ünnepi pótlék - Jár-e?


Franciska # 2002.09.09. 14:34

Kedves Spityu és Két Lotti,
azért nem tudok válaszolni, mert nem világos, itt mit értünk 'ünnepi pótlék' alatt.
Az Mt. szerint a megszakítás nélküli munkarendben dolgozókat dolgoztathatják ünnepnapon is (vagyis 'munkaszüneti napon'), és ez lehet a rendes munkanapjuk, de lehet a túlórájuk is (vagyis a 'rendkívüli munkavégzésük').
Látjuk, hogy itt a túlóráról van szó, mert egyébként a pihenőnapja lett volna. Tehát az aznapi munkabéren felül a túlóra-pótlék jár (100 % mértékű, ha nem kap helyette másik pihenőnapot - ha kap, akkor 50 %).

De mi az az ünnepi pótlék ? Az Mt. ilyet nem ismer. Olyat ismer szept. 1-től, hogy 'vasárnapi pótlék', de hát az ünnepnap nem biztos, hogy vasárnap van, és a vasárnapi pótlék egyébként sem jár a megszakítás nélküli munkarendben dolgozóknak. (Mt. 149/A §)

Azt tudom esetleg elképzelni, hogy kollektív szerződés van a cégnél, amely meghatároz valamilyen 'ünnepi pótlékot', de hát ennek szabályozásáról csak a cégen belül tudhatnak.

Most jól megmagyaráztam, hogy miért nem tudunk válaszolni a kérdésre.

Két Lotti # 2002.08.27. 10:44

Igen, de kérdezd meg Franciskát, ő nagyon profi a munkatörvénykönyvében!


Ügyvéd - Társasági szakjogász

SPityu (törölt felhasználó) # 2002.08.17. 10:21

Üdvözlet!
Annyit kérdeznék,hogy ha egy folyamatos munkarendben dolgozó a pihenőnapján dolgozik,ami ráadásul ünnepre esik,akkor jár neki a túlóra és az ünnepi pótlék is?
Köszönettel:
Spityu