Gyed külföldi munka után

Era09 # 2019.01.31. 00:07

Tisztelt Szakértő!

5 és fél év után idén januárban hazaköltöztünk Németországból. Kisfiam 2017.12.07-én született Németországban.Előtte folyamatos munkaviszonyom volt kint, így jogosult voltam a kinti ellátásra, amit egy évre kértem, tehát december 6-ig voltam Elternzeiton. December 31-ig a férjemen keresztül családi biztosításban volt még biztosítási jogviszonyom.
A kormányablaknál és az OEP-nél azt az információt kaptam, hogy gyermekem két éves koráig jogosult vagyok még a gyedre. Ehhez pedig létesítsek munkaviszonyt vagy menjek el munkanélkülire.
Az lenne a kérdésem, hogy ha elmegyek munkanélkülire, hogy történik a gyed megállapítása? Kaphatom 3 hónapig a munkanélkülit, majd annak összegéből állapítják meg a gyedet? Amíg tart az igénylés/ügyintézés/elbírálás, addig azokra a hónapokra elesek a gyed összegétől? Munkanélküli mellett egyidejűleg kaphatom a gyedet is? Esetemben visszamenőleg mikortól igényelhető a gyed? December 7-től, amikortól már nem kapom a kinti ellátást vagy januártól, amikortól már Magyarországon vagyunk? Esetleg csak a munkanélküli lejárta után?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Dombiné Vass Erika

safranek... # 2019.01.31. 10:43

Era09 2019.01.31. 01:07
Tisztelt Szakértő!
5 és fél év után idén januárban hazaköltöztünk Németországból. Kisfiam 2017.12.07-én született Németországban.Előtte folyamatos munkaviszonyom volt kint, így jogosult voltam a kinti ellátásra, amit egy évre kértem, tehát december 6-ig voltam Elternzeiton. December 31-ig a férjemen keresztül családi biztosításban volt még biztosítási jogviszonyom.
A kormányablaknál és az OEP-nél azt az információt kaptam, hogy gyermekem két éves koráig jogosult vagyok még a gyedre. Ehhez pedig létesítsek munkaviszonyt vagy menjek el munkanélkülire.
Az lenne a kérdésem, hogy ha elmegyek munkanélkülire, hogy történik a gyed megállapítása? Kaphatom 3 hónapig a munkanélkülit, majd annak összegéből állapítják meg a gyedet? Amíg tart az igénylés/ügyintézés/elbírálás, addig azokra a hónapokra elesek a gyed összegétől? Munkanélküli mellett egyidejűleg kaphatom a gyedet is? Esetemben visszamenőleg mikortól igényelhető a gyed? December 7-től, amikortól már nem kapom a kinti ellátást vagy januártól, amikortól már Magyarországon vagyunk? Esetleg csak a munkanélküli lejárta után?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Dombiné Vass Erika

T. Kérdező!

Kérdéseit célszerű a tárgyban hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási (szakigazgatási) szervnek, azaz az Ön által is hivatkozott OEP-nek/Járási Hivatalnak/Kormányablaknak feltenni, mivel teljeskörű, hiteles tájékoztatást Ők tudnak adni.

Ezzel kapcsolatban javasolt élni a személyes konzultáció lehetőségével.

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Egyebekben: Az álláskeresési járadék folyósítása alatt Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak minősül.

Aki ez időszak alatt igényli a csed és gyed ellátásokat azoknak az álláskeresési járadékot erre az időre szüneteltetik.

Az ellátás összegét ez esetben ekként kell kiszámolni.

Vhr. 26. § Ha az Ebtv. 40. § (1) bekezdése alapján a csecsemőgondozási díj, illetve az Ebtv. 42/A. § (1) bekezdése alapján a gyermekgondozási díj a Tbj. 5. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott biztosított részére kerül megállapításra, a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapján kell megállapítani, azonban a pénzbeli ellátás naptári napi alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás alapját képező összeg harmincad részét.

Vhr: 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet az Ebtv. végrehajtásáról

Ebtv. 61. § (2) Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás iránti igény az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb hat hónapra érvényesíthető. Az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani.

Ebtv: 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

Fentiekből látható, hogy az igényt (táppénz, csed, gyed, nyugdíj) főszabály szerint legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni, azonban megállapítani ezen belül akkortól lehet, amikortól a jogosultsági feltételeknek eleget tesz. (Ha más EU-s tagállamból részesült ellátásba, úgy vizsgálni kell, hogy azt meddig kapta, illetve melyik összege magasabb.

Bővebben lásd itt:

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/