Hátrányos megkülönböztetés


evimeri # 2020.01.17. 14:55

Üdv mindenkinek!
Azt szeretném megkérdezni, hogy nem minősül-e hátrányos megkülönböztetésnek, amikor a magyar munkavállalók kevesebb bért kapnak ugyanazért a munkáért, mint egy ukrán vendég munkás?
Hogy érthetőbb legyen: A munkahelyemen a magyar dolgozók két céghez vannak bejelentve. Tehát én x cégnél vagyok a munkatársam y cégnél. Mindenki a minimálbért kapja + műszakpótlék. Havonta nettó kb. 105 000 forint.
Pár hónapja elkezdték hordani az ukrán vendégmunkásokat. Eleinte csak hétvégére. Mostanra már hétköznap is dolgoznak és többen vannak, mint mi. Ők nettó 1000/óra fizetést kapnak, plussz ingyen szállás. Ők - gondolom - egy munkaerő kölcsönző cég által vannak ott.
Ez nem minősül hátrányos megkülönböztetésnek?
Az igaz, hogy nem egy cég alkalmazásában vagyunk. De egy helyen, azonos munkát végzünk, mégis mi jelentősen kevesebbért végezzük ugyan azt a munkát.
Köszi a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.17. 17:06

Nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.17. 17:07

(Tudod, egyes ügyvédek jóval többet keresnek mint én. Pedig ugyanazt a munkát végezzük, ugyanazokon a helyeken.)

efi99 # 2020.01.17. 21:59

Sőt olyan is van, hogy 2 ember semmit nem dolgozik már 20 éve és az egyik egy aluljáróban él hajléktalanként, a másik meg az sem tudja mire költse a pénzét már gyártulajdonosként vagy főrészvényesként.

Hapciusz # 2020.01.18. 07:46

Evimari, lehet hogy a munkaerokolcsonzonek fizetnek ennyit, nem??

RMakaay # 2020.01.20. 11:16

Sziasztok,
Egy olyan kérdése merült fel bennem, hogy hátrányos megkülönböztetésnek minősül e az, hogy a délutáni műszakpótlékra vonatkozóan a velem azonos beosztásban, azonos munkakörben lévő kollégák kapnak műszakpótlékot, én viszont nem arra való hivatkozással, hogy az én alapbérem magasabb mint a többieké. Ez mondjuk már szerintem nem igaz, de ez nincs is rá hatással meglátásom szerint, hogy én nem kapok műszakpótlékot. Ez gondolom olyan mint a cafetéria, hogy az azonos munkakörű és beosztású munkavállalók ha kapják, akkor ott mindenkinek kell kapnia és nem lehet ezt alapbér alapján megvonni.
Ha ez így nem jogszerű, akkor mit tudok tenni azon kívül, hogy jeleztem a vezetőség szerint, hogy ezt nem tartom korrektnek?
Segítségetek előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.01.20. 11:55

RMakaay,

Ez konkrétan a törvény által előírt kötelező pótlék?
Szerintem nem, mert délutánra nem kell adni.
Vagyis adható, annak ad, akinek akar.

Megjegyzem hátrányos megkülönböztetésről kérdezel akkor, amikor ugyanazért a munkáért neked magasabb az alapbéred, mint nekik? Khmm, érdekes.

gerbera317 # 2020.01.20. 11:56

És mit szeretnél elérni? Hogy a kollégáidtól is megvonják, vagy hogy te is kapj műszakpótlékot?

RMakaay # 2020.01.20. 11:59

Azt szeretném, hogy ne legyek megkülönböztetve.
Természetesen ha a többieknek jár, akkor nekem is járjon.

drbjozsef # 2020.01.20. 12:02

Így helyesebb a kérdés :

És mit szeretnél elérni? Hogy a kollégáidtól is megvonják, vagy hogy te is az övékével azonos alapfizetés mellett kapj műszakpótlékot?

Így egyenlő a bánásmód.

RMakaay # 2020.01.20. 12:06

drbjozsef!
Nincs előttem a munkaszerződés, így lehet nem is helyesen írom le, de ha jól emlékszem úgy van leírva, hogy változó munkarendben alkalmaznak.
A cafetéria sem törvény által előírt, akkor ott is megtehetné azt, hogy az egyik alkalmazott kap a másik meg nem úgy, hogy ugyanazt a munkát ugyanabban a beosztásban/pozícióban végezzük?
A magasabb bér annak volt betudható (csak hogy konkrétabb legyek), hogy nekem van vámszakértői végzettségem, a többieknek vámügyintézői. Hogy ez mennyire érdekes azt nem tudom...
Ettől függetlenül mint írtam ugyanazt csináljuk. És mint írtam ez a bérkülönbség már feltételezésem szerint megszűnt egy-két kollégával (ők kapnak pótlékot). A munkaszerződés műszak pótlékra nem tér ki nálam sem, náluk sem.

RMakaay # 2020.01.20. 12:07

drbjozsef!
Ezek szerint a cafetéria is alapbér függő lenne??? Mert az is csak adható és nem előírt kötelező juttatás.

drbjozsef # 2020.01.20. 13:32

RMakaay,

Hogy egy klasszikust idézzek innen, három nappal ezelőttről, ameddig te is visszaolvashattál volna :

(Tudod, egyes ügyvédek jóval többet keresnek mint én. Pedig ugyanazt a munkát végezzük, ugyanazokon a helyeken.)

Amit nem ír elő a törvény, az igen, adható.

drbjozsef # 2020.01.20. 13:33

Ezek szerint a cafetéria is alapbér függő lenne???

Nem, dehogy, miért lenne alapbér függő? Hol írt ilyesmit bárki is? Akinek akarnak adnak, akinek nem akarnak nem adnak, nem függ az semmitől.

RMakaay # 2020.01.20. 13:42

drbjozsef,

Hihetetlennek tűnik tudom, de visszaolvastam. :) Azért is nem nyitottam új témát... Ott a munkabérről volt szó, nem a műszakpótlékról.
Azért is írtam ide, mert nem vagyok jogász (ki hinné), de én eddig abban a tudatban voltam, ha azonos munkakörben és beosztásban dolgozó munkavállalók kapnak cafetéria juttatást, akkor azt mindenkinek (pl új belépőnek is) kapnia kell. Ez akkor téves?
Én pedig ebben a hiszemben gondoltam azt, hogy ez a műszakpótlékra is igaz. Ha azt mondod, hogy már az alap (cafetéria) dolgot is rosszul tudom, akkor viszont nem kattogok tovább a dolgon.

drbjozsef # 2020.01.20. 13:56

RMakaay,

A dolgozók juttatásánál alapvetően be kell tartani az egyenlő bánásmód szabályait, azonos munkakörben, azonos beosztásban, azonos munkát végzőket nem lehet hátrányosan megkülönbözetetni.

De ez azt jelenti, hogy nem lehet differenciálni a juttatásokat az illetők életkora, szexuális irányultsága, politikai nézetei, vallási meggyőződése, vagy bőrszíne szerint, meg hasonlók. Mert EZEK megsértenék az egyenlő bánásmód követelményeit.

De ez közel sem jelenti azt automatikusan, hogy a fenti dolgozóknak ugyanannyit kell keresniük. Én mint munkáltató kismillió indokkal jogszerűen is differenciálhatom a bért az egyed dolgozóim között.

RMakaay # 2020.01.20. 14:26

drbjozsef,

Azt teljes mértékben megértem és egyértelmű, hogy a bért személyre szabva állapítod és adod meg a munkavállalónak.

De itt nem is a bérről van szó, hanem a műszakpótlékról (és akkor már ezzel a cafetériát is tisztázhatnánk számomra).

Vagy ez is ugyanolyan minőségben van, hogy annak adok műszakpótlékot akinek akarok, hiába ugyanaz a pozíció/munkakör/ úgy, hogy a munkaszerződésekben nincs különbség és nincs is megemlítve a műszakpótlék?

oligaliga # 2020.01.20. 19:06

RMakay

Mit mond a kollektív szerződés?

RMakaay # 2020.01.21. 08:20

oligaliga,

Nincs kollektív szerződésünk.

wers # 2020.01.21. 08:37

Azért erről a műszakpótlékról csak kell legyen valami utasítás, szabályzat.. a munkáltató részéről, gondolom nem hasrapacsira bérszámfejtenek.

RMakaay # 2020.01.21. 09:05

Az én munkaszerződésem erre nem tér ki. Egy kollégám megmutatta a szerződését (aki kap műszakpótlékot), semmi eltérés nincs a két szerződés tartalma között, illetve műszakpótlékról abban sincs szó. Külön papírt erről a kollégám nem kapott (csak a cafetériára és a munkabajárás költségtérítésére vonatkozóan, de azt én is kaptam).