érdekvédelmi szervezet inditása


imeon # 2003.12.16. 18:51

Kedves Leiterjakab!

Köszönöm a gyors választ, ez igazán nagy segitség.
Elmondom, hogy mi a helyzet.
A létrehozandó szervezet a nyelvtanárok érdekeit kivánná védeni, állami és magánszférában dolgozókét egyránt. (Illetve ez még nem dőlt el, mert lehetséges egy csak a magámszférában dolgozóké is, hiszen az állami iskolákban tanitó pedagógusoknak van szakszervezetük) Az a baj ugyanis, hogy e szakma képviselői annyira szét vannak forgácsolva, hogy e pillanatban lehetetlen az érdekvédelem. Egy cél pl. az lenne, hogy ne kelljen kényszervállalkozónak lenniük.
Az első két kérdésre azt hiszem, ez megadja a választ.
A cél röviden az lenne, hogy nyomást lehessen gyakorolni elsősorban a jogalkotó szervekre, amin keresztül aztán a munkaadókra is, de egyúttal a nyelvtanárok felé egyfajta "céhként" is müködjön, mert sokszor előfordul olyasmi, mit a "román vendégmunkások" esete, hogy képzetlen, magukat nyelvtanárnak kikiáltó egyének tartják alacsonyan a béreket (pontosabban a nyelvtanitás, mint szolgáltatás árát). Ezért is fordulhat elő pl. az én munkahelyemen - magániskola -, hogy a nyelvtanárok fizetése (ugyanolyan munka és képzettségi háttér mellett) nagyságrendekkel alacsonyabb pl. a közgáztanáréhoz képest, a "munkaerőpiaci viszonyok miatt". Úgy tudom, a munkáltató saját hatáskörében hozhat ilyen diszkriminativ döntést, na ezt kellene pl. megváltoztatni. Próbálni.
Szóval, nem tudom, ebben a konkrét helyzetben merre lenne érdemes elindulni. Ha jól értettem a válaszodat, akkor a kamara
egy lehetséges megoldás, de mivel ebben a témában teljesen tájékozatlan vagyok, nem tudom, merre induljak.

Köszönöm a választ!

Noémi

Leiterjakab # 2003.12.15. 21:24

Jav. a 3. kérdésnél zárójelben "munkavállaló" helyett "munkáltató".


Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.12.15. 19:54

A kérdésem az lenne:

  1. Milyen szakmáról/hivatásról lenne szó?
  2. Kik akarják létrehozni a szervezetet? (pl. ugyanazon munkáltatónál dolgozó munkavállalók?)
  3. Kinek az irányába történne az érdekek képviselete? (pl. munkavállaló, vagy jogalkotószervek, stb.)

Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.12.15. 19:36

Az egyesülési jog a rendszerváltás óta garantaált alapszabadság. erre vonatkozó rendelkezést egyrészt az Alkotmány 63.§ tartalmaz, másrészt a részletes szabályokat az 1989. évi II. tv. határozza meg. Ez a tv. lényegileg az ún. társadalmi szervezet szabályait határozza meg, de ennek a tv.-nek a szabályait kell alkalmazni megfelelően a pártokra a szakszerveztekre az egyesületekre is.

A szakmai érdekvédelem történhet szakszervezet keretében de csak akkor, ha azt munkavállalók hozzák létre, tehát olyan személyek aki egy adott munkáltatóval állnak munkaviszonyban. Az Munka Törvénykönyve úgy határozza meg a szakszervezet fogalmát, hogy szakszervezet a munkavállalók minden olyan szervezete, melynek elsődleges célja a munkavállalóknak munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek az előmozdítása és megvédése. Ezek alatt az érdekek alatt természetesen gazdasági szociális és kulturális érdekeket kell érteni elsősorban.

Másrészt egyes szakmák/hivatások esetében külön törvény hoz létre érdekvédelmi érdekképviseleti szervezetet, ezek a kamarák. Ilyet azonban csak tv. alapján lehet létrehozni.

Szakmai érdekvédelmet kifejthet akár egyesület is.

Pontosan milyen szakmáról lenne szó?

Ha utánna szeretnél nézni ezeknek:

Egyesülési tv. 1989. évi II. tv.

Egyesület: Polgári Törvénykönyv 61-64.§§

Szakszervezet: Munka Törvénykönyve 18-29.§§


Leiterjakab

imeon # 2003.12.15. 19:18

Kedves Jogászok!

Az a kérdésem, hogy milyen jogi keretek között lehet szakmai érdekvédelmi szervezetet létrehozni (szakszervezet, egyesület stb). Jogilag mi a különbség az egyes formációk között? Hol lehet ennek részeletesen utána nézni?

Köszönettel:

B. Noémi