munkaidő beosztás


drbjozsef # 2024.02.07. 11:15

Nem.

jagodai # 2024.02.07. 07:17

Lehet, hogy nem fogalmaztam világosan, ezért újra írom...

  • A munkaidőbeosztásunk szerint minden másnap dolgozom 12 órás munkaidőben, havonta ~15 napot.
  • Ebből a 15 napból 1-2 nap beosztása így néz ki: 8óra tényleges munkavégzés, a maradék 4 órára szabadság van írva. Mivel a munkaszerződésemben a napi munkaidő 12 órában van meghatározva, gondolom a munkáltató így akarja biztosítani, hogy egyezzen a napi összes óraszám a szerződésben leírtakkal.
  • A beosztást írásban megkapom több mint egy hónappal előre.

A kérdésem az volt, hogy a munkáltató lefedheti-e így a napi munkaidőt, magyarán 8 órát ledolgoztat, utána hazaküld, a maradék 4 órára pedig szabadságot ír?
Tudom, hogy az éves szabadságom 3/4 részével elvileg a munkáltató rendelkezik és a beleegyezésem nélkül
max. 2 részletben adhatja ezt ki. Ebből adódik, hogy amit a munkáltatóm csinál, ilyen szempontból nem szabályos, de ettől most tekintsen el kérem, csak a fentebb feltett kérdésre szeretnék választ kapni, ha lehet?!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.06. 13:49

És szükség sincs rá egyáltalán. Hiszen minden további nélkül azt mondhatja a munkáltató, hogy a jövő héttől nyolc órás a munkanapod.

drbjozsef # 2024.02.06. 13:21

jagodai,

Mt.
97. §
(1) A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be.
(4) A munkáltató a munkaidő-beosztást legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli. Közlés hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.
(5) A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja.

Amúgy a "lefedést" sem értem, szerintem az sem szabályos, még munkaidő keret mellett sem.

jagodai # 2024.02.06. 12:31

Tisztelt Ügyvédnő/úr!
A munkáltatóm megszakításnélküli tevékenységéből eredően én és kollégáim munkarendje megszakításnélküli.
A munkaszerződésem szerint a napi munkaidőm 12 órában van meghatározva. Munkaidőkeretben dolgozunk, ez 3 hónapot foglal magában.
Az utóbbi időben többször is hozzányultak (szerződésmódosítás ezirányban nem történt) a napi munkaidőhöz. Konkrét példával: alkalmanként, az éppen adott 12 órás munkanapot 2 részre bontotta a munkáltató. 8 órát ténylegesen kellett ledolgozni, 4 órát pedig az éves rendes szabadság feldarabolásából nyert idővel fedett le. Nem az a kérdésem, hogy a munkáltató feldarabolhatja-e és kiadhatja-e a szabadságomat ilyen formában, hanem az, hogy a napi - a munkaszerződésben meghatározott - munkaidőmet (12 óra) a fentebb leírt módon megváltoztathatja-e?
Előre is köszönöm a segítségét!