Munkaszerződés módosítás visszamenőleg lehetséges?


the big cat # 2003.12.07. 17:27

Kedves Royal, több hatóság végez rutinszerű ellenőrzéseket a foglalkoztatással összefüggő jogaszabályok betartásának tárgyában, illetve egyedi bejelntés alapján afféle razziaszerű eljárásokat is folytatnak, ezek közül a legfontosabb a Munkaügyi felügyelet. De mint írtam, nem lehet minden munkavállaló mellé ellenőrt állítani, ezért alegfontosabb ellenőr mégis maga a munkavállaló, aki bármely jogát bíróság előtt érvényesítheti.

Szerinted az államnak, hogy kellene fellépni a munkavállaók jogainak védelmében? És hagyjuk az általánosságokat! Konkrétan az adott esetben az államnak mit kellett volna, kellene tennie, hogy anubis igazságérzete helyreálljon?

Amíg tömegek hajlandók jogellenesen, (és bizony skszor a munkáltatóval összejátszva adócsalásra, törvénytelen túlmunkára, stb.) addig a probléma nem a munakjoggal van, hanem a társadalommal, a társadalompolitikával. És ez a felelősség nem tolható át a jogra, a jogászokra, Ezt mi, az állam polgárai csináljuk. A probléma csak az, hoyg ez egy tömegjelenség, és akik ki akarnak belőle lógni, vagy nem értenek vele egyet, azok sajnos vagy válaljáka konfliktust, vagy besímulnak. ha majd elég sokan vállaják, akkor már nem kell besímulni. Én ezt szeretném elérni.

anubis # 2003.12.07. 18:16

Kedves Leiterjakab!

Elôször neked válaszolok. Szóval a konfrontálódást nem én kerülöm, mivel személyesen még nem közölte velem a munkáltatóm, mit is akar, csak emilben- eddig kétszer is. Ennyire egyenes. Az egyik beosztottját már elküldte hozzám, hogy "puhítson", de ô személyesen még telefonon sem vállalta ezt a témát. Tudom, hogy a történetet potosan kellene ismerdetek ahhoz, hogy megfelelô kritikát adjatok, de én nem is kértem, hogy ilyen mélységekbe is belemenjünk. Mégegyszer hangsúlyoznám, hogy ezidáig olyan cégnek dolgoztam, ahol fel sem merült a jogellenes foglalkoztatás. Ezek után sajnos rutintalan voltam ezügyben, nem hittem volna, hogy ilyen aljas a emberekkel kerülhetek kapcsolatba. Legközelebb, egy új cégnél vajon mi lesz a gond, ha ezt kiküszöbölöm?!

Leiterjakab # 2003.12.07. 18:22

Na jó megtudom érteni a helyzetet, mert egyetemi hallgatóként nagyjából annyira vagyok én is egyenrangú a tanárral, mint munkavállaló a munkáltatójával... A Tvsz. az meg csak annyit ér, amennyit a gyakorlatban eléggé rugalmasan értelmezik, többnyire a tanárok javára, de néha előfordul a "D" vizsga is, ami már elvileg nem is létezik...:-)


Leiterjakab

anubis # 2003.12.07. 18:22

Kedves Royal!

Igazad van, Te régebbi fórumos vagy, jobban ismered Big Cat tanácsait. Én nem akarom ôt meggyôzni és valóban csak magunk tudjuk megoldani a saját problémáinkat. Én mindenesetre itt fel fogok mondani. Persze betartva a jogi kereteket. Ehhez még csak van jogom, így laikusan is, nem?

anubis # 2003.12.07. 18:30

Kedves The Big Cat!

Igazad van, a munkaidôt a munkáltató határozza meg, meg is tette, én meg elfogadtam. Arról viszont nem volt szó, hogy menet közben mimindent találhat még ki. A szerzôdésem pedig a minimumot tartalmazza, amit a Mt. elôír, sajnos itt tényleg rutintalan voltam, mert, mint már említettem, ezidáig olyan cégnél dolgoztam sok évig, ahol ilyen téren tökéletesen megbízhattam a munkáltatóban. Mindegy, nem várok tôled semmi többet, nem ismerheted a helyzet részleteit, a hátulról jövô, bujkáló stílust stb. Ennyi elég is ebbôl. Meg fogom oldani magam, mint ahogy eddig 15 diplomás munkakörben eltöltött év alatt is megtettem. köszi.

the big cat # 2003.12.07. 18:34

Valószínűleg én is ezt tenném a helyedben. Más megoldást én sem látok.

Sajnos a legtöbb munakügyi jogvitának így is úgy is a munkaviszony megszűnése a vége. de ez valahol természetes. Ha megszűnika felek között a bizalom, akkor más jogviszonyokat sem taratnak fenn. Itt az az iagzságérzetet nagyban sértő dolog van, hogy általában a munkáltató él vissza a helyeztével, és emiatt a munkavállaló kényszerül új munakhelyet keresni.

the big cat # 2003.12.07. 18:40

Attól tartok pontosan ismerem a helyzeted. a párom munkáltatója ugyanilyen görény. épp most telt be a pohár, a legutolsó húzásval, amikor mivel nem akarja kifizeni am i akiküldetéskor jár, ezért egyszerűen nem hajlandó elrendelni a kiküldetést, hanem helyette átirányítást rendelt el, csak épp munkakör változás nélkül egy másik munkahelyre. Ez jogelelenes, csak ő abban bítik, hogy a dolgozók most is nyelni fognak. ezt sajnos elbukta, mert ha az írásos figyelmeztetésem ellenére nem számfejtik szabályosan a kiküldetést, akkor mehet a bíróságra.

Ennek persze sajnos biztosan az lesz avége, hogy amunakhelyét el kell hagynia, de szerinetm iylen helyen nem is éri meg dolgozni.

anubis # 2003.12.08. 13:07

Kedves Mindenki! Mi a véleményetek a hétvégi munkavégzésről? Ismeritek a "majd lecsúsztatod" stílust? Azt szeretném tudni, hogy a hétvégi munka - főleg, ha egymás után mind a két napot munkával kell tölteni-milyen tarifával számítható- napi munkadíjra, bérre gondolok, illetve ledolgozott órákra, a csúsztatás kiszámításához. Egy szombat egy szerda arányban csúsztatható le, vagy kicsit erősebb a szombat egy hétköznapnál? Vagy ezt is a munkáltató dönti el?
köszi

Royal # 2003.12.09. 20:07

Szia Big Cat!

Bocs hogy csak most tudok válaszolni... Szerintem az államnak úgy kellene fellépni a munkavállalók érdekében, hogy emberséges körülményeket, emberséges (európai) feltételeket biztosít a munkavállalónak. A probléma magyarországon mindjárt itt, az alapoknál gyökeredzik. Akkor az általánosságokat most kihagyom, és kicsit elrugaszkodom a realitás talajáról, az elvi síkra, amely mármár tündérmesébe illő: Az nyilvánvaló, hogy a jogok mindaddig nem érnek semmit, amig nem lehet érvényre juttatni őket. Sarkos példa: ha nem lennének rendőrök az utcán, ki/mi tartaná vissza a bankrablókat attól hogy bankot raboljanak? Kit érdekelne hogy börtön jár a rablásért, ha ugysem kap el senki? Tehát az államnak elsőkörben úgy kellene fellépnie a munkavállalók jogainak érdekében, hogy módot és lehetőséget biztosítson a munkavállalóknak, hogy érvényesíthessék a jogaikat. A régi szakszervezetekhez hasonlatos módszer kéne: minden egyes
munkahelyen legalább egy kihelyezett embernek kéne lennie, aki online vigyáz a "rendre", aki ott van mindenhol, akinek mindenbe van beleszólása, akihez lehet rögtön fordulni, és nem kell zegzugos, kétes kimenetelű, hosszúlefutású utakat bejárni a jogok érvényesítéséhez.

2. Komoly szankciókat kilátásba helyezni a törvényt sértő munkáltatókkal. Nem ejnyebejnyézni, hanem olyan büntetéseket kiszabni, ami valóban elrettentő hatású, és a munkáltató 3X is meggondolja, áthágja-e a szabályokat. Ma már szinte minden munkáltató kivétel nélkül törvényt sért, legkevesebb azzal hogy minimálbéren jelenti be az embert. Hogy a jóistenbe nem történik legalább ezügyben semmi, pedig már elég régóta probléma ez, és hol van még a többi, ez csak a jéghegy csúcsa!

3; Központilag szabályozott fizetések, juttatások, járandóságok és egyebek. Nemcsak az állami, de a multi, és magáncégeknél is. Megengedhetetlen hogy a fönök milliókat visz haza, (nálunk ez a módi - de szerintem nem egyedülálló példa) az alkalmazott meg éhbéren tengődik, mert a pénzét ellopja egy iróasztal mögött ülő, kajánul az ember pofájába vigyorgó büdösköcsög, aki világ életébe csak segget nyalt. Tarthatatlan azis, hogy a munkaidők - fizetések fordítottan arányosak, amig az Euban ha jól tudom heti 35 óra a kötelező addig nálunk sokhelyen a duplája. Én van hogy 6X12 órát is lehúzok egy héten, és még mindig nem panaszkodhatok. A sógorom aki kamionos, (belföldi) hajnali egykor kel, és általában este 6 ra ér haza. De volt már este 11 is. Lehet számolni... hogy lehet ma ilyet megtenni?

Szóval a probléma szerintem nem a jogi hiányosságokon gyökeredzik, hanem azon, hogy nem megfelelően vannak a cégek ellenőrizve, és nem elég komolyak a szankciók, amik kilátásba vannak helyezve. Nincs semmilyen visszatartó erő. Nincs aki kiálljon a munkavállalók jogaiért. Ez lenne az alaptétel amin változtatni kéne. Nekem tavaly volt egy afférom a főnökömmel, nem akarta kifizetni év végén a bent maradt szabadságokat. Azt mondta át lehet vinni jövő évre. Ez mind nagyszerü, de előtte való évben elfogadtam, át is vittem, ki is vettem, aztán később kiderült hogy az átvitt szabikat, az az évi szabadságomból vonták le. Múlt évben már nem dőltem be ennek az átvitelnek, és ki akartam fizettetni, persze nem fizette, ki. Mikor végső elkeseredésemben kiejtettem a munkaügyi biróságot a számon kajánul vigyorgott, mintha valami komolytalan hülyeséget montam volna. "menjek csak" - mondta Kb ennyire veszik komolyan a jogaimmal fenyegetőzöm.

Amit a társadalomról irtál, az sajnos igaz. És ráadásul tipikusan magyar. Hiányzik az összetartás ebből a társadalomból. Elég csak egy vasutassztrájkot megnézni. 10 vasutasból 5 nem áll be a sorba. Az emberek sztrájk idején a fogukat csikorgatják, "ezek a hülye vasutasok, most 20 perccel később jutok haza" ahelyett hogy addig a pár napig amig a sztrájk tart, szolidaritásból legalább befogná a száját. Nameg jönnek más tömegközlekedési társaságok, pl; volán akik örömmek kinálnak alternatív megoldást az emberek utaztatására, ezzel alapjaiban téve értelmetlenné a sztrájkot... Szóval gáz van ebben az országban, és egy egyszerü hétköznapi ember túl kicsi pont ahhoz hogy tegyen valamit. Ez a dolog nálunk is megfigyelhető. Én abból a fejtából vagyok, aki szeret az asztalra csapni, ha megszólal az igazságérzetem. De eddig ennek csak kárát láttam. Én vagyok az egyik "legrenitensebb" egyén a munkahelyen, és ha a többiek kapnak néha valami odavetett morzsát fentről, azt is inkább azért adják hogy a renitenseket büntessenek vele, miket pedig jobb belátásra kényszeritsenek, példázandó, ha befogjuk a szánkat, talán legközelebb mi is kapunk a morzsából egy részt. Csakhogy ez nem igy van. Ha mindenki befogja, és droiddá válik, senki nem kap semmit. Én és még egykét ember, próbálom összefogásra buzditani a jónépet, szerintem ez a siker kulcsa, de egyelőre sikertelenül. Van aki beéri azzal hogy halálra dolgozza magát, néhány morzsáért. Valahogy öntudatra kéne pofozni ezt a társadalmat. Egy fecske azonban nem csinál nyarat, de kettő három tiz sem.

Amit a munkakeresésről irtál, hidd el, kissebbségben vagy azzal hogy könnyen találsz munkát. Ha másban nem is, de ebben biztos vagyok. A nagy általánosság nem ezt mutatja. Én kifejezetten olyan munkakörben dolgozom, ami ma már tömegcikknek mondható, és ez a számítástechnika. Mikor kezdtem jól fizetett, ma már nem elég hozzá az érettségi, nem elégséges a tudás sem. Hivatásos jogsimmal, nagyvállalati szerverek üzemeltetésén szerzett tapasztalatokkal, rendszergazdai gyakorlattal, elektromos végzettséggel, (igaz ebben nem dolgoztam) és még műszaki orientáltsággal, nem nagyon kellek sehová. Max valami betanitott munkát még talán elláthatok...

A tanácsom Anubisnak: A joggal szerintem itt már nem ér semmit. Ha elmérgesedik a helyzet, akkor csak egy ut van: Ami nekem is jól bevált. Mikor menthetetlen már a helyzet, és nincs remény, csendben maradni, böngészni az álláshirdetéseket, és amint jön egy jónak látszó dolog, lehet megpattanni. Én jelenleg is ezt teszem, már egy ideje.

Üdv.

Royal # 2003.12.09. 20:30

Szia Anubis!

A lecsúsztatjuk duma, természetesen nem ismeretlen fogalom :) Az ember egy idő után úgysem számolja a túlóráit, mert annyi összegyűlik, hogy nem lecsúsztatható igy végülis a munkavállaló győz ebben a kérdésben is :) Nekünk az előző cégnél a jelenléti ivet szigoruan 8-4 ig lehetett csak kitölteni, de egy olyan napom nem volt, amikor 6 nál előbb be tudtam volna fejezni a munkát. "Ezeket az órákat le lehet csúsztatni", mondta az ex fönököm. Ez mind szép, csak nem tiszta, hogy mikor csúsztathatom le, mikor minden nap rá kell húzni?

anubis # 2003.12.10. 09:04

Kedves Royal!

Nagyon egyetértek veled mindenben, amit legutóbb leírtál. Én már Meggyesi miniszterelnöknek is írtam, természetesen a robotja válaszolt, de a semminél ez is jobb, kis jelzés feléjük, hogy nem stimmelnek a dolgok. Amit leírtál a milliós menedzser fizetésekről, az sajnos tipikusan arra emlékeztet, amit anno általános és középiskolai töri óráimon tanultam a kapitalizmus hátulütőiről. Kár, hogy még mindig nem nőtte ki ez a rendszer eme csúgságait. Persze ahhoz meg kéne buknia világszerte és remélem meg is fog. Ha mégsem, soha nem nő ki belőle a jóléti társadalom, főleg nálunk.
A könnyű munkatalálás nekem is kérkedésnek hangzik manapság, bár én is ismerek olyanokat, akik hozzám képest halálra keresik magukat, pedig nem is vezetők. Ez azonban szintén protekciós állás ma és nem kisvállalkozónál lehet megkapni.

Egyébként már régóta nézem az álláshirdetéseket és megyek is, amint tudok, de sajnos hosszú távra tervezhető helyet újságból, netről ritkán lehet kifogni. Legfeljebb az "addig jó lesz, míg jobbat nem találok" tipust, mint ez a mostani is nekem. Már nem akarok ideiglenes helyet olyan kompromisszumokkal, melyek tényleg csak ideig-óráig tarthatók részemről.

anubis # 2003.12.10. 09:13

Ja, a vállalati jutalmakról csak annyit, hogy amikor nagyvállalatnál dolgoztam, voltak szép jutalmak, nem nekem, aki viszont kapta, mind a vezetők körül lebzselt, ez köztudott volt és egyikük- másikuk a magánéletét is ott oldotta meg. Szóval ezek és ezek barátai között oszlik meg a plusz pénz és a "dícséret", amit a naívabbak még komolyan is vesznek. Persze ott is pénz a lényeg. ( a barátnőm barátnőjének juttatok egy kis pénzt dícséret formájában, mert nála jobban senki nem csinálta a munkáját, pedig legalább húszan dolgoznak ua. területen, köztük tapasztaltabbak is)

feryke84 # 2009.04.14. 14:48

Sziasztok! Egy multinál dolgoztam másfél évig! Aztán egyik napról a másikra bejelentették hogy a válság miatt elbocsájtanak, közöltem a HR vezetövel hogy beteg vagyok és táppénzes állományba megyek, és nem írok alá semmilyen leszámoltatási papírt! Az orvosom április 4.-én állományba vett, ezt közöltem is a munkaadómmal, ennek ellenére április 7.-i dátummal leszámoltatott, a leszámolási papírjaimon az aláírás helyett oda volt írva hogy postázva április 6.-a. Törvényesen járt el a munkaadóm??? Mert én úgy tudom hogy táppénz alatt csak közös megegyezéssel szüntethetö meg a munkaviszony!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 08:59

A felmondást mikor közölték veled joghatályosan?

maze # 2009.09.22. 14:04

Ha a munkáltatód nem hajlandó tudomásul venni a munkaszerződés http://www.minta-szerzodes.hu/…erzodes.html felmondását, az az ő baja. Attól az még érvényes.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.22. 14:06

???
Lehet, hogy egy hat évvel ezelőtti kérdésre válaszoltál? Már aligha aktuális.

Bence_11 # 2010.05.10. 16:08

Tisztelt Szakértők!

Kereskedelemben dolgozom 2004-óta első munkahelyként egy multinál, 2009 május 6. ától egy magasabb bérkategóriába eső munkakörbe kerültem (de változatlanul beosztott maradtam, 40 órás, besorolási bérem:125 E)

2009 okt. 10. vissza helyeztek, de emellett 20 órába előző munka körömbe. (szerződés módosítást se szóba, se papíron nem történt) Hó végén látom, hogy jóval kevesebb még így is a fizetésem. Bementem érdeklődni a munkaügyre, de ott nagy felháborodás már magára a kérdésre; hogy üljünk le egyűt és számoljunk utána, nagy nehezen válaszként annyit tudtam meg, hogy a bérszámfejtést a központban végzik, és ő sajnos ehhez nem ért és pont. Miután kaptam még egy ilyen vérlázító fizetést megint bementem és már eleve közölte velem, ne haragudj sok dolgom van,"gyere vissza máskor". Otthon nézegettem a fizetés lapomat és csak akkor esett le nekem, hogy én mindig az óra számokat illetve a pótlékokat nézve számoltam, a besorolási béremet ezzel szemben mindig figyelmen kívül hagytam, és akkor látom, hogy alacsonyabb lett a besorolási bérem 52 ezer Ft. -ra. (62.500 helyett, mert ennyi tudtommal 125 E fele)

Emellett feltűnt, hogy mint részmunka idős dolgozó többet dolgozom mint az előírt óra keret Pl.: 2010 márc. 31 napos hónap lévén 8 hétvége és 1 ünnep van a hónapban, így ténylegesen 22 munka napom van, illetve 88 órát kell dolgoznom. Ezzel szemben igazoltan 95 órát dolgoztam és a különbözetet nem fizették ki. (a ledolgozott időt igazolni is tudom, meg van a jelenléti ívek fénymásolata, amit a dolgozónak és munka helyi vezetőnek is alá kell írnia.)
És a probléma az, hogy ez minden hónapra igaz 2009 szeptembertől. (ide azért írtam szeptembert mert már 40 órás ként, Augusztusban vettem észre ezt az apróságot)

Az első kérdésem jogos vagyok e a bér különbözetre, illetve a ki nem fizetett ledolgozott munkaidőmre?

A második kérdésem az lenne, ha most oda tennének elém egy szerződés módosítást 2009 okt. 10-i dátummal és persze ez már tartalmazná, hogy 20 órában foglakoztatnak amellett, hogy 52 ezres az új besorolási bérem, esetleg mit tehetek?

Előre is köszönöm a segítségeteket

nandy # 2010.05.10. 20:16

Nem kell visszamenőleg semmilyen módosítást aláírni, hacsak nem tartalmaz kedvező feltételeket a számodra :)
Ha az érvényes szerződés szerinti munkaidőd 40 óra, azt csak módosítással lehetne csökkenteni, mint ahogy a béredet is.

Szerintem írj levelet a munkaügyi osztály vezetőjének, hogy szíveskedjenek visszamenőleg is számfejteni a szerződés szerinti bért, és a jövőben is legyenek erre tekintettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.11. 07:47

Láttam én már olyan bírósági döntést, amely közös megegyezéssel történt szerződésmódosításnak tekintette, ha a felek ugyan nem foglalták írásba a változást, de mindketten huzamosabb ideig annak megfelelően jártak el. Hét hónap pedig már elég hosszú idő.

Bence_11 # 2010.05.11. 22:50

Kedves Béla hozzászólásodra válaszolva:

Ez akkor is lehetséges, ha csak utólag derül ki, hogy átvertek? Külön szóltam már a munka ügyön, hogy valahol számítási hiba miatt rossz a bérem. A kedves kollega meg a fejét vakarva váltig állítja, hogy minden rendben van, ahelyett, hogy szólna:

  • bocsika de meg kurtítottuk a besorolási béredet, mert miért ne? És neked még csak nem is szólunk semmilyen formában, mert úgyis bármit meg tehetünk?

Most kérdezem, azért nem szóltak már eleve semmit és még most sem, mert ilyen lazák, vagy tényleg ennyire hülyék, vagy mert mit számit, ők tényleg bármit megtehetnek.

Mit tehetnék most ebben a helyzetben, hogy meg kapjam az aláírt szerződésben járó béremet?

Illetve valahol félek ha kinyitom a számat már megyek is a levesbe, gondolom, bár azért elbocsájtani mivel már viszonylag régi dolgozó vagyok csak valamilyen súlyos vétséggel tudnának, de azért abban biztos vagyok mindent megtennének, hogy kirúgjanak.

Béla szavaidból úgy veszem ki, még így is én vagyok vert helyzetben

Kérek mindenkit, ha tud segítsen mert teljesen tanácstalan vagyok

Köszönöm az eddigi hozzá szólásokat

Bence_11 # 2010.05.11. 23:14

Kedves Nandy, köszönöm a tanácsod

Azt szeretném kérdezni, ha a szerződés módosítást nem írom alá akkor a munkáltató mit tehet ezzel szemben, ezt egyszerűen el kell fogadnia és kész, vagy...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.12. 07:01

Már bocsánat, de azt észre szokta venni az ember, hogy napi nyolc óra helyett csak négyet van a munkahelyén. Meg azt is, hogy mennyi pénzt kap fizetésnapon.

Fonti # 2010.06.07. 20:27

Tisztelt Szakértők!

Jelenlegi munkahelyemen 2010.03.17-óta dolgozom és nincs munkaszerződésem. Bejelentve be vagyok, mert az ügyfélkapun megnéztem. De időközben kiderült, h babát várok. Mit tehetek ha kirúg emiatt a munkáltató a próbaidő alatt? Már ha lehet itt próbaidőről beszélni, hiszen szerződésem sincs, így tehát nincs kikötve semmi.
Köszönöm a válaszokat

hunfrakk # 2010.06.07. 20:33

Munka Törvénykönyve

76. § (1) A munkaviszony - ha törvény másként nem rendelkezik - munkaszerződéssel jön létre.

(2) A munkaszerződést írásba kell foglalni.
A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni.
Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló - a munkába lépést követő harminc napon belül - hivatkozhat.
*
Ha a szerződésben nincsen kikötve próbaidő, akkor nincsen próbaidő.
*
Egyébként próbaidő alatt nincsen semmiféle védelem, bármikor, indokolás nélkül "kirúgható" a munkavállaló.

Fonti # 2010.06.07. 20:39

Igen, azzal, h próbaidő alatt kirúghat, ezzel tisztában vagyok. De ha szerződés sincs, akkor a próbaidő hogy lehet pl három hónap? Én szóltam már neki, persze írásban nem mertem, nehogy nyomban kirúgjon, hiszen dolgozni akarok. Nem akarok táppénzre sem menni és szívatni sem akarom, csak dolgozni. De ha pl mondjuk 1 hét múlva benyögi, h felmond, akkor mit tehetek?