Munkaidő nyilvántartás


Wendy # 2003.12.08. 14:15

Szeretném megtudni,hogy milyen törvény vagy rendelet szabályozza a napi munkaidő nyilvántartást és ennek be nem tartása milyen következménnyel jár és az hol található?


Wendy

the big cat # 2003.11.24. 11:56

Ahány órát dolgozol, annyit kell fizetniük.

Ha 176 óra/hó munkaidő van a munkaszerződésedben, akkro ennyit kell fizetnie, függetlenül attól, hogy mennyire adott munkát, mert amunakidőbeosztás a munkáltató felelőssége.

Egyébként a 176 óra a legdrabálisabb hülyeség, amit munakidő meghatározására halottam, mivel a munaknapok, de naptári napok száma is eltérő havonta, tehát egyik hónapban ennél több, másikban ennél kevesebb jönne ki, mégis max ennyit dolgoztathat, és minimum ennyire kell fizetnie.

A pihenőidő is napi szinten van megadva, tehát nem lehet azt mondani, hogy havi ennyi vagy annyi. De a 176 órába nem számít bele! Viszont nem teheti meg, hogy 160 órát számfejt, és 176-ot dolgoztat.

Piccur # 2003.11.24. 07:52

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem:
ha a munkaszerződésemben 176 óra/hó munkaidő van megállapítva, de csak 160 óra/hót bérszámfejtenek, egy hónapban 15 napot dolgozom, akkor a 16 óra amit nem fizetnek ki az ugye fedezi a napi egy óra ebédidőt?
Ezek után mégegyszer nem dolgoztathatják le velem az ebédidőt? ( még egy órát kellene minden nap dolgoznunk, mondván hogy az ebédidőt is le kell dolgozni )

Előre is köszönöm a segítséget!

Piccur

Kilroy # 2003.11.19. 21:01

Köszi ! :)

the big cat # 2003.11.19. 17:21

nem az ebédisőt kell ledolgozni, hanem a törvényes munakidőt. Ha te 13 órát vagy a munkahelyeden, és ebből 12 óra munakidő, és egy óra munakközi szünet (ebédidő vagy akármi más), akkor a 13 órás ott tartózkodás és a 12 órára való fizetés jogszerű. De az egy órában ebben az ersetben semmiképpen nem kötelezhet munkára.

Law1 # 2003.11.19. 14:12

Az ebédidőt nem kell ledolgozni, sőt az MT napi 20 percet biztosít. Más kérédés az, hogy ez a 20 perc beleszámít a munkaidőbe vagy nem.

Az MT a 122. §-a alapján meghatározott munkaidő esetén a munkavégzés megszakításával járó, legalább 20 perc időtartamú munkaközi szünet biztosítását rendeli el. Ez az ún. 20 perces ebédidő csak eltérő rendelkezés, vagy a felek eltérő megállapodása esetén számít bele a munkaidőbe, egyébként ezek hiányában nem része a munkaidőnek.

A munkáltatónak a korábbi szabályokhoz hasonlóan az alábbi pihenőidőket kell biztosítani

  • munkaközi szünet, legalább 20 perc,
  • napi pihenőidő, legalább 11 óra,
  • heti pihenőidő, 2 nap,
  • munkaszüneti nap.
Kilroy # 2003.11.19. 13:51

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Légyszives segítsetek.

Nos a munkahelyemen napi 12 órás beosztásban vagyok. 5 nap munka 5 nap szabad. reggel 9 től este 21 ig volt eddig,és most megváltoztatták 9-22-re mert az ebéd időt is le kell mostantól dolgozni. A kérdésem az lenne hogy a munkavállalónak le kell e dolgoznia az ebédidőt (tehát a napi 13 órát), vagy nem. Plussz egy kérdés: Havi szabályozás van e munka- és pihenőidőre?

the big cat # 2003.11.10. 13:18

A pihenőidőre szerintem jó lesz, amit kitaláltál.

A lagzis ügyben meg egyértelmű a megoldás, készenlétest kell fizetned. ha vaalki iylen szolgáltatást vállal, attól még tartania kell(ene) a szabályokat.

Mindenre létezik megoldás, kivétel nélkül, csak néha többe kerül, de erre ugye nem lehet hivatkozni.

Madar # 2003.11.09. 18:55

Csak egy pillanatra vissza a 12 órához: egy lagzi közepén én sem rendelhetem el a nászéjszaka kezdetét, mert a felszolgáló már a 12. órájában van és ha rosszul saccoltam meg, hogy mennyire van beindulva az ifjú pár és még 5-kor is inkább táncolnak akkor vagy lefújom a lagzit, vagy szabályt szegek

Madar # 2003.11.09. 18:51

Nos a 12 órás limitet igenis nehéz tartani egy étteremben, ahol a vendégforgalom ingadozó, rendezvények gyakoriak és tervezhetetlenek. Belátom, ez az én egyéni problémám. Kaptam viszont egy tanácsot arra, hogy az amúgy ténylegesen igénybevehető munkaközi szüneteket hogyan lehet elfogadható módon dokumentálni és így a munkavállaló akár 13 órás munkahelyi jelenlétet legalizálni. Mind a munkaszerződéshez adott kiegészítő tájékoztatás keretében (a munkarendről szóló részben), mind pedig a jelenléti íven feltüntetjük a törvényben előírt munkaközi szünet mértékét és azt, hogy az nem számít bele a munkaidőbe. Egyben elrendeljük, hogy ezeket a pihenőket valóban ki is kell venni. A pihenők pontos idejét nem vezetjük, inkább bevállaljuk, hogy a szünet idejét a nem pótlékolt órákból vonjuk le. Kis rizikó még így is marad, hogy valaki azt mondja, hogy akadályoztatva volt, de ezt nehéz bizonyítania.

the big cat # 2003.11.07. 11:07

A 12 órás limitet nehéz tartani? Nem olyan nehéz, csak elég embert kell foglalkoztatni. Egyébként pedig az Mt nem afféle javaslatgyüjtemény, hanem törvény amit kötelező betartani, ha ennek költségei vannak azt a munkáltató viseli általában. Olyan nincs hogy tervezhetetlen, csak oylan van, hogy a munkáltató megszegi a törvényt, amikor mondjuk tovább tart nyitva, és ehhez nem rendel megfelelő munakerőt.

Az ebédidő problémánál meg javaslom, hogy egyszerűen rendeljétek el, hogy mindenki kötelezően vegye ki, és erre is készíthetsz beosztást, hogy ki mikor vegye ki, hogy mindig legyen elég ember munkában. Ez is egy megoldás.

Madar # 2003.11.06. 20:28

Köszi. Bár a munkaidő keret az én nyomoromon nem segít - nem az a baj, hogy sok órát dolgoznak, hanem az, hogy tervezhetetlen a dolog, és a 12 órás limitet nehéz tartani. A munkaidő nyilvántartás meg hatalmas adminisztrációs teher - külön vezetni még az ebédidőt is, meg az egyéb pihenőidőt - képtelenség. Épp elég az érkezést és a távozást be- és aláiratni. Egyébként nincs is hely a jelenléti íven napi többszöri érkezést és távozást beírni. Oké, vegyek mégegy ívet - rendben, majd azzal tapétázok

A kártyás rendszer, amit javasolsz máshol, az jó, de nem egy étteremben ahol mindenki jön megy ugyanazon az ajtón.

the big cat # 2003.11.04. 21:21

Ezek a dolgok nem így mennek.

A pincérek munaköre nem készenléti jellegű, és kétlem, hogy lenne bíró aki nem röhögne körbe, ha ezt próbálnád neki eladni.

A fél órás ebédidőt természetesen el lehet rendelni, és nem kell nyilvántartani sem, ha ezt a dolgozó is elfogadja, és amunkáltató is betartja. De vigyázz, vita esetén te bizonyítasz, hogy kiadtad, tehát jobb lenne ha megszerveznétek egy elektronikus kártyás regsiztrációs rendszert, és kész.

Az hogy milyen időbeosztást nehéz csinálni, meg miylet nem, a munkáltató nyomora. tessék több embert alkalmazni, a munak és pihenőidőre vonatkozó szabályok elsődleges célja a munkáltató korlátozása, és nem annak megkönnyítése, hogy minél jobban telezsúfolja a munakvállók szabadidejét túlmunkával.

Gondolom munakidőkeretben dolgoznak, az elég rugalmas, hoyg szinte akármit meg lehessen oldani, csak elég embert kell benne foglalkoztatni.

Madar # 2003.11.04. 20:50

Oké. Akkor ezt mondd meg: Ha az ebédidő levonható az összes munkaidőből, akkor valahogyan bizonyítani kell, hogy ebédidő van, és hogy milyen hosszú. De hogyan? Legyen egy utasítás, hogy mindenki menjen el ebédelni egy fél órára, vagy az ebéd idejét is vezetni kellene a jelenléti íven? Ha nem tudjuk, hogy ki mikor ebédelt akkor a pótlék nélküli, vagy a műszakpótlékos órákból vonjunk le?
Másik problémám, hogy nehéz olyan beosztást produkálni, hogy a pincérek biztosan ne legyenek jelen 12 óránál többet. Igaz, hogy du. 3-6 között csak többnyire vakargatják, de minősíthetném-e ezt az időt pihenőidőnek, hogy ne számítson bele a 12 órába? Vagy legyen ez készenléti idő és akkor túlórát is spórolunk, meg 12 üránál többet is jelen lehetnek? Ha kell berakok egy ágyat a személyzeti öltözőbe...

the big cat # 2003.11.04. 17:14

A felelősség a munkáltatóé. Neki kell olyan regisztárciós rendszert kialakítani ami használható.

Ha a dolgozó nem hajlandó pontosan az utasításnak megfelően regisztrálni, akkor írásban figyelmeztetni kell. ha ez ismétlődően előfordul, akkor ok rendes felmondásra.

Egyet kirúgtok érte, a többi majd hirtelen rájön, hogy regiszrálni kell. De akit kirúgtok, annak legyen vagy 5-10 írásbeli figyelmeztetése.

Madar # 2003.11.04. 06:36

Dolgozóink egy része több időt tölt munkahelyán, mint a megengedett 12 óra naponta. Ebben persze benne van az ebédidő és a pihenőidő is. A probléma csak az, hogy a jelenléti íven még azt is nehéz megoldani, hogy tisztességesen beírják az érkezés és a távozás dátumát és ezeket alá is írják, nemhogy még a pihenőidejüket is regisztrálják. Tud-e valaki olyan módszert, ami elviselhetően kevés adminisztrációval jár? Lehet-e a dolgozót felelőssé tenni azért, hogy a jelenléti ívet rendesen kitöltse?