Utazási költségtérítés


drbjozsef # 2023.02.18. 19:59

feledyimre,

Tekintve, hogy 2023-ban az egy személynek adható támogatás minimuma 18 Ft/km, így a munkáltató szerintem kifejezetten jófej, környezettudatos, és korrekt.
Az afölötti támogatás adható, adómentesen legfeljebb 30 Ft/km, afelett meg adózva akármennyi. Ha rendesen számolják el, akkor ez egy jó rendszer szerintem.

feledyimre # 2023.02.18. 17:53

Tisztelt Jelenlévők!
Most vettek fel egy tök jó munkahelyre, ahol a nem helyi lakosok utazási költségtérítést kapnak, ahogyan az szokás.
Azonban egy érdekesség van. Nyilatkozni kell arról, hogy HÁNY KOLLÉGÁVAL UTAZOK egy autóban a munkahelyemre. Ettől függ a támogatás mértéke.
Ha egyedül jövök: 45 Ft/km,
ha kettesben, 25 Ft/km,
ha hármasban vagy többen, akkor 20 Ft/km.
Lehet látni, hogy arra ösztönzik az embert, hogy minél többen utazzanak, annál kevesebbet kell fizetni a cégnek és elvileg a dolgozók is akkor járnak jobban.
Azt mondják, hogy naponta megérkezéskor ezt ellenőrzik (a cég helye és a parkoló kialakítása miatt ezt könnyen megtehetik) és ha többen jövünk egy kocsival, mint ahogyan azt lejelentettük, akkor megvonják a teljes évi támogatást. Mivel van munkaügyi és NAIH tapasztalatom, hogy milyen keményen lépnek fel a cégekkel szemben, nem értem, hogy merik ezt megcsinálni. Egy ellenőrzés esetén szerintem úgy megbüntetik ezeket, hogy csak úgy zörög.
Ti találkoztatok már ilyen megkülönböztetéssel? Szerintetek jogilag (adatvédelem és munkaügy) rendben van, csak nekem új ez a módi?
Már azt sem értem, hogy eleve nem lehet tudni, hogy hány emberrel jössz, hiszen lehetnek betegségek, rossz autó, szabadságolás. A legnagyobb utasszámot kell mondani, elvileg.