Munkahelyi megfigyelés - Kamerákat akarnak telepíteni a munkahelyemen...


sokoo # 2004.05.17. 13:15

Sziasztok!

Egy érdekes kérdés merült fel bennem. Tegyük fel, hogy minden szabályosan zajlik, értesítenek, meg a mi kell, de én nem egyezem bele, hogy kamerával figyeljenek. Milyen lehetöségeim vannak? Mi van pl. ha nem szeretnék ilyen feltételek mellett maradni? Jár kárpótlás a felmondás esetén?

Üdv.

Nefer # 2004.05.14. 16:55

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha felszerelik a kamerákat az irodában, akkor arról is kell tájékoztatnia engem a munkáltatónak, hogy kamerák kerültek felszerelésre, DE még nem müxik, vagy csak akkor kell tájékoztatnia, ha már működik a megfigyelés?

Előre is köszönöm.


_/Nefer_

Virgilio # 2004.03.16. 07:28

Üdv!

Nem személyesen figyel, hanem a kamerákon keresztül.

Az a heppje, hogy kicsomtatja a képeket, amiket a kamerával néz, és leküldi hozzánk.

Amúgy egy hatalmas raktárról van szó, aminek egy viszonylag elszeparált része (egyik sarok) van kialakítva irodának. Mi ott ülünk és dolgozunk.

Õ(k) pedig egy külön helységben 58 kamerávan 12 monitoron figyelnék a raktárban történő anyagmozgást, esetleges eltulajdonítást.

Ehelyett minket figyelnek.

Tegnap, ahogy elmentem az ajtójuk elött, láttam a monitoron az egyik kollegina dekoltását. 10 db-es nagyításban egy 17"-os monitoron. Premier plane...


  • ==[Virgilio]==-
Zoltán György # 2004.03.14. 20:02

NA!!!

Biztonsági őr nézi, de tudja vagy érti a feladatodat?
Szólj rá, hogy zavar a folyamatos bambulása, olvasson valami értelmeset, vagy tanuljon, ha unatkozik!
Elég futurisztikusnak tűnik, hogy pontosan tudja, kinek mi a feladata és hogyan kell szakszerűen elvégezni?!
Szólj a Főnöknek, hogy a füledbe szuszog és a nyakadba liheg a Baromarcú!
Igérd meg, minden távozáskor megmutatod a kistáskád, vagy a szatyrodat, hogy egy számítógép sincs benne!

A Múltkor is meggyanúsított az egyik őr, hogy elvittél valami internetet, és weblapokat kerestek a noteszedben!

Virgilio # 2004.03.14. 14:55

Sziasztok!
Pigmy írására szeretnék én is választ kapni, miszerint.

Cégünknél működik biztonsági szolgálat.
A megfigyelések oka, az anyagok és vagyon biztonság.

Ennek ellenére a vagyonőrök azt lesik folyamatosan, hogy mit csinálunk a számítógépeken.

Hogy lehetne erre jogorvostal?

köszönettel:
Dénes


  • ==[Virgilio]==-
Zoltán György # 2004.02.25. 15:33

Elvileg a portaszolgálatot ellátó biztonsági cég, kötelező felelősségbiztosítása alapján autómatikusan fizetnek! Ha csak portás bácsi van, azt nem tudom.

the big cat # 2004.02.25. 13:31

Az Mt. 176-ot a 174-re tekitettel kell vizsgálni. Ha a munakviszonyával okozati összefüggésben volt a lopáskár, akkor felelős. szerintem nem volt. És szerintem nincs bíróság, aki ezt elfogadná. Lehet más vélemény is.

Pfifferling # 2004.02.25. 13:03

Miért nem felelős? (Mt. 176. § )

Pfifferling # 2004.02.25. 13:01

Miért nem felelős? (Mt. 176. § )

the big cat # 2004.02.23. 17:59

A cég nem felelős. feljelentést tehetsz, aztán vagy meglesz vagy nem.

corax # 2004.02.23. 16:38

Sziasztok! Mit lehet tenni olyan esetben, ha a munkahelyemen loptak tőlem (pénzt, iratokat, mobilt), de a kamerák épp nem mentek (tudtommal megszűnt a cég szerződése a biztonsági kamerák üzemeltetőjével), illetve aportaszolgálat gyakorlatilag semmit nem csinál, bárkit felenged? Néhány asztallal arrébb faxoltam, amikor történt. Felelős-e a cég? Mit tehetek? Akár e-mailben is várom a javaslatokat. (kissjudit@yahoo.com) Előre is köszönöm!

Hegylako # 2003.12.17. 00:08

Bocsi az ismételt zavarásért de esetleg konkrét paragrafust vagy törvényt is tudnál mondani.

Hegylako # 2003.12.14. 15:19

Köszönöm.
Azt hiszem szerzünk egy jó karácsonyt a fönökünknek,ugyis annyira szeretjük:-)

the big cat # 2003.12.14. 05:23
  1. igen, ha 2. fennáll
  2. tájékoztatniuk kell, hogy kamerával figyelik a területet, felvételeket nem készíthetnek, nem tárolhatnak az belegyezezésetek nélkül. Ez bűncselekmény.
  3. Igen, lástd 2. pont.
Hegylako # 2003.12.13. 20:03

A cégünknél most szerelnek(tek) fel ipari kamerákat azzal a jelszóval hogy sok iroda ki van adva külsös cégeknek és igy sok "idegen ember fordul meg a cég területén.Namost a mühelyben amiben dolgozok abba is szereltek fel kamerát namost ott mirajtunk kivül mást nem tudnak megfigyelni mert idegent egyszerüen nem engedünk be a mühelybe,tehát a kamera egyértelmüen a mi(dolgozok) megfigyelésére szolgál.
Namost a kérdéseim azok lennének hogy:
1; a mi beleegyezésünk nélkül is üzemeltethetik e a kamerát?
2;kell e minket tájékoztatni hogy élöben figyelnek vagy felveszik és ki nézheti meg a felvételeket?
3;Kell e tájékoztatniuk hogy a kamerát beüzemelték?(ugyanis erröl eddig még semmilyen papirt nem kaptunk csak láttuk hogy felszerelik a kamerát no meg vállalati pletyka szintjén jutott fülünkbe hogy lesznek kamerák)

Üdv:Hegylako

csaszika # 2003.07.02. 18:46

A mi cégünknél vannak kamerák, és minbt kiderült titkos helyeken kamarák, és mikrofonok. Azzal magyarázzák a látható kamerákat, hogy a biztosító előirása!
Egy ügyvédnek tanuló ismerős szerint mindez jogsértő. Mit szóltok hozzá ?
van olyan dolgozó, aki azt mondja, hogyha elmegy a cégtől feljelenti a
munkáltatót. Senkit nem tájékoztattak hivatalosan, sem szóban, sem írásban.


era

Rocky # 2003.05.14. 17:47

buba írta - 2003.03.13 12:26
Sziasztok ! Ez akkora probléma nálunk a telefonokat hallgatják le és még hivás listát is kérnek

A hivaslista ellenorzese bevett szokas, es azzal semmi problema nincs is (felteve persze, hogy a munkaltato nem hasznalja fel semmire azon kivul, hogy megnezi, mennyi volt a ceges es mennyi a maganbeszelgetes; ettol eltero felhasznalas mar jogtalan).
A telefon lehallgatasa mar huzosabb. Kerdeses, hogy deklaraltan csak ceges ugyben hasznalhato-e a telefon. Ha igen, akkor nem lehet a beszelgetesben olyan, amirol a munkaltato ne tudhatna, hiszen hivatalos ugyrol van szo, mivel maganbeszelgetesre nem hasznalhatod. Mas a helyzet, ha nem tiltjak a maganbeszelgetest.
A ketto kozotti allapot az, ami apam volt munkahelyen volt. Ott nem volt tilos a maganbeszelgetes, de be kellett jelenteni (akkor meg nem volt olyan, hogy siman varosi vonalat kapott az ember, a kozpontostol kellet kerni, hogy egy kinti szamot hivjon, es akkor kellett bemondani, hogy hivatalos v. magan beszelgetesrol van-e szo).
Ha hivataloskent volt elkonyvelve, akkor az ellenorzesi osztaly belehallgathatott a beszelgetesbe, ha magankent, akkor nem, de azt ho vegen kiszamlaztak.


Rocky

drcsomos@enternet.hu # 2003.03.13. 11:56

Kedves Érintettek!

Egyetértek Lujzával, a kamerával történő megfigyelés és a telefonobeszélegtések rögzítése jogszabályellenes. Kizárólag ott indokolt és jogszerű ahol pl. ügyfélmegbízásokat vesznek fel telefonon pl. bankoknál, bróker cégeknél az ügyfél jogbiztonsága érdekében, hogy megbízását bármikor vissza tudja hallgatni, természetesen csk Õ és a bank stb. bankbiztonságért felelő vezetője. Indokolt még banki és egyéb pénzforgalommal foglalkozó helyiségekben, ahol az ott lévők biztonsága érdekében van erre szükség. Azonban mindezen helyekn is csak akkor, ha erről az érintetteket tájékoztatják. Sajnos még a bankok sem tájékoztatják ügyfeleiket arról, hogy beszélgetéseiket rögzítik, attól való 'félelmükben', hogy elvesztik ügyfeliket. Minden más esetben és helyen a munkavállalók beleegyezése nélkül sem telefonbeszélgetést rögzíteni, sem kamerákat felszerelni és azokkal a munkavállalóket megfigyelni stb. jogszabályellenes. Csak hát sajnos a mai munkaerőpiaci helyzetben könnyen azt mondja a munkáltató az 'akadékoskodó' munkavállalónak, hogy 'ha nem tetszik kereshet más helyet magának...'

Üdvözlettel:

Lili

buba írta - 2003.03.13 12:26
Sziasztok ! Ez akkora probléma nálunk a telefonokat hallgatják le és még hivás listát is kérnek


Lili

buba # 2003.03.13. 11:26

Sziasztok ! Ez akkora probléma nálunk a telefonokat hallgatják le és még hivás listát is kérnek

Pigmy # 2003.03.05. 10:22

És arra tudtok valamit mondani, hogy vajon van-e joga egy munkáltatónak mindenféle külön beleegyezés nélkül távolról megfigyelni a dolgozó számítógépének desktop-ját? Bármikor nézhetik, hogy mit csinálsz, milyen emilt olvasol, merre mozog az egered, mit írsz a nem végleges tartalmú e-mail-be, hogyan dolgozol, stb.. És még csak észre sem veszed, ha nem vagy elég szemfüles. De még ha észre is veszed, akkor is lekapják, ami éppen a képernyődön van. Nem ütközik ez valamibe?


Pigmy

lujza # 2002.10.22. 07:59

Az adatvédelmi biztos tájékoztatása alapján a helyzet az, hogy a munkáltató csak akkor jogosult kamerát felszereltetni a munkahelyen, ha el?tte arról tájékoztatja a munkavállalót. Abban az esetben, ha a munkavállaló nem járul ehhez hozzá, akkor a munkáltató csak olyan kamerát szereltethet fel, ami nem alkalmas arra, hogy beazonosítható legyen a munkavállaló.
A kamerák rögzítésér?l értesíteni kell a munkavállalót és arról is, hogy a felvett felvételt rögzítik -e és ha igen, akkor milyen célból.Csak úgy, cél nélkül felszerelni kamerát és rögzíteni felvételt jogellenes. Joga van továbbá a munkavállalónak ahhoz, hogy a már róla felvett képeket megnézze és azok törlését kérje.


Üdv

Evetke # 2002.10.21. 06:42

Wolf,

Amennyiben a munkltató eleget tesz a tájékoztatási kötelezettségének és a dolgozókkal közli a tényt illetve jól látható helyen feliratban informál, jogszeruen cselekszik.
Azért várjunk meg mások hozzászólását is,mert nem egyszeru kérdés ez.


Evetke

WolF # 2002.10.19. 16:05

Kedves Fórumozók!
A következö ügyben szeretném a tanácsotokat kérni: a cégnél ahol dolgozom kitalálták, hogy abba a szobába ahol többek között én is végzem a munkámat, kamerát szerelnek. Mindezt bevallottan azért, hogy a munkavállalókat megfigyeljék. (Irodáról van szó, tehát munkavédelmi okokkal nehezen is lenne magyarázható.)

Kérdésem: ezt mely esetben tehetik meg jogszerüen (ha megtehetik egyáltalán)? Ha nem, mely jogszabályokra hivatkozhatok?

Segítségeteket elöre is köszönöm.

WolF