4 órás munkaviszony


szota # 2008.02.12. 19:38

hinnye..
jogszabály- természetesen


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

szota # 2008.02.12. 19:32

Lyonee,
De hiszen ez nagyon jó hír!!
Nekem eddig az összes könyvelőm azt mondta, hogy nem így van, de ők nem hivatkoztak jogszabájra az ember meg hisz a könyvelőnek.
Amúgy ez melyik jogszabály, (mert csak a paragrafust másoltad ide, ha jól látom)?


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

andras50 # 2008.02.12. 19:27

sziasztok
4 órás munkaidőben dolgozom 67%-os rokkantnyugdíjasként.
a kérdésem,hogy a 15 nap betegszabadság meg illet-e?
vagy csak a fele??
a másik kérdésem, hogy a betegszabadságba bele számít-e a hétvége /szombat és vasárnap/,a cégek munkanapokat számolnak betegszabadságként??vagy a hétvégeket is beszámolják a 15 napba??
válaszaitokat előre is köszönöm
andrás

Lyonee # 2008.02.12. 18:41

Szota!
"39. § Ha a biztosítottnak a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b), g) pontja és a (2) bekezdése szerinti biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében - ide nem értve a Munka Törvénykönyve értelmében teljes munkaidőben, illetőleg az adott munkakörre irányadó, jogszabályban meghatározott munkaidőben foglalkoztatottakat - elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a külön jogszabályban meghatározott minimálbérnél kevesebb, akkor a 12. § (1)-(3) bekezdésének, a 20. §-ának, a 29. § (1) és (4) bekezdésének, valamint a 34. § (2) és (4) bekezdésének alkalmazása során - az 1996. december 31-ét követő időszak tekintetében - a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkori érvényes minimálbér arányával."

Ha a 4 órában a keresete a minimálbért eléri, akkor a biztosítási idő teljes egészében szolgálati időnek számít.

kicsijudit # 2008.02.12. 15:18

Köszönöm a válaszokat!

szota # 2008.02.12. 07:16

4 órás munkaviszonynál is annyit keresel, amennyit adnak vagy tudsz. A minimálbér a 8 órás foglalkoztatottságra van megállapítva, de azért ehhez szokták arányítani a bért. A részmunkaidős foglalkoztatottság nem jelenti azt, hogy kevesebbet keresel pl. az én párom 6 órában dolgozik egy multinál az alapfizu mellett teljesítmény bérezés van és van úgy, hogy a bruttója 0,5 milla feletti.

A leglényegesebb különbség a szolgálati idő számítása nyugdíjazáskor. Ha ugyanis 4 órában vagy foglalkoztatva (azaz összesen heti 20 órát dolgozol és nincs mellette más) akkor csak fele annyi szolgálati időt gyüjtesz...

A cafetéria rendszerből sem esel ki, az általad igénybevehető kedvezmény max összege ugyan annyi, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatottaké, kérdés a helyi cafetéria rendszerben ezt hogyan szabályozzák, de jár!!

Szerintem sehol sincs jogszabályban tiltva hogy halálra dolgozd magad, így annyi állásod lehet amennyit el tudsz látni.


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Kála # 2008.02.12. 06:52

Annyi munkaviszonyod lehetsz, amennyit el tudsz látni, vagyis igen, lehet egyszerre két négyórás munkaviszonyod is. A munkabérből ugyaqnúgy fognak vonni minden, mint a teljes munkaidős állás esetén.

kicsijudit # 2008.02.11. 21:33

Üdvözlöm!

Aziránt érdeklődnék,hogy lehet-e egyszerre két különdöző helyen négy órára bejelentve valaki?Ha igen, mik ennek a feltételei?Mennyi a 4 órás munkaviszony nettó és bruttó összege?Mennyi a bér után fizetendő járulékok összege és mit takarnak ezek pontosan?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:Judit