Munkahelyi dohányzás


truth... # 2022.08.15. 15:40

Kedves Fórumozók!
A véleményetekre lennék kíváncsi a következő eset kapcsán. Korábbi szabályozás (házirend, munkahelyi szabályzat, stb.) hiányában, megteheti-e a munkáltató azt, hogy a munkavállalók számára mindenféle előzmény nélkül, egyik napról a másikra korlátozza a munkahelyi dohányzást oly módon, hogy utasításban adja ki azt, hogy a mai naptól kezdődően, csak naponta kétszer, délelőtt és délután egyszer szabad dohányozni. (Nem vagyok dohányos, nem is pártolom a dohányosokat, csak azért ez így kicsit fura.)
Illetve hasonló módon, a mobiltelefon használatát is megtiltotta egyik napról a másikra, kivéve a halaszthatatlan, sürgős eseteket.
Köszönöm előre is a válaszokat!

Szomorú örökös # 2022.08.16. 05:26

truth...

a mobiltelefon használatát is megtiltotta egyik napról a másikra, kivéve a halaszthatatlan, sürgős eseteket.

Nagyon sok munkahelyen van korlátozva a mobil használata, mert elvonja a munkáról a figyelmét a dolgozónak.
Ezen én nem is csodálkozom és kifejezetten jogosnak tartom.

drbjozsef # 2022.08.16. 05:53

truth...,

Alapvetően igen.
A munkahelyi szabályok megállapítása a munkáltató joga. Egyoldalúan.
Természetesen ez sokban függ a munkahelytől, a munka típusától. Például a korlátozások a munkaidőre vonatkoznak, ha olyan a munka, hogy nem lehet tetszőlegesen elhagyni a munkavégzés helyét (mondjuk egy gyártószalag mellett), akkor szükséges is az ilyen korlátozás. Ha van lehetőség elhagyni, és mérhető a kieső idő (például az irodista lehúzza a kártyáját, ha kimegy bagózni), akkor mehet óránként is félórára cigizni, csak nem 8-16-ig lesz bent, hanem 8-20-ig, hogy kijöjjön a munkaszerződés szerinti napi 8 óra munkavégzése.

Ha a munka elvégzése indokolja, akkor korlátozhatja a munkáltató a cigizést, klotyóra járást, meg mindent. Ésszerű és méltányos határok között, de sajnos a munkahelyi szabályok megállapítását nem nagyon szabályozza részletekbe menően az Mt.

truth... # 2022.08.16. 12:41

Köszönöm szépen a válaszokat!

Szomorú örökös,
"Nagyon sok munkahelyen van korlátozva a mobil használata, mert elvonja a munkáról a figyelmét a dolgozónak.
Ezen én nem is csodálkozom és kifejezetten jogosnak tartom."

Igen, ez valóban előfordulhat, azonban ez nem olyan típusú munkahely, ahol a telefonálás elvonná a munkavállaló figyelmét a munkáról. Sem a dohányzás, sem a telefonálás nem okozott fennakadást eddig, bár, azt is tudom, hogy pl. a dohányzás témaköre állandó problémaforrás. Ezen a munkahelyen soha nem volt ilyen gond, csak azóta van, mióta a polgármester meg akar tiltani a dolgozóknak mindent. A telefonálást is.

drbjozsef,
"A munkahelyi szabályok megállapítása a munkáltató joga. Egyoldalúan."

Ettől tartottam. Az Mt. tényleg nem, no és az Nvt. sem tartalmaz ilyen irányú részletes szabályozást.
Többen úgy vélik, lehet, hogy ezután az következik, hogy - lehetőség szerint - WC-re is csak naponta 2x (délelőtt 1x és délután 1x) mehet az alkalmazott.

Arra nem tér ki az utasítás, hogy a délelőtti cigarettázást pl. át lehet-e vinni délutánra (vagy fordítva), de a lényeg, hogy ezt a szabályozást elég abszurdnak tartom így is, függetlenül attól, hogy a cigarettának még a szagát sem szeretem.
Én lehet, hogy inkább a nemdohányzókat jutalmaznám valamivel, ami motiválná, ösztönözné a dohányos dolgozót, hogy leszokjon.
Ennek a vezetői utasításnak - kontroll híján - a felháborodáson kívül semmilyen pozitív eredménye nem lesz.

Köszönöm szépen a hozzászólásokat még egyszer!

drbjozsef # 2022.08.16. 13:14

Én lehet, hogy inkább a nemdohányzókat jutalmaznám valamivel, ami motiválná, ösztönözné a dohányos dolgozót, hogy leszokjon.
Hülyeség. Ennek semmi köze a leszokáshoz. Munkaidőben dolgozni kell, nem cigizni. Ez a célja az ilyen szabályozásnak. Jogosan.

Már, normális helyen. Ha csak szívatásból van, az senkinek sem lesz jó hosszú távon...

truth... # 2022.08.16. 13:29

drbjozsef,

igen, itt sajnos szívatásból van... ami egyre extrémebb dolgokban nyilvánul meg.
Már nagyon sok ember felmondott sajnos...

drbjozsef # 2022.08.16. 16:07

Akkor valszeg ez a cél...

Majordomus # 2022.08.16. 19:09

Túl sokan vagytok...

efi99 # 2022.08.18. 09:42

A munkáltatód egy idióta.
Benne ragadt a XX században, ami szerint a munkavégzés lényege nem a munka elvégzése (mit ahogy a nevében is benne van), hanem a 8 óra seggel történő kiülése, szigorúan a monitor előtt..