Azonnali felmondási lehetőség


Majordomus # 2023.03.31. 19:54

Nem stimmel a történet.
.
Nem létezik hogy semmiféle irat nincs a balesetről.

drbjozsef # 2023.03.31. 13:17

mickey66,

Ha keresőképtelen voltál, a táppénz járt volna, legfeljebb nem 100% vagy 70%, csak 60%, és az OEP-pel legfeljebb a pontos kódon vitatkozhatnának/vitatkozhatnál. Egyáltalán nem kaptál semennyit sem fél éve?

Majordomus # 2023.03.30. 19:21

És miből éltél közben?
.
Nem egészen kerek a történet.
.
A munkahelyi baleseteket véresen komolyan veszik mindenhol.
.
Nem létezik hogy semmiféle iratod jegyzőkönyved nincs?

drbjozsef # 2023.03.30. 18:16

mickey66,

Nekik kellett volna táppénzt fizetni? Kifizetőhelynél dolgozol?
Ha keresőképtelen voltál - mindegy miért - a betegszabadság majd a táppénz jár.
Az nem lehet, hogy hónapokig nem fizetik. És hónapokig nem csináltál semmit eddig, csak vártál?

mickey66 # 2023.03.30. 13:02

Köszönöm a tájékoztatást, mindkettőjüknek!

Sajnos az a tény, hogy hónapokon át nem fizettek, táppénzt - 60%-ot sem, - nemhogy a jogos 100%-ot és semmiféle iratról, jegyzőkönyvről nem kaptam példányt, szomorú, hogy nem jogosít fel a felmondásra. Valamint a valótlan állítások sem az ügyben.

Köszönettel!

drkatona # 2023.03.30. 11:26

Tisztelt Uram!

Egyetértek az előttem szólóval. Amit elmondott az rendkívüli felmondást nem alapoz meg, ezáltal az jogellenes, tehát a
munkáltató tarthat igényt kártérítésre.

Üdvözlettel,

dr. Katona Csaba ügyvéd
https://www.drkatonacsaba.hu/…munkajogasz/

drbjozsef # 2023.03.30. 11:10

Szeretnék felmondani azonnali hatállyal erre való hivatkozással. Megtehetem-e és ezután fordulhatok-e munkaügyi bírósághoz?
Megteheted, de nem lesz jogszerű, és a munkáltatód fog bírósághoz fordulni.
Ez nem jogalap az azonnali felmondásra.

A munkáltatónak kötelessége a munkabalesetet jegyzőkönyvezni, kivizsgálni, és bejelenteni. Nem kaptál jegyzőkönyvet róla annó?
Én a helyedben tértivevényes levélben kérném a jegyzőkönyvet, valamint azt, hogy írják meg 3 munkanapon belül, hogy milyen szervnek pontosan mikor jelentették be a balesetet. Ennek elmaradásának esetére helyezd kilátásba hogy ezen hiányosságok, a tájékoztatás elmaradása, az eljárás elhúzódása miatt a munkaügyi hatóságnál bejelentést fogsz tenni a munkáltató ellen.

mickey66 # 2023.03.30. 09:28

Felmondás...
Szeretném megkérdezni, h 2022.10.20-án történt munkahelyi balesetemet a mai napig nem fizették ki, arra való hivatkozással, hogy az OEP-nél van az ügyem. Harmadik rákérdezésemre (első két megkérdezésemre választ sem kaptam,) azt a választ kaptam, h a munkáltatóm nem tud adni ügyiratszámot, ügyintéző nevet, elérhetőséget, mert elmondása/írásbeli válasza szerint Ő sem tud. Szeretnék felmondani azonnali hatállyal erre való hivatkozással. Megtehetem-e és ezután fordulhatok-e munkaügyi bírósághoz?
Várom a választ....
Köszönöm!

drbjozsef # 2023.02.03. 17:02

SaireyVMK,

Nem.
Nem a fegyelmi miatt van az. Ugyanazt írom, amit oligaliga, csak másképp. HA vita van, értékeli a bíróság, de nem döntő, és elsősorban azt értékeli, hogy az Mt.-vel milyen viszonyban van, beleértve az együttműködési kötelezettséget, a jóhiszemű joggyakorlást, ésatöbbi.

A bérmegvonás azért van, mert valamit elkövettél, és nem vitatod. Ha vitatnád, a bíróság nem azt nézné,hogy "ja dehát benne van a fegyelmi szabályzatban", hanem hogy a fegyelmi szabályzatnak ezen része és a konkrét cselekményed milyen viszonyban van a jogszabályokkal és egymással.

SaireyVMK # 2023.02.03. 16:27

Igen, de már eleve fogalmilag kizárt, mert maga az intézkedés (fegyelmi) az, ami semmire semmilyen hatással nincs.
Dehogynem. Következményképp kapásból bérmegvonással jár.

oligaliga # 2023.02.03. 10:13

Lehet szabályzat, de bármelyik fél vitatja a "jogosságát", akkor nem az alapján fogják eldönteni, hanem a konkrét cselekmény alapján.

Ha van fegyelmi szabályzat, akkor azt is értékeli a bíróság, sőt, elsősorban azt nézi, hogy a fegyelmi intézkedés (hátrányos jogkövetkezmény) alkalmazása mindenben megfelelt-e a szabályzatnak, illetve az Mt. 56.§-nak.

drbjozsef # 2023.02.03. 09:23

az átvétel megtagadása nincs hatással az intézkedés jogosságára
Igen, de már eleve fogalmilag kizárt, mert maga az intézkedés (fegyelmi) az, ami semmire semmilyen hatással nincs.

Lehet szabályzat, de bármelyik fél vitatja a "jogosságát", akkor nem az alapján fogják eldönteni, hanem a konkrét cselekmény alapján.

oligaliga # 2023.02.03. 07:07

A munkáltatónak lehet saját fegyelmi szabályzata. Ha nincs, akkor a fegyelmi papír semmit nem ér, de meg lehet támadni 30 napon belül a bíróságon.

Annyiban igaza van a munkáltatónak, hogy az átvétel megtagadása nincs hatással az intézkedés jogosságára. Ha valóban meg akarod támadni a "fegyelmit", vedd át, mert csak akkor tudod, mi van benne, és csak akkor tudsz arra hivatkozni, hogy az nem felel meg a valóságnak.

drbjozsef # 2023.02.02. 19:39

Nincs olyan a Munka Törvénykönyvében, hogy írásbeli fegyelmi. Meg szóbeli sincs, semmilyen sincs.

SaireyVMK # 2023.02.02. 17:07

Nem nem egy vizsgálat miatt. Egy késedelmesen (munkaidőn belül) jelentett baleset miatt ,amiről nem készült jegyzőkönyv és ami miatt még meg is lettem fenyegetve,hogy ha elmegyek táppénzre kirúgnak. Fájt, elmentem. Túl vagyunk a 15napon,ergó erre hivatkozni utólag nem tudok,de ebből fakadóan jött a többi. Mint írtam mialatt betegszabadságon voltam ,ezalatt újra elővették azt az ügyet,hátha találnak valamit amivel kirúghatnak és ezért további két alkalommal is kikérdezték a hölgyeket rövid időn (1-2hét)belül.(Ezt amúgy szóvá is tettem később a HR-en a ténykedő jelenlétében,de igazából onnan is csak támadtak.)
Mivel kb 19-20-nap elteltével megjutalmaztak egy írásbeli fegyelmivel (utólag),amiért késedelmesen jelentettem (igazából vagy 3x átszerkesztették,mert kb úgy adták elő,hogy egyeltalán nem is jelentettem, meg szándékos volt, káreset nem történt stb, többször is elleneztem ezeket. stb.) a végén már úgy fogadtak,hogy kitalálták,hogy akkor nekem most át kell kerüljek egy másik műszakba mert úgy gondolják,hogy "nem tudnék együtt dolgozni a többiekkel" (eddig együtt tudtam), sőt, alig 1 hete át is raktak egy teljesen másik sorra(azt mondjuk az azon a soron levő két munkavállaló közti ellenszenv miatt, helycserés akció volt. Ergó akire rá mondhatná hogy haragudtam, ahhoz közöm nem volt onnantól. De igazából én ugyanúgy csináltam a melóm tovább miután visszamentem.) Aztán persze hozzátették,hogy amúgy a barátnőmet nem kötelesek ugyanabba a műszakba rakni.(nyilván,hogy engem bosszantsanak)
Mivel jeleztem nekik ,hogy akkor jó lenne,ha biztosítanának buszos kártyát neki a bejutáshoz,meg információt hogy hogyan és mikor tud bejönni ezért később-aznap- felkeresték barátnőmet,aki mondta is nekik hogy szeretne ő is átkerülni mellém,amit persze meg is tagadtak tőle,mert hogy hiány van az ő pozicióján, annak ellenére ,hogy jelezte,hogy akkor most Pénteken felmond.(Akkor ugyanúgy hiány lesz)
Amúgy volt szó a fegyelmis papírról is,amit nem engedtek,hogy hazavigyek vagy megmutassam ügyvédnek mielőtt aláírom,csak ha már aláírtam. Mondták,hogy akkor is érvényes lesz most már ,ha nem írom alá én meg mondtam,hogy akkor visszaadom. Erre jelezték,hogy remélik tudom,hogy ennek komoly következményei is lehetnek,hogy megtagadtam az aláírást. Jeleztem,hogy nem tudom,mert nem kaptam róla információt. Erre annyit válaszolt,hogy "most már tudom". És ezzel lezárta. Elkezdték aláírni és később kaptam egy példányt.
Volt a fegyelmiben amúgy egy a törvénykönyvből kiragadott rész is a haladéktalanul jelzési kötelességről,de semmi jogorvoslat,vagy paragrafus nincs benne,ezt is szóvá tettem előtte.
Mondta,hogy keressek rá,munka törvénykönyve vagy ha beírom ezt a szöveget ott lesz. (nyilván munkahelyen voltunk,nem volt lehetőségem se ilyenre,ráadásul azonnal akartak mindig mindent)

Mindenesetre utólag csomó törvényre rákerestem és asszem ez a jelentési kötelezettség volt a 66.& valahol, mögötte meg a 68.& arról szólt,hogy ha a munkáltató azt jelzi,hogy nem fogadja el munkahelyi balesetként ,akkor köteles annak jogorvoslatának módjáról és helyéről információt szolgáltatni. Vagy valami ilyesmi. Na ilyen se történt meg. Egyszer hívtak telefonon, meg a közvetítő irodába mondták,hogy amúgy nem fogják a cégtől biztosítani a munkahelyi balesetet,de jogorvoslatról senki nem beszélt. Sőt,ha kértem segítséget ezzel kapcsolatban akkor is süket fülekre találtam. Csomó stressz ért. Konkrétan szinte hetekig minden napom ezzel telt. Már annyira ezen járt az eszem,hogy nem tudtam koncentrálni még arra se amikor barátnőm beszélt nekem valamit. Gyakran azon kaptam magam,hogy mesél valami fontosan én meg egyszer csak a történteken és azon agyalok hogy mit csináljak,kihez forduljak.

Mióta közölték hogy átraknak másik műszakba és barátnőm hajthatatlanul elhatározta hogy felmond két tűz közé kerültem. Ha nem mondok fel,azzal a barátnőm érezné magát rosszul,mert csak azért jött ide dolgozni,hogy együtt lehessünk-mármint munkaidőben egyszerre dolgozzunk és pihenőidőben többet legyünk együtt.

A műszakvezetőm annyira bepánikolt,mert hogy "neki mekkora nagy baja lehet ebből és én nem fogom ezt fel",hogy az egyetlen tanút is meggyőzte aki ott volt,hogy hamistanúskodjon neki és mondja azt,hogy először szabadságot akartam kérni és utána jelentettem neki a sérülésem,hogy így védje magát. Először ez szerepelt a fegyelmimben is. Sőt ,annyira lelkes volt a tanú,hogy arra sem emlékezett,hogy megfenyegetett a főnököm,hogyha elmegyek táppénzre kirúgnak. Ezt a műszakvezető amúgy felvállalta-szóban. Először majdnem én is elhittem neki,ha nem emlékeztem volna rá,ahogy a tanú szemébe néztem mikor megfenyegettek, vagy ha nem láttam volna magam előtt a műszakvezetőm hirtelen vigyorra fakadó arcát,ahogy meghallotta hogy ha már nem akar jelentést írni beérem egy szabival is-egyből hívta is a főnökét hogy kell sürgősen szabadság- aztán visszaesett az arca a komorabb verzióba, mikor az ő fönöke jelezte hogy már ketten szabin vannak. Az egész eset után amúgy elrohant-a főnökéhez(aki később a szexuális zaklatásos témában kérdezgette az embereket).

Szóval nem,nem csak azért mert vádaskodnak.

drbjozsef # 2023.02.02. 15:55

SaireyVMK,

Egy vizsgálat miatt?

Természetesen hivatkozhatsz rá. Hiszen nem tilos az.
Ha az ügy összes körülményéből nyilvánvaló, hogy ez a személyed ellen irányul, szándékosan lejárató jellegű, és konkrétan hátrányod származott ebből a "kikérdezésből", akkor egy kis rosszakarattal megpróbálható ráhúzni az Mt. 78.§(1) "b" pontja.

De a gyakorlatban, ha a munkáltatód vitatná, nemigen látom, hogy egy szemernyi esélyed is lenne.

Ha nem tetszik a légkör, mondj fel rendessel.

SaireyVMK # 2023.02.02. 14:32

Ha a munkáltatóm hónapokkal korábban lefolytatott ellenem egy vizsgálatot "szexuális zaklatás" címszó alatt- kifaggatta a női dolgozókat, majd miután nemrég balesetet szenvedtem -amúgy a munkahelyen- és volt pofám elmenni táppénzre ,amire újra elővette ezt az ügyet és ez idő alatt -kétszer is!- kikérdezte a munkahelyemen levő női dolgozókat ugyanerről, hivatkozhatok-e erre azonnali felmondási nyilatkozatban? Tanukkal tudom igazolni. Egyik vizsgálatnál sem találtak semmit, mivel nem történt semmi.