Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Földhasználati jog

folhasznalat # e-mail 2021.04.13. 10:17

nagyon köszönöm a segítségét

drbjozsef #   2021.04.13. 08:52

folhasznalat,

Nem, pont fordítva.

Ha a haszonbérlő hal meg, akkor az ő jogutódja mondhatja fel a szerződést, hiszen elképzelhető, hogy ők nem értenek a mezőgazdasághoz.

Ha a tulajdonos személye változik meg, akkor az ő örököse a jogutódja, vinnie kell tovább a szerződéseit. Ilyet kötött, így megy tovább a jogutódnak is.

Közös megegyezés, vagy a Ptk. 6:354.§(1) szerinti rendes felmondás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

folhasznalat # e-mail 2021.04.13. 08:18

A tulajdoosváltás jogán szeretném felmondani

Szerződés tárgya: haszonbérlő haszonbérleti díj fejében a föld tv. alapján művelésre kapja bérbe a földet. A támogatási összeget mint arra jogosult, a haszonbérlő kapja meg.

A föld hagyatéki tárgyalás után került a tulajdonomba. A termőföldön jelenlenleg szerepel a szerződés alapján egy földhasználati jog (5 évre). A szerződés még apukám kötötte alacsony összegre. Szeretném egy másik bérlőnek kiadni.
A Földhivatalban azt az infót kaptam, hogy csak közös megegyezéssel lehet. Ezért keresem a lehetőséget, ha a régi bérlő nem akarja felmondani, mint új tulajdonos felmondhatom e.
.

köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.12. 15:44

Mi a jogcíme?

www.kbs-ugyved.hu

folhasznalat # e-mail 2021.04.12. 14:48

Földhasználati jog felmondása öröklés jogán történhet e egyoldalúan az új tulajdonos részéről, ha igen, milyen módon

kérhetem e Földhasználati jog törlését a földhivatalban, amennyiben van egy élő Földhasználati szerződés érvényben. (közös megegyezés nélkül)
Előző feljegyzésből "mint örökös felmondhatod a Ptk. 6:354(3) szakasza szerint"

köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.29. 19:29

3. Most sem lett jobb.

www.kbs-ugyved.hu

Kekeckedő # e-mail 2021.01.29. 19:00
  1. Tiszta, oké, köszönöm.
  2. Akkor egyenesen következik a 1.pontból.
  3. Földmérő szakember mondta, azaz be kell jegyeztetni a földhivatalnál, addig a földmérő kitűzése (jegyzőkönyv) csak az marad, jogilag nem kötelez. Ezt szerettem volna visszaigazoltatni.

Szerintem egyértelműek a kérdések, nincs benne semmi jogászkodás, de ha lenne, az miért baj, ha valaki már felkészültebb egy témában? Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.28. 22:28
  1. De. Csak ingatlant - ingatlan egy részét sem - nem lehet ráutaló magatartással átruházni.
  2. A tulajdonjogi igények nem évülnek el.
  3. Hogy mi van?

Nem jók ezek a kérdések. Ilyenkor szoktam azt mondani a kérdezőnek, hogy ne jogászkodjon; egyszerűen adja elő a tényállást, és hogy mi a konkrét problémája. Többre megyünk, mintha a számára nem releváns általános jellegű jogi kérdéseket tesz fel. Szubszumálni tudni kell.

www.kbs-ugyved.hu

Kekeckedő # e-mail 2021.01.28. 17:14

1.Telekhatár vitára milyen elévülési idő vonatkozik? Ha 25 évvel ezelőtt tujasor lett ültetve sövénykerítésnek, a szomszéd ezt 25 éve tudja, látta az ültetést, azóta ott lakik, akkor reklamálhat-e 25 év után 20-30 cm-t, amikor azok már nagyra nőttek? 25 év után nem lehet ezt már elfogadásnak, beleegyezésnek, szokásjognak, tudomásulvételnek...tekinteni?
2. Ha 25 év után végeztet földmérést, és az valóban egy kis eltolódást állapít meg, érvényesítheti ezt visszamenőlegesen? Nincs erre is valamennyi elévülési idő? Normális ember telekvásárlásnál csináltat földmérést (ha akar), nem akkor, amikor már 25 éve ott lakik. Szerintem.
3. Tudomásom szerint a földmérés önmagában (és annak eredménye) semmit sem ér bírósági érvényesítés nélkül.

robika22 # e-mail 2021.01.12. 16:01

Sziasztok,

Egy kis segítségre lenne szügségen, a mi városunkban lévő zártkerti területekröl lenne szó, régebben ezek szöllőskertek voltak, annó ezeket elvette az állam, majd tartós földhasználatba kiadta őket és később meg lehetett váltani.No és itt kezdődik a probléma, mindenki a sajátját kezdte ell művelni vagy nem tudom, de viszonta a tartós bérleti szerződéseken nem az a helyrajzi szám található mint amit elkezdtek művelni, én most elbirtoklás címen a nevemre vettem,anmi a ménk volt. Mint kiderült a terület a helyrajzi szám szerint a tartós bérleti szerződésen a mellette lévő terület mint amit mi a nagyapáink műveltek , mi csak azt tudtuk átíratni helyrajzi szám szerint mert az vana tartós használti szerződésen.A mi területünk amit műveltünk meg másnak van bejegyezve mit tuladonos, még tartozás is van rajta.Vagyis amit én átírattam az másnak az öröksége területileg,nem tudom kideríteni sajnos ki az, de viszont hivatalosan én vagyok a tulajdonlapon már bejegyezve. Ami a mi öröksgünk volt területileg ,annak a tulajdonosa mikor átiratta a földet, most is állítja hogy az ő földje nem ott van, én megéztem annak a területnek a hj számát és az még a hivatal nevén van amit ö vásárolt. A kérdés hogy melykre csinálhatom a gyümölcsöst, a tulajdolapon szereplő helyrajzi számura vagy amit használtunk örököltünk.A földmérő is csak annyit tudott mondani helyrajzi szám szerint kimértem az a terület ott van.Félek ha körbekeitem akkor megjeleni a régi tulajdonos,igaz ő kb 15-20 éve nem is használta már.

Köszönöm,
Remélem érthetőne írtam le :/

PawK # e-mail 2020.08.12. 13:02

Köszönöm a választ! Az első bekezdés tiszta volt az elejétől. A végén ismételt rész volt a kérdés, ám sokadik olvasásra és tulajdoni lap böngészésre megvilágosodtam! Köszönöm a tájékoztatást!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.12. 12:35

ami konkrétan a körülötte lévő földterület.
Látom nem érted. A ti ingatlanotoknak nincs telke, csak egy épület. Ahol áll, az egy idegen telek. De mivel nem a levegőben lebeg, az idegen teleknek arra a részére, amelyet elfoglal, az épület mindenkori birtokosát használati jog illeti meg. Plusz az átjárás a bejutás érdekében. Parkolás, rakodás ilyesmi főszabályként, alapból nincs benne.

Ezt pedig csak ismételni tudom: „A földhasználati jogot bejegyzik a telekingatlanra teherként, és feltüntetik az épület lapján mint jogot.

www.kbs-ugyved.hu

PawK # e-mail 2020.08.12. 12:29

Az 1234/56/A HRSZ-ú ingatlannak a tulajdonosai vagyunk, megvettük. Csak az alatta lévő terület nem a miénk. Azt hittem ezt jelenti a Földhasználati jog. Lehet, hogy akkor rosszul fogalmaztam, elnézést. Értem hogy két külön ingatlan, csak nem értettem, hogy mit jelent, hogy arra a helyrajzi számra, amin az ingatlanunk van (1234/56/A), be van jegyezve egy szolgalmi jog (Földhasználati jog) a másik ingatlan terhére (1234/56), ami konkrétan a körülötte lévő földterület. Viszont akkor ha jól értelmezem, mindez nem vonatkozik arra, hogy az épület körül mondjuk le lehessen pakolni egy kamiont mielőtt raktároznánk a szállítmányt?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.12. 11:35

Azt jelenti, hogy a telek és az épület külön ingatlan. Semmi többet.

1234/56/A HRSZ-ú ingatlanra van Földhasználati jogunk,
Az nem lehet, mert az csak egy épület, amire a földhasználati jog - mint teher - nem is értelmezhető. Ha nem vagytok a tulajdonosai, akkor nem földhasználati jogotok van rajta, hanem bérletből, szívességi használatból stb. eredő használati jog.

A földhasználati jogot bejegyzik a telekingatlanra teherként, és feltüntetik az épület lapján mint jogot.

www.kbs-ugyved.hu

PawK # e-mail 2020.08.12. 10:15

Tisztelt Kovács Úr!

Először is köszönöm válaszát! Még annyi kérdésem lenne, hogy akkor pontosan mit jelent az 1234/56/A ingatlanra ez a bejegyzett szolgalmi jog:
"1234/56 HRSZ-t terhelő Földhasználati jog"

Mert ugye az egyértelmű, hogy az 1234/56/A HRSZ-ú ingatlanra van Földhasználati jogunk, de minek tüntették fel az egész földterületre is külön?

Nem értetlenkedni szeretnék félre ne értsen, csak kész tényekkel szeretnék a tulajdonos elé állni, a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban!

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.12. 09:21

teljes jogúan használhatjuk a földterületet is?
Hogyne. Azt a részt, amelyet az épület pont elfoglal. Tehát ha az épület aljában van egy akkora hely, ahova a kamionok be tudnak hajtani, rakodni lehet őket, akkor minden rendben.

www.kbs-ugyved.hu

PawK # e-mail 2020.08.12. 09:03

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz. Van egy ipari epület, melyre földhasználati jogunk van. Az épület az 1234/56 helyrajzi számú földrészleten belül található 1234/56/A helyrajzi számon. Az épületet értelemszerűen csak mi használhatjuk. Viszont a megközelítése a 1234/56 helyrajzi számon lévő földterületről történik. Erre van is szolgalmi jogunk: "1234/56 HRSZ-t terhelő Egyéb szolgalmi jog Út- és vezeték szolgalmi jog".
Viszont nem tisztázott az 1234/56 helyrajzi számú földrészlet tulajdonosával, hogy leparkolhatunk-e mondjuk a területen, mikor munkát folytatunk az épületben (nyilván ez sok nehézséget okoz). Ugyanakkor most vettem észre az 1234/56/A helyrajzi szám alatt fekvő épületünk tulajdoni lapján, hogy be van jegyezve egy másik szolgalmi jog is: "1234/56 HRSZ-t terhelő Földhasználati jog". Kérdésem, hogy ez mit jelent pontosan? Elvileg akkor teljes jogúan használhatjuk a földterületet is? Elsősorban a munkavégzésre gondolok, kamionok le és felpakolása, raklapok letétele pakoláskor stb...

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.24. 11:53

Pont azért, mert valaki ügyesen "földhasználati szerződésnek" címezte a bérleti szerződést.

www.kbs-ugyved.hu

Jolana # e-mail 2020.02.24. 09:31

Köszönöm dr_Egyed_Zoltán. Az örökhagyó által kötött - persze, hogy haszonbérleti szerződés - megnevezése "Földhasználati szerződés". Így került anno bejegyzésre a földhasználati nyilvántartásba. Amit nem értettünk/értünk, hogy miért kellene bármilyen elő–haszonbérleti jog jogosultakkal hirdetményi úton közlés végett kifüggeszteni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.24. 09:25

Akkor viszont mi a kérdés? Az örökös a bérlő az örökhagyó halála óta. A hagyatékátadó végzéssel be lehet jegyeztetni mint földhasználót. (Ha kimaradt ez a jog a hagyatéki leltárból - figyelni kellett volna - akkor egy kicsit nehezebb lesz, de menni fog.)

www.kbs-ugyved.hu

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.02.24. 09:14

Egyértelmű, hogy haszonbérlet.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

drbjozsef #   2020.02.24. 09:10

(Én valamiért úgy érzem, kbs-t nem a fogalom meghatározása érdekelte, hanem pont az, hogy a kérdező pontosítsa, milyen szerződés az konkrétan)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.02.24. 08:55

@KBS

A földhasználati szerződés gyűjtőfogalom: haszonbérlet, szívességi földhasználat, használati megállapodás, felesbérlet stb.

@Jolana

Földhasználati változás-bejelentési adatlap kell hozzá (letölthető: foldhivatal.hu) és olyan módosító szerződés, amely rögzíti az előzményeket és a jogutódlást a haszonbérlői pozicióban. Sem a HB kezdete, sem a lejárat, sem a díj nem módosítható, pusztán annyi lényegében, hogy öröklés jogcímen más haszonbérlő folytatja a gazdálkodást.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.23. 23:12

Mi az a "földhasználati szerződés"?

www.kbs-ugyved.hu

Jolana # e-mail 2020.02.23. 22:33

Tisztelt Szakértők!
Földhasználati jogok öröklésével kapcsolatos kérdéseihez kérnék segítő választ.
1./ A hagyatékot és azzal a földhasználati szerződésből megillető jogokat 2020. január 20-án adta át a közjegyző. Az önkormányzatban arról tájékoztattak, hogy új szerződést kell kötni a használatba adóval. A földhasználat kezdete (őszi vetés van benne, az örökhagyó vetette) milyen nap lehet? Hagyaték átadásának napja?; Szerződés aláírása napja?; ?

2./ A Földforgalmi törvény 38. § (2) bek. utolsó mondata szerint: "E törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni, ha a haszonbérlő öröklés jogcímén lépett a jogelődje helyébe."
Miért kell ebben az esetben - amint arról az önkormányzatban tájékoztattak - az elő–haszonbérleti jog jogosultakkal hirdetményi úton közlés végett kifüggeszteni a hivatal hirdető tábláján, ill. a magyarorszag.hu-n hirdetményként közzétenni? Hogyan lehet a törvény figyelembevételével egyáltalán elő-haszonbérleti joga bárkinek is?

3./ A szerződésben elhagyhatók-e a fenti törvényhely értelmében a Földforgalmi törvényben megkövetelt haszonbérlői - 40-43. § körüli -, és a részarány-tulajdonra vonatkozó nyilatkozatok?és a részarány-tulajdonra vonatkozó nyilatkozatok?
4./ Az új szerződésben földhasználat lejárati ideje eltérhet (hosszabb lehet?) az örökhagyó által kötött szerződésben rögzített időtől?
Megtisztelő válaszukat köszönöm!