Köszönöm szépen, végigolvastam, de ez a cikk magára a lakóépületre vonatkozik, nem tér ki a melléképületekre, mint mondjuk egy garázs.
Csatorna bekötés
Andilona,
Első körben olvasd el a helyi építési szabályzatot, pl. beleférsz-e a megengedett legnagyobb beépíthetőségbe a garázzsal együtt, építési helyen belül van-e, más határértékeknek megfelelsz-e.
Utána olvass a folyamatról itt (ez lakóingatlan bővítéséről szól, de kezdetnek jó lesz):
https://komkel.blog.hu/…erkepmasolat?…
Utána érdemes építészt keresned.
Szép napot kívánok!
Van egy örökölt családi házunk vidéken, és most jöttünk rá, hogy a garázs, ami legalább 30 éve megvan, nem szerepel a dokumentációkban.
Elsődleges szempont a megtartása, de
ha lehet, szeretnénk kicsit bővíteni, és esetleg magasságot is emelnénk, mert az egyik autónk egy kisteherautó.
Mit tudok csinálni, hogy az épület fennmaradhasson, vagy még jobb esetben bővülhessen?
Nagyon szépen köszönöm előre is.
„. Legfelső emelet, és eddig darálós WC volt, mert csak 5 cm a csatorna átmérő. ”
Tehát a csatorna rendszerbe bekötött a lakás.
Más.
szerény becslésem szerint ez egy 1 max. kettő napos munka..
Rá beszéléssel, diplomatikus módszerrel lehetne eredményt elérni.
mboka !
mboka
Valami kimaradt ebből az írásból.
Az érték nővekedés ... értéknövelés.
Van egy lakásod amit most felújítasz, ebbe beletartozik a csatornarendszer bővítése is. Ezzel a lakás értéke jelentősen nő.
Ugyan akkor az alattad lévő lakást szét durnátok így annak értéke csökken....legalább is az eladásidejére.
„ és természetesen minden ezzel kapcsolatos költségét (bontás, helyreállítás) én finanszíroznék. (szerencsére csak egy fehérre festett előszoba sarkában megy a szennyvíz cső-ott kellene bontani)”
Természetesen az értéknövekedés bizonyos részét is meg kellene osztani az alattad lévővel. Végül is el kell tűrnie neki a szét dulást és a helyreállítást. Annak ideje mennyi? Erről valami becslés,
Meg kell alkudni !
Ez nem helyre állítás, hiba elhárítás... ez egy értéknövelő beruházás.
Elnézést, nem ide szerettem volna írni, próbálom törölni, vagy ha a szerző törli, megköszönöm...
Birtokvédelmi eljárás - ki a birtokos?
Egy üresen álló családi házam van, és a szomszédom jogtalanul ráépített a telkemre kb. 1-2 hete. A helyi Polgármesteri Hivatal birtokvédelmi ügyintézőjével ma egyeztettem személyesen: jogilag igazam van, birtokvédelmi eljárás keretében köteleznék az eredeti állapot helyreállítására. DE! Az ügyintéző szerint nem vagyok birtokos - mivel nem lakom ott -, ezért nem kezdeményezhetek birtokvédelmi eljárást..... Ez valóban így van, vagy rossz tájékoztatást kaptam? Eddig úgy tudtam, hogy esetemben tulajdonosként egyben birtokos is vagyok (sem bérlő, sem haszonélvező, sem szívességi használó nem lakik a házban, haláleset óta teljesen üres). Tehát: egy üres ingatlannak ki a birtokosa? Én, mint 1/1 arányú tulajdonos, nem lennék egyben birtokos is?
Egy 12 lakásos társas házban van egy kis lakásunk. Legfelső emelet, és eddig darálós WC volt, mert csak 5 cm a csatorna átmérő. Most teljes felújításba kezdtünk, amivel együtt szeretnénk normális módon a ház csatorna rendszerére csatlakozni és ezzel a darálós WC-t megszüntetni. Megvizsgáltattuk kamerával és kb. a födém alatt 1 méterrel (az alattunk lévő lakásban) kiszélesedik a csatornacső, ott kellene nekünk rácsatlakozni. Beszéltem az alattam lakóval, hogy mi a tervem, és természetesen minden ezzel kapcsolatos költségét (bontás, helyreállítás) én finanszíroznék. (szerencsére csak egy fehérre festett előszoba sarkában megy a szennyvíz cső-ott kellene bontani) ennek ellenére elzárkózik ettől, mondván, hogy ő most árulja a lakást, és majd ha meglesz a vevő, akkor vele megbeszélhetem.
Megteheti ezt az alattam lakó, hogy nem engedi meg hogy én is a ház csatornarendszerére csatlakozzak??
Vagy van valami jogi megoldás erre, ha szép szóval nem tudunk megegyezni?
Köszönöm,
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02