Kártérítés korlátlanul


Majordomus # 2022.08.12. 19:43

a munkavállalóra hogy figyeljen oda a nagy értékű gépekre.

drbjozsef # 2022.08.12. 11:05

stellar124,

Igen, a megállapodásnak ez a része semmis.

Vagy helyreteszi majd egy bíróság a munkáltatót, vagy esélyesebb, hogy tudják ők, és ez csak a pszichológiai nyomás részükről...

stellar124 # 2022.08.12. 06:25

Tisztelt Szakértők,

Karbantartóként jelentkezett a testvérem egy munkára, termelési gépeket kéne karbantartani, csak "magáért" felelne, alatta nem dolgozna senki. A munkaszerződés szerint a munkavállaló által okozott kár megtérítéséért a munkavállaló 100%-ban felel függetlenül attól, hogy gondatlan, súlyosan gondatlan vagy szándékos károkozás történt.

Az MT úgy látom elég egyértelműen fogalmaz:

---------
  • 179. §
(3) A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.

82. Eltérő megállapodás
191. § (1) Kollektív szerződés e fejezet rendelkezéseitől - a leltárhiányért való kártérítési felelősség mértékét kivéve - csak a munkavállaló javára térhet el.

----------
Egyik kérdésem, hogy létezhet-e bármilyen konstrukció, ami ezt felülírhatja, munkáltató-munkavállaló jogviszonyban (ilyen munkakörben, nem vezető beosztás)?

Másik kérdésem, hogy abban az esetben, ha aláírta, tehát beleegyezett ebbe, milyen következménnyel járna egy kritikus eseménynél? Ezt a részét a szerződésnek így is semmisnek kell tekinteni, mivel nem a munkavállaló javára tért el?

Válaszukat előre is köszönöm!