Tisztelt Szakértő!
5 és fél év után idén januárban hazaköltöztünk Németországból. Kisfiam 2017.12.07-én született Németországban.Előtte folyamatos munkaviszonyom volt kint, így jogosult voltam a kinti ellátásra, amit egy évre kértem, tehát december 6-ig voltam Elternzeiton. December 31-ig a férjemen keresztül családi biztosításban volt még biztosítási jogviszonyom.
A kormányablaknál és az OEP-nél azt az információt kaptam, hogy gyermekem két éves koráig jogosult vagyok még a gyedre. Ehhez pedig létesítsek munkaviszonyt vagy menjek el munkanélkülire.
Az lenne a kérdésem, hogy ha elmegyek munkanélkülire, hogy történik a gyed megállapítása? Kaphatom 3 hónapig a munkanélkülit, majd annak összegéből állapítják meg a gyedet? Amíg tart az igénylés/ügyintézés/elbírálás, addig azokra a hónapokra elesek a gyed összegétől? Munkanélküli mellett egyidejűleg kaphatom a gyedet is? Esetemben visszamenőleg mikortól igényelhető a gyed? December 7-től, amikortól már nem kapom a kinti ellátást vagy januártól, amikortól már Magyarországon vagyunk? Esetleg csak a munkanélküli lejárta után?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Dombiné Vass Erika