Udv
Volt parom ugy vette igenybe a csokot es vett lakast maganak, hogy nem koltozott oda.
egyertelmu anyagi elonyszerzes szandekkal karositotta a jogosultak forraskeretet.
Gyerektartas ujratargyalasanal a per soran a birosag figyelembe veheti e ezt a visszaelest, h itt bizony komoly anyagi elonyre tett szert ezzel h a gyerekeket felhasznalva kapott jogosulatlanul forrast. a visszaeles bizonyithato, de egyelore nem akarok bejelentest tenni az allamkincstarnal.
koszonom
Gyerektartàs
Tisztelt gerbera317!
Köszönöm, hogy válaszoltál. Ne haragudj, nem beszélek össze-vissza, tudom mit írok le. Igen, van egy korábbi végrehajtás, ami 7 éve szünetel. Nem volt állami megelőlegezés, nem is tudtam volna beadni, mert az akkori jogszabályok szerint nem kaphattam volna meg.
Mint írtam volt egy perem idén májusban a gyermektartásdíj felemelése iránt. 2023. augusztus 1-től havi 20.000 Ft/hó a gyerektartás. A keletkezett hátralékot, 100.000 Ft-ot a folyamatos tartásdíjjal kell fizetnie. Magyarul, 100.000 Ft + az elmarad 40.000 Ft tartásdíj (tárgyalási hónapig).
Akkor ezek szerint a bíróságon kell kérnem a végrehajtás folytatását a megemelt összeggel.
Még egyszer elnézést kérek a "piaci" kifejezésekért. Bár nem értem, de a "méltatlankodásért" is. Gondolom megmagyarázza nekem valaki az utóbbit.
Köszönöm...
@gaben42
Röviden, mi?
Most akkor van egy korábbi végrehajtás, amely szünetel behajthatatlansággal, és ahol 530e Ft maradt megfizetetlen? Vagy csak 40 ezer? Nem ártana, ha nem össze-vissza hadobálnál.
Állam általli előlegezés nem volt? Mert ha volt, akkor azzal az adós már nem tartozik neked, hanem az államnak.
Miért nem a régi végrehajtást kéred folytatni a felemelt tartásdíjjal?
Csak röviden. És az ilyen piaci kifejezéseket, mint 'mutató' meg 'megdobta' kérjük mellőzni. És a méltatlankodást is.
:)
Elnézést kérek mindekitől!
Esetleg a lentebb írt bejegyzésemre kaphatnék érdemi választ!
Előre is köszönöm!
Szomoru orokos
na igen. itt is ez a helyzet.
es ha nem az o neven van a lakohely? csak ott lakik a szulei hazaban? nincs a neven semmi? es tobb ev, akar 10 ev tartozas is felhalmozodik, akkor mit csinalnak? vegrehajtani nem tudnak, allasa titkos, kulfoldon, nem tudjuk kideriteni hol..
lecsukjak 2 evre , aztan kesz?
a nyugdijabol fogjak letiltani?
vagy ez hogy megy?
satriani
„Illetve ha hosszabb ideje nem fizet így büncselekmény vádjával fel lehet e jelenteni?
Hallottam, hogy szabadságvesztásre ítésltek apát aki hasonlóan nem fizetett hoszabb ideig.”
Szerencsére nem én voltam érintett a sztoriban, de a múltkor a szomszédomnál járt a rendőrség ilyen ügyben.
Nem vitték el és csukták le persze, szimplán az életkörülményeit vizsgálták, mert már milla feletti tartásdíj-elmaradása van.
nálam is hasonló a helyzet..
annyi különbséggel, hogy gyerektartás emelése van folyamatban.
az lenne a kérdésem, hogy a határozat ( közös megegyezés)érvénybe lépése után a volt férjem elajándékozza mondjuk az ingatlanját a testvére nevére, és elkezd nem fizetni, pszichológiai okból nem folytatja a munkáját ( depresszióval kezelik) elvileg nem lesz végrehajtható a gyerektartás összege?
Illetve ha hosszabb ideje nem fizet így büncselekmény vádjával fel lehet e jelenteni? Hallottam, hogy szabadságvesztásre ítésltek apát aki hasonlóan nem fizetett hoszabb ideig.
igen. ha be van lengetve a letöltendő buntetes akkor fizet.
de most tenyleg? ha nem fizet akkor vegul mi az itelete a pernek, amiben a tartas elmulasztasa a vad? felfuggesztett itelet? vagy mi? tenyleg erdekelne h ezt nemfizetes eseten hogy szankcionaljak? ha nem letoltendo szabadsagvesztessel ?
Miért, azt gondoltad, hogy ha leültetik, akkor pénzedhez jutsz?
Ha nincs mit végrehajtani, akkor sehogy.
Kérheted a megfelelő feltételek fennállása esetén az állami megelőlegezést.
feljelentem, nem ultetik le, vegrehajtani nem tudnak...
akkor hogy jutok a penzemhez?
HA eladja az ingatlant ÉS nem fizeti a gyermektartást - holott azt a vételárból megtehetné -, akkor igen, felmerülhet a Btk. 212.§.
Feljelentheted, bár ezért nem túl valószínű, hogy "leültetik".
Igen, a teljes összeget fizetnie kell, a különbség is megalapozhatja a fenti vétséget, ugyanakkor a körülmények (késedelem oka, mennyivel kevesebbet fizetett, etc) sokat számíthatnak.
magyarul ha eladta az ingatlant akkor onhibajabol buntetojogi felelosseg terheli? feljelentem, es leultethetik ha nem fizet?
Akkor is leultetik ha fizetett de nem annyit mint amennyit kellett? a kulonbozet elmulasztasa ugyanugy jelenti a tartasi kötelezettség elmulasztasat? hiszen fizetett tartast , nem mulasztotta el teljesen csak reszben. de az igy generalodott kulonbseget nem lehet behajtani.
szoval igy is leultetik? igy is megall a buncselekmeny h a meghatarozott osszeg mondjuk felet fizeti ki?
„es mi van ha csak reszben fizeti a meghatarozott osszeget de eladta az ingatlanjat v elajandekozta es kulfoldre koltozott.”
A "mi van" nezen kibontható jogi kérdésként.
Ha eladta, akkor kapott érte pénzt, tudott volna fizetni, önhibán kívüli okra megint nem hivatkozhat.
Ha elajándékozta, akkor szintén nem hivatkozhat a fentire, de fedezetelvonásra a jogosult hivatkozhat, és visszakövetelheti az ajándékot.
„lehet vegrehajtast kerni a fennmarado osszegre? vagy amiatt h valamennyit megis fizet nincs esely ra, hiszen nincs a neven semmi”
Végrehajtani EU-n belül simán lehet, ha ott van legalább hivatalos jövedelme. Ha vagyona, vagy jövedelme nincs, akkor persze nincs mit behajtani.
es mi van ha csak reszben fizeti a meghatarozott osszeget de eladta az ingatlanjat v elajandekozta es kulfoldre koltozott.
itt is buncselekmenyt kovet el? lehet vegrehajtast kerni a fennmarado osszegre? vagy amiatt h valamennyit megis fizet nincs esely ra, hiszen nincs a neven semmi
Joga van hozzá. De úgy nem hivatkozhat önhibára.
„Ha a tartasra kotelezett kozben elajandekozza csaladon belul a vagyontargyait, ingatlant, autot, az ön hibának fog minosulni, es buncselekmenyt kovet el a tartasdij elmulasztasaval, igy h nem vegrehajthato , vagy ehhez alapvetoen joga van.”
Természetesen alapvetően joga van ahhoz, hogy a vagyonával rendelkezzen, de ha tartási kötelezettsége van, és ingyenesen juttat, akkor ott elég egyértelműen felmerülhet a fedezetelvonás, és jó eséllyel azok a vagyontárgyak, vagy azok értéke visszakövetelhető a megajándékozottaktól.
Sajnos csak perben, ha magától nem fizet, de szerintem elég jó esélyed lenne (persze a pontos körülmények ismerete sokat számíthat, te meg nem tényállást közöltél, szóval azért itt lehet némi bizonytalanság).
az alabbiak ertelmezeseben kernek segitseget tisztelettel.
"Az önhiba nem állapítható meg, ha az elkövetőnek nincs beszámítási képessége, ha a kötelezettnek nincs megfelelő keresete, jövedelme, vagyona, és ezen okok fennállása miatt felelősség nem terheli. A munkaviszony hiánya nem alapozza meg az önhibát, az erre vezető okokat fel kell tárni. Az alkalmi munka hiánya csak akkor róható fel, ha az ilyen lehetőséget bizonyítottan visszautasította."
Ha a tartasra kotelezett kozben elajandekozza csaladon belul a vagyontargyait, ingatlant, autot, az ön hibának fog minosulni, es buncselekmenyt kovet el a tartasdij elmulasztasaval, igy h nem vegrehajthato , vagy ehhez alapvetoen joga van.
Üdvözletem!
Szeretnék segítséget kérni az alábbi témában:
Röviden vázolom a helyzetet.
2011-ben az akkori feleségemmel megromlott a kapcsolatom, az akkor 2,5 éves kislányomat nálam helyezték el bírósági végzéssel. 2012-be hivatalosan is elváltam tőle. 2013-ban gyerektartásdíj miatt pert indítottam, amit meg is nyertem. 2017-ben végrehajtást kezdeményeztem a bíróságon, mert nem fizette az akkor megítélt havi 10.000 Ft-ot. A végrehajtás eredménytelen lett, semmit nem tudtak behajtani rajta, pedig tekintélyes tartozást halmozott fel. Ugyanebben az évben feljelentettem gyermektartásdíj nem fizetésének vétsége miatt. A büntetőperben elmarasztalták. 2017 novemberétől fizetett gyerektartást egészen 2022 novemberéig. Utána szakaszosan, hol 15, hol 20, hol 80 ezer forintot utalt. 2023. december 28-án keresetet adtam be a bíróságra gyerektartásdíj felemelése miatt. Most május 13-án volt a tárgyalás. Én a garantált bérminimum (177.400 Ft) után kértem 30.000 Ft-ot (16,91 %), tudom hülyének tartotok, de belementem abba, hogy havi 20.000 Ft legyen a havi gyerektartás (14 éves leendő gimis lányról beszélünk). Sajnos mivel nem vagyok jogi szakember,így nem készültem fel arra, hogy mi lesz, ha nem akarok megegyezni, elsősorban a gyerekemet néztem, nem akartam kitenni őt egy bírósági procedúrának. Tudom ez is édeskevés összeg, de mégis valami. A bíróság visszamenőlegesen döntött a felemelésről (6 hónap), plusz emellett havi 20 ezer Ft az alap.
Most jön egy kis csavar:
A régi végrehajtás szünetel, (2017-ben 530.000 Ft -körül állt a mutató )- mind a mai napig... ennek 7 éve. Jelen évben (mielőtt a tárgyalás lett volna) tartozik 4 hónapnyi, azaz 40,000 Ft-nyi tartásdíjjal, erre a bíró (ez év májusi tárgyaláson) megdobta a tartozást visszamenőleg hat hónapra havi 10.000 Ft-tal (ez az emelés és az alap különbsége) és erre jön még a kötelező havi 20.000 Ft. Hogy igényelhetem meg az állam általi megelőlegezést, ha a végrehajtás még mindig "él", bár szünetel? Tudok olyan igazolást kérni a végrehajtótól, amelyben a behajthatatlanság nem járt sikerrel (Közben más lett a végrehajtó) ? Az állami előlegezéshez kell egy ilyen igazolás. Ebben kérem a segítséget. Előre is köszönöm a válaszokat..
Nemigen szőröznek a bírók az egyezségen. Különösen, ha nem perben kéritek a jóváhagyást, hanem egyezségkísérletre idézésért folyamodtok.
Sziasztok!
Feleségemmel külön élünk, van két kiskorú gyermekünk. Az én lakásomban élnek(örökség), eljöttem albérletbe. Fizetem a teljes rezsijüket, meg egyéb rendszeres dolgokat ez kb. 100e. A közös hitelünket, ez 45e. + albérlet 200e. A teljes jövedelmem kb. 500e/hó. A gyerekek nincsenek drasztikusan többet nála, tehát nem hétvégi apuka vagyok, felváltva vigyázunk rájuk. Illetve vannak nem várt kiadások, azokat általában én rendezem. Szeretnék megállapodást kötni...ebben kérem a segítségeteket. Mi a reális összeg ilyen esetben? Mennyire mérlegelné a bíróság a lakhatási jogom, amiről lemondtam a javára?
Cidri,
Ha ez a bíróság volt, amelyik jóváhagyta az egyezségeteket, akkor igen ott.
Az EU-n belül a behajtás már nem olyan különleges.
Egyébként, ha úgy érzed, hogy a körülmények megváltoztak az egyezség óta, ugyanitt kérheted a gyerektartás felemelését is.
A gyerektartás visszamenőleg fél évig jár, úgyhogy minél előbb kérjed.
drbjozsef
Igen van , egyeszség alapján kellene fizietnie 20.000(!) Ft-ot 2013-ban volt a válás.
Ahol a bontóper volt, ott kellene a végrehajtást kérnem, úgyis, hogy külföldön dolgozik?
Cidri,
Van róla bírósági határozatod, akár ítélet, akár jóváhagyott egyezség?
Ha igen, akkor ennél a bíróságnál kell a gyerektartás végrehajtását kérni.
Ha nem, akkor mi alapján fizet?
Üdvözlök mindenkit
Kérdésem az lenne, hogy hova kell fordulnom, ha elvált apuka nem fizet gyerektartást? Németországban lakik ott is dolgozik.
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02