Abban szeretnék segítséget kérni, hogy valójában mi is a törzsbér. Neten próbáltam utána nézni, de nem tiszta pontosan. Írták, hogy megegyezik az alapbérrel, de attól mégis lehet több vagy kevesebb. Teljesítménytő stb..től függ.
Irodában dolgozom, beszerzőként két diplomával. 160ezerrel vettek föl. Most fizetésemelés után 176ezer lett az alapbérem. Legutóbbi fizetésemet igen kevésnek találtam a sok túlóra mellett, és a bérpapíron meg nem igazán lehet eligazodni. A túlórákra rákérdeztem, hát 3órát nem számoltak el, nem is ez a lényeg. Elővettem a többi fizupapírom is. És a törzsbéren akadt meg a szemem. Mikor 160 ezerrel dolgoztam ott is volt hogy csak 152volt a törzsbérem, de volt hogy valóban 160al számoltak. A májusi fizetésemnél teljesen lehűltem, ugyancsak 150ezer törzsbérrel számoltak, holott már az alapbérem is magasabb 160ezernél.Persze hogy kevesebb a fizum, hiába túlórázok. Ez függ attól, hogy ha több pluszt kapok (pl:túlóra), akkor lecsökkentik az alapbért? Kérem segítségét!
Törzsbér
Az Mt. nem használja a "törzsbér" kifejezést, a munkaszerződésben a személyi alapbérben kell megállapodni. A munkaszerződésben szereplő személyi alapbért a törvényes levonásokat követően a munkáltatónak ki kell fizetnie.
Ez a nettó személyi alapbér.
Az alapbérhez természetesen hozzáadódhatnak a bérpótlékok, prémium, rendkívüli munkavégzés díjazása stb.
Szabályozott még az átlagkereset fogalma is.
Szerintem kérdezd meg a helyi munkaügyest, hogy az Mt. szerinti mely fogalmat takarja a helyi szóhasználatban a "törzsbér."
(Szerintem egyébként a törzsbér = személyi alapbér, bár az igen érdekes, hogy miért kevesebb, mint a személyi alapbéred.)
Mellébeszélés esetén hatékony, ha megkéred a helyi munkaügyest, hogy szíveskedjen az Mt-ben pontosan megmutatni, hogy hol szerepel a törzsbér kifejezés.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02