Kedves Fórumozók!
A véleményetekre lennék kíváncsi a következő eset kapcsán. Korábbi szabályozás (házirend, munkahelyi szabályzat, stb.) hiányában, megteheti-e a munkáltató azt, hogy a munkavállalók számára mindenféle előzmény nélkül, egyik napról a másikra korlátozza a munkahelyi dohányzást oly módon, hogy utasításban adja ki azt, hogy a mai naptól kezdődően, csak naponta kétszer, délelőtt és délután egyszer szabad dohányozni. (Nem vagyok dohányos, nem is pártolom a dohányosokat, csak azért ez így kicsit fura.)
Illetve hasonló módon, a mobiltelefon használatát is megtiltotta egyik napról a másikra, kivéve a halaszthatatlan, sürgős eseteket.
Köszönöm előre is a válaszokat!
Munkahelyi dohányzás
truth...
„a mobiltelefon használatát is megtiltotta egyik napról a másikra, kivéve a halaszthatatlan, sürgős eseteket.”
Nagyon sok munkahelyen van korlátozva a mobil használata, mert elvonja a munkáról a figyelmét a dolgozónak.
Ezen én nem is csodálkozom és kifejezetten jogosnak tartom.
truth...,
Alapvetően igen.
A munkahelyi szabályok megállapítása a munkáltató joga. Egyoldalúan.
Természetesen ez sokban függ a munkahelytől, a munka típusától. Például a korlátozások a munkaidőre vonatkoznak, ha olyan a munka, hogy nem lehet tetszőlegesen elhagyni a munkavégzés helyét (mondjuk egy gyártószalag mellett), akkor szükséges is az ilyen korlátozás. Ha van lehetőség elhagyni, és mérhető a kieső idő (például az irodista lehúzza a kártyáját, ha kimegy bagózni), akkor mehet óránként is félórára cigizni, csak nem 8-16-ig lesz bent, hanem 8-20-ig, hogy kijöjjön a munkaszerződés szerinti napi 8 óra munkavégzése.
Ha a munka elvégzése indokolja, akkor korlátozhatja a munkáltató a cigizést, klotyóra járást, meg mindent. Ésszerű és méltányos határok között, de sajnos a munkahelyi szabályok megállapítását nem nagyon szabályozza részletekbe menően az Mt.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Szomorú örökös,
"Nagyon sok munkahelyen van korlátozva a mobil használata, mert elvonja a munkáról a figyelmét a dolgozónak.
Ezen én nem is csodálkozom és kifejezetten jogosnak tartom."
Igen, ez valóban előfordulhat, azonban ez nem olyan típusú munkahely, ahol a telefonálás elvonná a munkavállaló figyelmét a munkáról. Sem a dohányzás, sem a telefonálás nem okozott fennakadást eddig, bár, azt is tudom, hogy pl. a dohányzás témaköre állandó problémaforrás. Ezen a munkahelyen soha nem volt ilyen gond, csak azóta van, mióta a polgármester meg akar tiltani a dolgozóknak mindent. A telefonálást is.
drbjozsef,
"A munkahelyi szabályok megállapítása a munkáltató joga. Egyoldalúan."
Ettől tartottam. Az Mt. tényleg nem, no és az Nvt. sem tartalmaz ilyen irányú részletes szabályozást.
Többen úgy vélik, lehet, hogy ezután az következik, hogy - lehetőség szerint - WC-re is csak naponta 2x (délelőtt 1x és délután 1x) mehet az alkalmazott.
Arra nem tér ki az utasítás, hogy a délelőtti cigarettázást pl. át lehet-e vinni délutánra (vagy fordítva), de a lényeg, hogy ezt a szabályozást elég abszurdnak tartom így is, függetlenül attól, hogy a cigarettának még a szagát sem szeretem.
Én lehet, hogy inkább a nemdohányzókat jutalmaznám valamivel, ami motiválná, ösztönözné a dohányos dolgozót, hogy leszokjon.
Ennek a vezetői utasításnak - kontroll híján - a felháborodáson kívül semmilyen pozitív eredménye nem lesz.
Köszönöm szépen a hozzászólásokat még egyszer!
„Én lehet, hogy inkább a nemdohányzókat jutalmaznám valamivel, ami motiválná, ösztönözné a dohányos dolgozót, hogy leszokjon.”
Hülyeség. Ennek semmi köze a leszokáshoz. Munkaidőben dolgozni kell, nem cigizni. Ez a célja az ilyen szabályozásnak. Jogosan.
Már, normális helyen. Ha csak szívatásból van, az senkinek sem lesz jó hosszú távon...
drbjozsef,
igen, itt sajnos szívatásból van... ami egyre extrémebb dolgokban nyilvánul meg.
Már nagyon sok ember felmondott sajnos...
Akkor valszeg ez a cél...
Túl sokan vagytok...
A munkáltatód egy idióta.
Benne ragadt a XX században, ami szerint a munkavégzés lényege nem a munka elvégzése (mit ahogy a nevében is benne van), hanem a 8 óra seggel történő kiülése, szigorúan a monitor előtt..
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02