Felmondás vagy közös megegyezés? - Előzőnap még közös,másnap felmondás...


Veréb Sándor # 2002.08.27. 18:46

Kedves Evetke és Két Lotti!
Köszönöm rendkívül gyors válaszukat!
Azóta ismét fordulat állt be,ugyanis párom reggel elment munkáltatójához érdeklődni a papirjai felől.Õ megnyugtatta, hogy már feladta postán minden papirját és a jövedelmét is!
Kérdésére,miszerint neki is alá kellett volna írnia,a válasz az volt,hogy nem érdekes!Mire hazaértünk már itt volt minden papir ajánlott küldeményként.
Viszont mindenhol a már említett 2002.aug.06 a dátum,mint a munkaviszony vége.Sőt,a munkanélküli járulék igazolólapján a megszünés módja: 'felmondás a dolgozó részéről' bejegyzés található.A jövedelemigazolás augusztus hóra a szabadság megváltásáról /8nap/ és a 06.napig terjedő munkabér összeadásából eredő összegről szól.Arról az apró momentumról nem is beszélve,hogy a munkaszerződés szerint a munkavállaló munkaköre Irodavezető,eladó,- a mostani papirok szerint pedig adminisztrátor.Ami a jövöbeni elhelyezkedésnél nem mindegy,mivel előző munkáltatójánál 4 évig irodavezető munkakör szerepel.
Tehát most méginkább belekavarodtunk a témába és ismét segítségüket kérném:
Ez a megoldás a munkáltató részéről elfogadható?
Ha igen,hogy kategorizálható a munkaviszony megszünése,szóbeli felmondás a munkavállaló részéről a munkáltató szerint?
Nem kell aláírni semmilyen papirt a munkavállalónak,ez van és kész?
A felm.időtől ezek szerint eltekint a munkáltató,az átlagbér mégse jár?
Segítségüket előre is köszönöm!


Seat

Evetke # 2002.08.27. 12:30

Kedves Sándor,

A feltett kérdéseidre sorrendben válaszolok:
1.Ha a közös megegyezés írásba foglaltatott volna, akkor egyoldalúan nem vonhatná vissza a munkáltató. Ebben az esetben viszont ez szóban történt és nehéz bizonyítani, hogy a főnökasszony  valóban kifejezte hajlandóságát a közös megegyezésre.
2. 30 nap, köteles letölteni, hacsak a munkáltató nem nyilatkozik a felmondási idő alól való felmentésről. Viszont ebben az esetben is ki kell fizetnie a 30 napra járó átlagbért.
3.Rendes felmondás esetén (bármely részről) a felmondási idő nem tolható ki, ahanem a törvényben vagy a munkaszerződésben előírt tartamú lehet. A felmentés lehetséges, de a felm. idő teljes hosszára jár a bér. A munkaviszony vége közös megegyezéssel hozható előbbre ill. halasztható el.
4.Ha közös megegyezés születik, akkor elvileg nincs is felmondási idő, bármiben meg lehet egyezni, akár azonnali hatályban is. De a munkavállaló érdeke nyilván az, hogy ha a munkaviszonya meg is szűnik mondjuk azonnali hatállyal, a felmondási idejének eszmei ellenértékét pénzben megkapja.


Evetke

Két Lotti # 2002.08.27. 10:41

Nem írnám én alá!

Ragaszkodj ahhoz, hogy ők mondjanak fel, mert akkor 30 napos felmondási idő van, aminek a felét ugyan le kell dolgozni.

Ha aláírjátok a közös megegyezést, akkor csak a szabadsággal kell elszámolni, felmondási időre semmilyen juttatás nem jár.

Kiabálj hangosabban, de mondd meg nekik, hogy a munkaügyi bíróságon szinte mindig a munkavállalók szoktak nyerni. :)


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Veréb Sándor # 2002.08.26. 21:38

Párom 5 hónapja dolgozik egy Kft.-nél és aug.6.-án - az előzetes stílusbeli problémák miatt - a munkaidő végeztével szóban kérte fönökasszonyát,hogy másnapra készítse el kilépő papírjait,mivel nem tud így tovább együtt dolgozni vele.A 'hölgy' a szokásos ordításával /az előbb említett stílusbeli probléma!/ válaszolt e kérésére,miszerint 'jobb is lesz így mindkettőnknek!' Két nap múlva lettek kész a papirok,de a könyvelője által írt felmondást tett elénk,ami alapján a munkavállaló azonnali hatállyal,egyoldalúan felmond.Ezt nem írtuk alá mivel előzőleg ő is beleegyezett- szóbelileg -a megválásnak.A munkabért és a szabadságot arányosan kiszámolta,de amikor a felmondási időre terelődött a szó azt mondta ő eltekint ettől.Azóta egyeztet a könyvelőjével.
Kérdéseim a következők lennének,amire válaszukat előre is köszönöm:
Meghatározható-e így a határozatlan időre szóló munkaszerződés megszünésének módja?
Ha a munkavállaló felmond,hány nap a felmondási idő - ha a munkaszerződés nem tér ki rá - és ebből mennyitől tekinthet el a munkaadó?
Felmondáskor a felmondási idő eltekintésekor nem jár munkavállalónak a fél időszak napjai?Megszünési dátum eltolása pl.?
Ha közösmegegyezéssel szünik meg a munkaviszony jár-e a felmondási idő kifizetése,esetleg megfelezése?
Elnézést,ha túl hosszú voltam,de próbáltam a konkrét esetet vázolni.


Seat