Munkaszerződés módosítás visszamenőleg lehetséges?


drbjozsef # 2020.10.14. 13:07

Barbás,

Nem vagyok szakértő, de szerintem ez a megállapodás nem szabályos, ha aláírod is semmis lesz.

Mt.43.§(1)A munkaszerződés - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - a Második Részben foglaltaktól, valamint munkaviszonyra vonatkozó szabálytól a munkavállaló javára eltérhet.

(a Második rész a 32.§-tól a 229/A.§-ig tart.)

67.§(1)A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni.

85.§(1)A felek megállapodása vagy kollektív szerződés

  1. a 63. § (1) bekezdésében,
  2. a 64. §-ban,
  3. a 82. § (1) bekezdésében

foglaltaktól nem térhet el.

Ezek összevetése alapján szerintem a 67.§(1)-től legfeljebb a munkavállaló javára lehetne eltérni (már ha annak lenne értelme, ezen szabály esetében ilyen nemigen van). De a hátrányára nem lehet.

A munkavállaló hátrányára eltérhető abszolút diszpozitív szabályokat külön megjelöli az Mt. (Pl. 65.§(2)), ott mindig szerepel az "eltérő megállapodás hiányában" kitétel. A 67.§(1)-nél ilyen nincs.

Barbás # 2020.10.14. 11:17

Tisztelt szakértők!

Munkajogilag helytálló-e az a munkaszerződés módosítás, amely a következőt tartalmazza:

"A Munkavállaló felmondását köteles megindokolni.
A felmondás oka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna."

A munka törvénykönyve szerint:
67§ (1) A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles megindokolni.

Ha a munkáltató által kikényszerített munkaszerződés módosítás valamelyik pontja ellentétes a munka törvénykönyvével akkor az érvényesnek tekinthető?
Vagy ha a munkavállaló aláírja akkor tényleg csak a megszabott feltételekkel mondhat fel?

Előre is köszönöm a válaszokat

efi99 # 2018.08.07. 20:25

OFF
Ilyen nálunk is van. Árnyalja a képet, hogy szombat-vasárnap...
ON

Diadia # 2018.08.06. 15:19

Kedves Szakértők/Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy felmondást érintő dologban. A munkaszerződésem májusban módosításra került, amiben rögzítettük, hogy heti két otthoni munka jár nekem, mint munkavállalónak. Eddig ez rendben is volt, de ma felmondtam, és a munkáltató közölte, hogy természetesen így az otthoni munka ugrott a felmondási idő időtartamára (hivatkozva arra, hogy bent kell lennem minden nap átadni a munkát stb). Az lenne a kérdésem, ezt megteheti az írásos hozzájárulásom nélkül, vagy kérhetem továbbra is a heti két otthoni munkát?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:
Diadia

wers # 2017.12.21. 12:56

Ha tudnám, megpróbáltam volna rá válaszolni.
Ja, tényleg. Úgy tűnik, ma tényleg nagyon formában vagyok :)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.21. 12:48

Ha tudnám, megpróbáltam volna rá válaszolni. De itt van minden, mint Gyugyon a búcsúban: nyugdíj, kölcsönzés, felmondás, közös megegyezés, baleset...

wers # 2017.12.21. 12:35

Szerinted mi a kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.21. 12:17

Ez egy kicsit zavaros. Illetve nem kicsit.

milos555 # 2017.12.21. 11:43

Tisztelt Jogi Szakemberek Kedves Fórumozók!Kívánok Kellemes Meghitt Szeretetteljes Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Életpálya Új Esztendőket Minden Vonatkozásában!..
Öregségi Nyugdíjazásommal kapcsolatban kérdezném Tisztelettel,hátha volt már rá precedens?...Munkáltató TÖBB ALKALOMMAL is KÉRT,hogy maradnék-e tovább öregségi nyugdíjazásom után is jelenlegi státuszomban!?..IGENT MONDTAM ,hiszen van készség-képesség-szerettet..stb.stb..200km-re van ÁLLANDÓ lakásom,amit albérletbe kiadtam az ITTENI ALBÉRLETEM ÖSSZEGÉNEK KIEGYENLÍTÉSE VÉGETT!(nem kapok albérleti hozzájárulást)!..Nos igent mondtam és albérlőmnek nem mondtam fel(a mínuszok várható beállta miatt sem)!..Munkahelyemen segítő szándékkal egy kb két mázsás vezérlőszekrényt segítettem raklapra helyezni,ami LÁTVÁN ÉS VÁRHATÓAN megcsúszott és reflexszerűen utána nyúltam!Derekam megsérült egy hét injekciós kezelés!..Üzemi baleset orvosom szerint!KÉT HÉT TÁPPÉNZ!..Nem vagyok egy otthonüllőirodista típus!(elég volt meos-kéntműxakvezetőkénthelyettesként az irodai ücsörgés kényszeréből)..Munkáltató most elküld öregségi nyugdíjba?KÖZÖS MEGGYEZÉSSEL és nem dolgozhatom ÍGY nála tovább!..Mert az üzemi baleset főleg,ha másnap kerül jegyzőkönyvbe véve nem jó tanácsadó a cégnek!???..Kértem,hagyjuk a jegyzőkönyvet -rendbe jövök,nem kérek kártérítést,jó szándékkal-segítő szándékkal tettem..stb..stb..RENDÉSZ-BALESETIS HAJTHATATLAN!..Így jártam és kerültem utcára,holott 50.-ik évemtől már a munkáltató is (én nem!!)ösztönző illetményt kap az államtól!Most 64 éves leszek két hónap múlva!..Szánalmas helyzet nem?egy dolgozni szerető és akarni tudó Magyar Állampolgárnak!...ALÁÍRJAM A KÖZÖS MEGEGYEZÉST?..AZ EZREDFORDULÓ-tól számítva nagyon zavaros egy MUNKAHELY ez összességében,de 17 évet "alkalmazkodtam"..1998-2003 munkaerőKÖLCSÖNZÖTT(ceglédy csaba féleség)! majd másik2003-2005 majd 2005-2009 harmadik végül véglegesítettek jelenlegi 2009-2018 jan-ig Kényszeríthetnek öregségi nyugdíjba?..Köszönöm Tisztelettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.24. 20:36

Nincs ezzel semmi gond.

mord # 2016.11.24. 19:38

Tisztelt szakértők!

Szabályos, és munkajogilag helytálló-e az a munkaszerződés, amelyben a szerződő felek megállapodnak abban, hogy a felmondási idő és a végkielégítés mértékének alapjául szolgáló szolgálati idő nem a szerződéskötés napjától, hanem egy jóval korábbi időponttól számolódjon?
Egy kis helyzetmagyarázat.
Egy adott szolgáltatás végzését az egyik munkáltató befejezte, azt majd egy másik munkáltató nyújtja/végzi tovább, úgy hogy az előző munkáltató munkavállalóit átveszi.
Nem teljes értékű átszállásos munkáltatóváltásról beszélhetünk. A régi munkáltató közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést szeretne, végkielégítés nélkül, míg az új munkáltató új munkaviszonyt akar létesíteni úgy, hogy bizonyos, részünkről nem ismert háttéralkuk miatt hajlandó átvállalni, a ki nem fizetett végkielégítés esetleges megfizetését, amennyiben arra törvényi alkalom kötelezi. Ennek az ígérvény fedezetére ajánlja fel a fenti tartalmú, munkaszerződésbe kerülő megoldást.

A kétségeink ott merülnek fel, hogy munkaszerződés egyik részében az szerepel, hogy

…” A munkáltató a munkavállalót 2017.X.Y-tól kezdődően határozatlan munkaidőre teljes munkaidős munkaviszonyban, havi 174 órás munkaidőben alkalmazza…”
”szerepel

A másik részében pedig az, hogy:

.. „A felek megállapodnak abban, hogy a felmondási idő és a végkielégítés mértékének alapjául szolgáló szolgálati idő 2010 X.hó.Y. napjától kezdődően számolódik"...

Rémlik, hogy a munkavállaló javára bizonyos törvényi előírásoktól el lehet térni, de csak talán kollektív szerződés megléte esetén… az pedig nem volt és nem is lesz.

Előre is köszönöm a válaszokat

lajcsó # 2016.04.21. 10:18

"Ráadásul ez igazából nem is módosítás, hanem egy teljesen új, keretbe foglalt munkaszerződés, amely tartalmazza az eddigi megállapodások hatályvesztését is - természetesen..."
Megszűnt a régi munkaviszony?? Ha nem akkor, miért új munkaszerződés, miért nem módosítás? Szerintem valami szabálytalanság lehet a háttérben.

kiskrumpli # 2016.04.21. 10:05

Értem én az iróniát, csak most nem tudom értékelni, mert ideges vagyok. De köszönöm szépen a választ.
Azzal ugyan tisztában vagyok, hogy csak közös megegyezéssel lehet szerződést módosítani, de mit tehetnek velem, ha nem fogadom el az újat?
Ráadásul ez igazából nem is módosítás, hanem egy teljesen új, keretbe foglalt munkaszerződés, amely tartalmazza az eddigi megállapodások hatályvesztését is - természetesen...
Kirúghatnak az aláírás megtagadása miatt? Nyíltan, kimondva nem, tehát vagy adnak három írásbeli figyelmeztetést, vagy rám szállnak mindenért, és kitalálnak valami komolyabbat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.20. 19:00

mi a teendő akkor, ha nem akarok aláírni egy új munkaszerződést?
Nem fogod elhinni: ha nem akarod aláírni, akkor az a teendő, hogy nem írod alá. Őrület, nem?

kiskrumpli # 2016.04.20. 18:37

Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kapni, mi a teendő akkor, ha nem akarok aláírni egy új munkaszerződést?
Arról van szó, hogy április 14-én a kezembe nyomtak egy új munkaszerződést, visszadátumozva április 1-jére, és ebben az új szerződésben teljesen más munkakör szerepel, mint amit tíz éve csinálok.
Nagyjából sejtem, hogy azért írtak bele más munkakört, mert hogy az elmúlt években törvénytelenül alkalmazták az ekhót jó néhány munkatársamnál is olyan munkakörökben, amelyek nem tartoznak az ekho hatálya alá. Természetesen ez az új szerződés nem azt jelenti, hogy új munkakörbe helyeznének, hanem le akarják fedezni magukat, hogy ők mindent törvényesen csinálnak. Ráadásul nem adtak mellé új munkaköri leírást, a régi még hatályos ugye teljesen más munkakörökre.
Mit tehetek, ha nem akarom aláírni? Tudniillik nem tartom etikusnak, hogy csalásra akarnak rábírni, másrészt két héten belül kiderül, hogy tudok-e munkahelyet váltani. Márpedig előbb semmiképp sem vihetem kenyértörésre a dolgot, mindenképpen várnom kéne.
Köszönöm a segítséget!
Üdv.
Kiskrumpli

Banett73 # 2011.09.09. 19:08

Kedves hozzáértő "valaki"!

Kérdésem, hogy mit tegyek...?
Az történt, hogy 06.25.-én elváltak az útjaik a munkáltatóval. Utólag kiderült, hogy 06.15.-én Ő már kijelentett. Több okból is Munkaügyi felügyelethez fordultam (ebbe most nem megyek bele) Fel is keresték és most 09.08-án ajánlottan kaptam egy levelet, amiben egy munkaszerződés 2 példánya van arra a 10 napra amikor is már nem voltam bejelentve de még dolgoztam. Azt kéri, hogy juttassam vissza aláírva az egyik példányt neki. Ez így oké? Mit csináljak? Csak részben számoltunk el és arról sincs papír. Még a pereskedésen is gondolkodom. Ha ezt aláírom, akkor az a részét megúszta. Mármint a "fekete foglalkoztatást"... Jól gondolom?
Előre is köszönöm a tanácsokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.05. 10:51

Nevezhetitek "értesítésnek", attól az még szerződésmódosítás.

louloudaki # 2011.04.05. 10:34

Kedves Hozzáértők!
Kérdésem munkaszerződés módosítással kapcsolatban lenne. Ha valakinek csak a munkabére változik (emelkedik a minibálbér emelkedésének megfelelően), akkor is kell munkaszerződés módosítást írni? Nálunk a bevett szokás, hogy csak béremelési értesítést nyomtatunk 2 példányban, az egyik természetesen a munkavállalóé (és aláírja a munkáltató is). Ha mégis szükség van a munkaszerződés módosításra de nincs, milyen büntetsére számíthatunk egy esetleges munkaügyi ellenőrzéskor?
Köszönöm előre is a válaszokat.

nakata # 2010.11.24. 05:06

T.Szakértök
2007-től prémium éves programban veszek részt.Jelenlegi munkahelyemen 1998.02.16-tól dolgozom .2008 decemberében kaptam meg a 35-éves jubileumi jutalmat.A munkahelyemtől a napokban kaptam ,kinevezés modósitásáról levelet,ebben az áll,hogy a 40éves jubileumi jutalomra való jogusultság 2038.02.16.Eddig 42 évem van java részt Állami vállalatoknál dolgoztam ,Videoton,SZÜV,1998-tól köztisztviselőként,jelenleg kormány tisztviselőként.Szeretném tudni ez igy jogos-e,ha nyugdijba vonulok mire számithatok pl,felmentési idő ,végkielégítés.
Köszönöm
Katalin

perkele # 2010.07.27. 14:16

Köszönöm a segítséget mindenkinek, az ügy megoldva!

perkele # 2010.07.26. 04:47

Tisztelt Szakértők!

Köszönöm az eddigi válaszokat. A vezénylésem a hjt, illetve a 10/2002 szerint rendben van. A kiesési pénz is jár, mivel meghaladta a három hónapot a vezénylés (3/2002 (I.25.) hm rendelet 61§ alapján), de pont a visszamenőleges vezénylésmegszüntetéssel kerülik ezt meg. Az illedelmes beszéden már túl vagyok :( A héten lesz a személyi beszélgetésem, jogsértek ha aláírok? Előre is köszönöm!

Sz.Márton # 2010.07.25. 11:16

Annyit még érdemes tudni, hogy "a más szervhez" vezénylésre más §-ok vonatkoznak, a HJt-ből és a hatályos rendeletből is.

Gyors tanácsként:

érdemes még a
Hjt 44-48.§ (és természetesen az 50-55.§-ok)áttekintése,valamint a rendeletből a 30.§ utáni rész részletes áttanulmányozására időt szentelni!"

végrehajtó1 # 2010.07.25. 11:08

Ha hivatásos állományból (?) történik a vezénylés, akkor a 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) hatálya alá tartozol (..és intézi az ügyeidet a helyi személyügy,…érdemes velük illedelmesen beszélni, mert akkor gyorsabb és hatékonyabb a tájékoztatásuk!)

Majd nem írtam valamit.Inkább a felét ki kel rugni a többi maradó meg tudni fogja miért kapja a fizetését.

Sz.Márton # 2010.07.25. 11:06

Érdemes a rendeleti részt is tovább olvasni eredetiben, mert nem akartam többet bemásolni!

Sz.Márton # 2010.07.25. 11:03

Ez az alábbi idézett rész pedig, a "10/2002.(III. 5.) HM rendelet a hivatásos és szerződéses katonai szolgálat létesítéséről, módosításáról, megszüntetéséről, tartalmáról, valamint az integrált személyügyi igazgatás és egységes nyilvántartás rendjéről", adhat további útmutatást a Hjt. idevonatkozó részéhez:

Vezénylés

53. § Az ideiglenesen megüresedett beosztás vagy azzal járó feladatkör ellátására vezényelt állomány tagjának a viselt rendfokozata - jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában - nem lehet magasabb az adott beosztásra rendszeresített rendfokozatnál.
54. § (1) Az állomány tagjának vezénylésére, a Hjt. 52. § (3) és (4) bekezdésében, az 52/A. §-ában meghatározott eseteket kivéve, figyelemmel a (3) és (4) bekezdésben foglaltakra, csak szolgálati beosztás ellátásával történő megbízás, helyettesítés vagy beosztáshoz nem tartozó feladatkör ellátásával történő megbízás egyidejű elrendelésével kerülhet sor.50 51
(2) Ha a szervezeti egység vagy annak önálló szervezeti eleme a szolgálati feladatát kötelékben, a szolgálatteljesítés helyétől eltérő helységben hajtja végre, az az állomány tagjára vonatkozóan nem minősül vezénylésnek.
(3) Az állomány tagját a Hjt. 2. § (22) bekezdése szerinti szervezeti egységen belüli meghatározott feladat ellátására az állományilletékes parancsnok vezényli.228
(4) A Hjt. 52. § (3) bekezdése szerinti, 30 napot meg nem haladó időtartamú vezénylésére - a beiskolázást kivéve - az állományilletékes parancsnok jogosult.229
55. § (1) Az állomány tagját a vezénylésről annak kezdete előtt legkésőbb 30 nappal - halaszthatatlan szolgálati feladat esetét kivéve - tájékoztatni kell. A vezényléstől el kell tekinteni, ha azt az állomány tagja e rendeletben meghatározott különös méltánylást érdemlő egyéni érdekből kérte.
(2) A Hjt. 52. §-ának (3) bekezdése alapján elrendelt vezénylés időtartama az egy évet nem haladhatja meg.
(3) Az állomány Hjt. 48. § (1) bekezdés b), e), f) és l) pontja alapján rendelkezési