GYED, GYES, munkaviszony?


PeJo # 2005.04.08. 19:42

Tehát akkor közölhető.
Már miért ne állna be a felmondás hatálya!?! Ugyanaz a szituáció, mint amikor a felmondó levél átvételét követően mész el az orvoshoz.

PeJo

the big cat # 2005.04.08. 19:03

Nem, a felmondás nem si közölhető. illetve közölhető, de ha a felmondási idő kezdete előtt ismét beteg lesz, úgy a felomondás joghatálya nem áll be.

PeJo # 2005.04.08. 18:18

Sziasztok!

Még az Anyóca-The Big Cat levelezés egy korábbi (április 6-ai) epizódjával kapcsolatban lenne egy megjegyzésem:

A felmondás közlése jogszerű az általatok említett "védettség", azaz a táppénzről való visszatérést követően, ám a felmondási idő csak (15 vagy) 30 nap elteltével kezdődhet el. Ez azért elég lényeges különbség!!!
Azaz a munkáltató a kezedbe nyomhatja a felmondó levelet, de a felmondási időd a 16. vagy 31. napon kezdődik majd.

PeJo

the big cat # 2005.04.08. 09:52

borsoly, annyi munakviszonyod lehet, amennyit csak elbírsz.

e-gyed # 2005.04.08. 04:56

Szia!
Nagy segítséget jelentene nekem, ha választ kapnék a kérdéseimre.
Jelenleg Gyes-en vagyok két és fél éves fiammal. 3 éves kora után visszamennék dolgozni egy időre, majd szeretnénk még egy gyereket. Az első kettő kérdés a 180 nappal kapcsolatos, a második kettő a félállással, az utolsók az összegekkel.

  1. Mennyi a minimum, amennyit dolgozni kell a fizetésemnek megfelelő gyed-hez? A 180 napba beleszámítanak a hétvégék napjai és a gyes után letöltendő szabadság?
  2. Tegyük fel, h 2006-ban megvan ez a 180 nap, de nem több, és utána mondjuk táppénzre megyek a következő babát várva. Ha a következő évben jön a baba, csak ebből a 180 napból számolják a gyed-et vagy az egész év kevésbé fényes átlagát veszik (ez esetben a 180 napot és a táppénz alacsonyabb összegét)?
  3. Ha a kisfiam 3 éves lett, nekem vissza kell mennem dolgozni. A munkahelyemen nem szerződéssel, hanem rendes státusszal vagyok, amit nem szeretnék elveszíteni. Ha félállásba megyek vissza, akkor az olyan, mintha lemondanék a fél státuszomról avagy

megoldható vhogy?
4. Félállás után hogy számolják a gyed-et? Mennyit kell azért dolgozni félállásban, h
megkaphassam a teljes fizetés után a gyed-et? Vagy félállás után feltétlenül
csak a fél-bér után kapom a gyed-et, dolgozzak akárhány évet?
5. Ugye jól tudom, hogy ha nincs meg a 180 nap, akkor kb. 30 ezret kapok (minimál kétszeresének 30 %-a)?
6. A maximális gyed-et kb. 100.000 Ft fizetés után kapja az ember?

Remélem, érthetően írtam le. Segítségedet előre is köszönöm.
Ivett

borsoly # 2005.04.07. 19:19

Arra vonatkozott volna a kérdésem the big cat, hogy mikortól állhatok másnál munkába. Ha a mostani munkáltató megváltja a szabit pénzzel, és közösen felmondunk, akkor azonnal, DE ha azt mondja, hogy ő folyamatosan (nem egyösszegben) fizet, akkor addig az ő alkalmazottja vagyok, és egyszerre nem lehet két főállású mviszonyom. Vagy butaságokat gondolok?
Bocs, és köszönöm

the big cat # 2005.04.07. 17:01

Nem, a szabit ha fene fenét eszik is meg kell váltania. nem értem mi a különbésg aközött, hogy megváltja a szabit pénzben, vagy kiadja? mindkét esetben munakvégzési kötelezettség nélkül kapod meg ugyanazt az összeget.

borsoly # 2005.04.07. 14:32

Sziasztok!
Új fejlemény állt elő nálam, ezért megint a segítségetek kérem. Lejár a GYED-em, és azt szerettem volna, ha a munkáltatóm kiadja a szabadságomat és azután döntünk a felmondásról (közös vagy ő mond fel). Ezzel szemben közölte, hogy nem ad szabit, hanem hétfőn menjek be dolgozni (a gyerek még csak 1 óra hosszát tölt a bölcsiben). MOndtam, hogy akkor elmegyek GYES-re. Papírt nagy nehezen aláírta a fizetés nélküli szabiról. 1. Kérdés: A GYES mellett valamilyen formában elhelyezhető-e a gyermek a bölcsiben, akár csak 4 órára is, mert nincs hova tegyem és közben szeretnék ám állást keresni?
2. Kérdés: Ha találok mhelyet, akkor mennyi kötelezettségem van még a munkáltatómmal szemben (87 nap szabit számoltak ki nekem), meg tud-e fogni azzal, hogy akkor meg azt mondja, hogy nem váltja meg a szabit egyösszegben, hanem ki akarja adni, vagy egyéb módon?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm: Borsoly

the big cat # 2005.04.06. 13:19

15 nap után 15 nap védettség, 30 nap után 30 nap védettség, ha jól emléxem.

anyóca # 2005.04.06. 13:14

Köszönöm szépen a válaszát!!!!
Még egy kérdésem lenne a táppénzel kapcsolatban: hány nap táppénz után van ez a védettség? Ezt azért kérdem, mert mivel két kiskorú gyermekem van ők bármikor betegek lehetnek, így minden táppénz után kezdődik a 30 nap? Nem szeretnék ezzel játszani, de jó ha tudja az ember.

the big cat # 2005.04.06. 13:02

Ha a munakszerződésedben szerepel a munakrend, akkro nem teheti meg.

A védelemről a Munak törvénykönyve rendelkezik, de nem kell neked semmit bizonygatni, neki ezt hivatalból kötelessége tudni, mint ahogy egyébként tudja is, csak megpróbál átejeteni. ha mégis felmond, mert őpl. nem viszel neki jogszabályt, akkro megmondod neki, hogy találkoztok a bíróságon, és mész ügyvédhez, Simán nyersz.

anyóca # 2005.04.06. 09:59

Az eddigieket köszönöm, de így felmerűlt még egy pár kérdésem.
Hol tudnám letölteni az erre vonatkozó rendelkezést, hogy esetleg arra tudjak hivatkozni./Mármint a táppénz utáni 30 nap/
A másik: Ha én eddig 8-16-ig dolgoztam és át akar irányítani másik munkakörbe ami műszakos megteheti?

the big cat # 2005.04.05. 18:18

A munkáltatónak abban a munakörben kell alkalmaznia, ahol előzőleg dolgozott, de évi 44 napra más munakörbe is átiránythatja. Viszont ha a felmondás kézhezvétele előtt került táppénzre, akkor most védettséget élvez, és a táppénz letelete után még 30 napig, és a 30 nap letetlte előtta felmondás nem is közölhető, még későbbi időpontra nézve sem.

anyóca # 2005.04.05. 14:55

A segítségeteket kérném.
A problémám az, hogy októberben járt le a GYES-em, ekkor közölték velem, hogy nem valószínű, hogy vissza tudnak venni "létszámleépítés" ürügyén.
Január elején lejárt a szabim ekkor még egy hónapra visszavettek, mert azt mondták ez kötelező.Mielőtt lejárt volna az egy hónap közölték a felmondás tényét, de nekem kell választanom, hogy melyiket akarom, közös megegyezés vagy felmondás. Na ez nem is volt kétséges, hogy a felmondást választom.Mielőtt megkaphattam volna a felmondásomat a gyerekek betegek lettek. Mindent amit lehetett elkaptak így már több, mint két hónapja táppénzen vagyok.
A kérdésem a következő: kötelező-e letölteni a felmondási idő felét, vagy az is elengedhető, ha kötelező akkor a munkáltatónak kötelező-e abba a munkakörbe alkalmaznia amibe szülés előtt voltam?

the big cat # 2005.04.03. 04:38

Szakbarbár papírja remélhetőleg elég lesz. De itt az én magyarázatom is, amit mondjuk a jogi egyetemen is tanítanak.

A szöveg valahogy úgy szól, hogy a szülők döntése szerint a gyermek neveléséből nagyobb részt kivevő szülő. Ebből a szövegből látható, hogy a "szülők döntése" diszkrét, a munkáltatónak ebben semi keresnivalója nincs, tehát a jogszabály nem azt írja, hogy a munkáltató döntése, vagy a munkáltató HR-e véleménye szerint, hanem a szülők döntése szerint. A másik dolog, hogy ez a klauzula azonnal feleslegessé is teszi a második részt, a nagyobb rész vállalást, ha úgyse kell senkinek bizonyítani, bemutatni, stb. Ez kodifikációs hiba, de attól még a jogszabály egyértelmű. Vagy íme a másik magyarázat: a törvény nem azt mondja, hogy aki többet van agyerekkel, hanem aki nagyobb részt vállal a gyerek neveléséből, és ez aktuálisan nyugodtan lehet a dolgozó szülő, aki látástól mikulásig gürizik, hogy az otthon levőknek legyen betevő a szájukba és fedél a fejük fölött, ha már mindenáron olyasmi méricskélésére akar rávenni a tv. ami mérhetetlen.

Szóval jár, és kész.

Szakbarbár # 2005.04.02. 12:22

Én egy 3. variációra szavaznék, szerintem elsősorban nem félreértelmezésről és nem hazudozásról van szó, a fő motiváció véleményem szerint inkább az irigység és ez nem munkáltató, hanem emberfüggő.

Ha olyan emberke ül a HR-es, munkaügyes, stb. pozícióban, aki úgy gondolja, hogy mi az, hogy ennek a kollégának +2 nap jár, miközben az asszony úgyis otthon van gyesen, akkor addig olvasgatja a jogszabályt, amíg azt nem olvassa ki belőle, ami a saját igazságérzetével, véleményével összeegyeztethető. Ha ilyet nem talál benne, úgyhogy elkezd komibnálni és megmagyarázza valamivel, ami akár logikus is lehetne (nagyobb szerepet az vállalja, aki otthon van a gyerekkel), de akkor sincs benne, ha meg nincs benne, akkor nem lehet erre való hivatkozással megfosztani Téged a 2 naptól.

Van a témában egy állásfoglalásom a Foglalkoztatási Hivataltól. Nem azért kértem meg, mert nem lenne enélkül is egyértelmű, hogy a munkáltató nem bírálhatja felül a szülők döntését és nem indokolhatja a hülyeségét olyasmivel, ami nincs is.
Azért kértem egy ilyen állásfoglalást, mert a cégek kb. úgy vannak a hivatalok címeres levélpapíron írt szövegeivel, mint a hivatalok a cégbélyegzővel: ha ezt látják, azonnal elhisznek mindent, ami a címeres/bélyegzett papíron áll.

Úgyhogy ha gondolod, szívesen átküldöm mailben azt a pár soros levélkét, amiben a Foglalkoztatási Hivatal írja le az álláspontját.
Megjegyzem, szakembernek hitt személyektől is láttam már leírva ennek az ellenkezőjét, úgyhogy én kifejezetten olyasvalakinek írtam, akitől tudtam, hogy úgy válaszol majd, ahogy szeretném: helyesen.

P][G # 2005.04.02. 07:29

the big cat!

Köszi a választ! Végülis nem kifejezetten hazudtak a munkahelyemen, hanem azt mondták, hogy szerintük a törvény alapján annak jár, aki nagyobb részben vesz részt a 'gyereknevelésben', és mivel a feleségem GYES/GYED (vmelyik)-en van, így természetesen ő lenne az! Mivel GYES/GYED-en van, ezért a plusz 2 nap nem értelmezhető. Szerintük a 2 nap akkor van, ha mindkét szülő 'rendesen' dolgozik, ekkor dönthetik el, ki veszi ki. Szóval kb. így történt - inkább tájékozatlanok voltak, mint direktbe hazudtak.
Ha netán sikerül kivennem, akkor lehet-e külön-külön egy-egy napot, illetve mennyivel előbb kell bejelentenem, mennyire kell alkalmazkodnia a munkáltatónak hozzám, illetve nekem hozzá, tehát, ha szeretném kivenni, amikor bazi sok munka lenne, de a munkáltató nem akarja, pont azért, mert bazi sok munka lenne, akkor mi van?
Egyébként konkrétan hogyan tudom alátámasztani, hogy gyes/gyed-től függetlenül a férj is igényelheti - ha azt mondom, azért, mert a big cat azt mondta, ez nem hiszem, hogy elég lenne.
Köszi,
P][G

the big cat # 2005.04.01. 18:03

P][G!

A munkahelyeden hazudtak, és mivel a ráadásul te is ismered a jogszabályt érthetetlen, hogy ezt miért hagytad rá. Persze utólag is igéynelhető, de ha a munkáltatód akadéskoskodik, akkro kénytelen leszel perelni, viszont szabadság ki nem fizetetthető, ezt kógensen tiltja az Mt., azt ki kell venni, ez alól egytelen kivétel van, ha valakinek megszűnika munakviszoyna a bennmaradó időarányos szabadságot pénzzel meg kell váltani.

Viszont az ez évre járó szabadságot kérjed. Most. Az Mt. egyértelmű, a szülők döntése a mérvadó, a munkáltatónak nincs mérlegelési joga.

the big cat # 2005.04.01. 17:56

gábris, hoyg miért ugrottál be, irreleváns, mivel felmondtál.

the big cat # 2005.04.01. 17:55

A felmondás a 30 nap védettség megszűnése után kezdődhet meg, tökmindegy, hoyg a 30 nap alatt szabin vagy, vagy dolgozol.

P][G # 2005.04.01. 13:52

Sziasztok!

the big cat írta egyik hozzászólásában:
ha a férjed nem vetet igénybe a gyermeke után járó szabit, az is jár, de megint csak az első évekre, ezért azt mondhatnám, hogy igen nagy butaság volt, hogy nem ő vette igénybe.
Nomármost, én egy 'férj' volnék, 2003. decemberében született kislányunk, akivel a feleségem jelenleg is GYES/GYED-en van. (valamelyik - lényegtelen)
A the big cat által írtak alapján, akkor járt volna nekem a 2 nap gyerekszabadság tavaly, meg idén is? Külön rákérdeztem, meg is mondtam, hol találják a cd jogtárban, de azt mondták a munkahelyen, hogy hát nem jár, mert úgyis a feleségem van a gyerekkel. Kérdésem, hogy jár-e vagy sem, ha igen, akkor utólag igénybevehető-e, kifizettethető-e esetleg?
Köszi,
P][G

gábris # 2005.04.01. 12:05

Köszi a pontosítást Big Cat ! Ezek szerint próbálok boldogulni.
Azért még azt megkérdezem, az számít, hogy én tulajdonképpen nem munkára jelentkeztem tegnap. csak érdeklődni ugrottam be ? Végül is még a GYES és a nekem kijáró szabadság letöltése alatti köztes időszakban vagyok. Késő bánat ? ..... jelige. gábris

borsoly # 2005.04.01. 12:00

Kedves cat!

Köszönöm a segítséget, de szerintem a GYÁS idejére rendesen jár a szabi + két év (két gyerekre) a fizetésnélküli szabira. + bentmaradt 16 napom
Így nekem 99 nap jön ki, de nem is ez a lényegesebb, hanem hogy a felmondás csak a szabi letöltése után kezdődhet-e meg?

the big cat # 2005.04.01. 11:34

Ja, és a fejtegetésből világos, hoyg azért augusztusig biztosan nincs szabid, hiszen, az vagy 100 nap lenne, míg két évre összesn se lehet 50-60 napnál több szabid. De, ha ezt a munkáltatód nem tudja, akkro ne világosítsd fel őket.

the big cat # 2005.04.01. 11:32

Csak a fizetésnélküli szabadság első évére jár szabadság, de, ha abban az első évben volt növekmény az természetesen beleszámít. Na két gyekkel megszakítás nélkül voltál szabin, akkor amikor a második gyerekre elkezdődött a fizetésnélküli, arra az egy évre is jár. ha a férjed nem vetet igénybe a gyermeke után járó szabit, az is jár, de megint csak az első évekre, ezért azt mondhatnám, hogy igen nagy butaság volt, hogy nem ő vette igénybe.

A szabadságot valóban kiadhatják a 30 nap alatt, és a csak utána elinduló, esetedben plusz 45 nap felmondási idő felére is kiadhatnak szabadságot. Plusz jár még neked két havi végkielégítés. Megegyezést ne írj alá, mondjanak fel, de csak akkor amikor ez jogilag közölhető, tehát a 30 nap elteltével. Személyesen ne vegyél át semmit, postázzák csak neked, azzal is hosszabodik a munakviszony, a felmondási idő az átvétel másnapján indul.