határozott idejű szerződés, felmondás

Karika # 2005.09.01. 09:11

Zita77!

Igen.

zita77 # 2005.09.01. 09:12

Mikor szűnhet meg? Amikor lejár a gyed vagy ha megszületik a következő baba?

Kála # 2005.09.01. 09:30

Karika, kicsit kifejtenéd, hogy szerinted miért szűnhet meg? Ha a szerződésében csak annyi van, hogy a munkavállaló helyettesítésére, az ő fizetésnélküli szabiról való visszatéréséiog, akkor mi indokolja a korábbi megszűnést?

the big cat # 2005.09.01. 10:05

Én azt gondolnám, ha a fizetésnélküli szabi nem szűnik meg, akkro nem szűnhet meg a munakviszonya sem, kivéva, ha az 5 év eltelik, mert az abszolút határidő.

zita77 # 2005.09.01. 10:14

Az nem gond, hogy annak idején, amikor a baba megszületett, csak 3 évre kérte a fizetésnélkülit?

the big cat # 2005.09.01. 11:11

Ha most meghosszabítja, akkor nem. És ezt nem lehet kikerülni úgy, hoyg a mostani lejár, de a következő meg azonal indul, a megszakításhoz legalább egy napra vissza kellene venni. és én még akkor is beperelném joggal való visszaélésért a munkáltatót.

zita77 # 2005.09.01. 11:21

Jól értem, hogy ha a 3 év lejárata előtt kéri még mondjuk 2-3 évre, és egy napra sem jön vissza, akkor én maradhatok még (létszámfeletti lett, így én is)? Semmilyen indokkal nem lehet visszahívni, ha az egyik gyermek 3 éves kora előtt megszületik a másik, és ugyanígy a harmadik? Mi van az 5 év eltelte után?

the big cat # 2005.09.01. 11:34

Az 5. év eltelte után a szerződésed lejár, de ha egy napot is tovább dolgozol a közvetlen munkahelyi vezetőd tudtával akkor a szerződésed határozatlanná alakul.

Karika # 2005.09.01. 11:36

Ha a fizetésnélküli szabadság - akár csak néhány napra is - megszűnik, a te szerződésed is lejár. A helyettesítő dolgozótól való idő előtti megszabadulás legegyszerűbb módja az, hogy visszahívják a gyesen-gyeden lévőt egy rövid időre. Majd mikor újra kéri a gyes-t, mást vesznek fel helyettesítőnek.

zita77 # 2005.09.01. 11:50

Ha visszahívják néhány napra, de ő nem megy bele, akkor tudnak valamit tenni? Maradhat folyamatosan fizetésnélkülin, ahogyan ő kéri, vagy ebbe van beleszólása a cégnek?

the big cat # 2005.09.01. 12:16

Ebben az esteben a munkáltató nem mérlegelheti a fizetésnélküli szabadság kiadását. és mivel ha jól értem ő is létszámfeletti, ezért nem hiszem, hogy szivességet fog tenni a munkáltatójának.

zita77 # 2005.09.01. 12:24

Engem azonnal elbocsátanának, őt nem biztos, de velem nem akar kitolni, mivel előnye nincs belőle, visszajönni nem akar jó ideig (3 gyermeket terveznek gyors egymásutánban - a születések között nem akarnak 2-2,5 évnél több különbséget), és mivel nem akarják egyoldalúan megszüntetni a szerződésemet, mivel ez kiadásokkal jár nekik, elég sokáig elhúzhatom?

the big cat # 2005.09.01. 12:44

Az 5. év végéig.

zita77 # 2005.09.01. 12:54

Mindenkinek köszönöm a segítséget, aki hozzászólt a témához!

realeri # 2005.09.02. 05:48

Szia Kála!
Köszönöm a segítséged,megpróbálok lépni az ügyben. Nem is elsősorban a munkahely megtartása miatt(ezek után úgyis keresnének valamilyen kifogást,és rögtön kitennének),hanem mintha azt olvastam volna valahol,hogy ha lejár a szerződés,akkor a Terhességi Gyermekágyi segély és a GYED ideje sem számít bele a nyugdíjhoz szükséges évekbe.
Ezzel kapcsolatban tudsz mondani valamit? :)

Kála # 2005.09.02. 06:06

Szia!
Hát, nyugdíjban nem vagyok otthon - pedig tényleg igyekszem :-) -, de a jogszabályban ezt találtam:

"R. 32. § (1) Szolgálati időként kell figyelembe venni

1. a táppénz (betegszabadság idejére folyósított juttatás), a baleseti táppénz, illetőleg a kártalanítási segély, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyógykezelési járadék, az ideiglenes rokkantsági nyugdíj és az időleges rokkantsági járadék folyósításának,
  2. a szülési szabadságnak, és
  3. a gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély folyósításának

időtartamát.”"

realeri # 2005.09.02. 06:50

Ez így megnyugtatónak tűnik,remélem nincsenek buktatók a dologban.
Még egyszer köszi a kedvességed,ha lesz valamilyen fejlemény majd írok! :))))

Scully # 2005.10.23. 13:56

A hozzászólás a fórum szabályainak mesértése (többszöri beküldés) miatt törölve.

the big cat # 2005.10.23. 15:52
  1. Nem jól tudod, mert a negyedét kell akkro kiadnia, amikro te kéred.
  2. Ha jóváhagyták, akkor menj, azzal nincs semmi probléma. Remélem megvan róla a jóváhagyás írásban. Ha emiatt kirúgnak, akkor lesz egy nyertes munakügyi pered jogellenes felmondás miatt.
Scully # 2005.10.23. 17:03

Köszönöm a választ.

Nem azért tettem fel minden fórumra a kérdésem, mert össze akartam rondítani, hanem azért mert egyrészt elég nyomasztó a helyzet amiben vagyok - kétségbe vagyok esve - másrészt pedig nem tudtam hogy működik. Eddig még nem csinálta ilyet.

De most már tudom.

Még annyit szeretnék kérdezni, emiatt kirúgnak, akkor megtehetik-e rendkívüli felmondással. Csak a tanulmányi szerződésem miatt kérdezem.

Köszönöm előre is.

Scully

Scully # 2005.10.23. 17:03

Köszönöm a választ.

Nem azért tettem fel minden fórumra a kérdésem, mert össze akartam rondítani, hanem azért mert egyrészt elég nyomasztó a helyzet amiben vagyok - kétségbe vagyok esve - másrészt pedig nem tudtam hogy működik. Eddig még nem csinálta ilyet.

De most már tudom.

Még annyit szeretnék kérdezni, emiatt kirúgnak, akkor megtehetik-e rendkívüli felmondással. Csak a tanulmányi szerződésem miatt kérdezem.

Köszönöm előre is.

Scully

Bogie # 2005.10.23. 18:55

Scully, a rendkívüli femondáshoz, azért rendkívülit is kell produkálni. Az, hogy nem vagy szimpatikus még rendes felmondásra sem ok, nemhogy renkívülire.

Ha írásban kérted és engedélyezték a szabadságolásodat, akkor semmi gond nem lehet belőle, ha szépen otthon maradsz. Ilyen feszült hangulatban jobb minden ilyesmit írásban intézni. Vagyis legyen benne a szabistömben (vagy amit használtok), hogy mettől meddig vagy szabin és a munkahelyi vezetőd aláírása is legyen rajta, hogy jóváhagyta.

Valószínűleg a közös megegyezésre fognak törekedni (a rendkívülit ok nélkül a munkáltatók a legritkább esetben veszik elő, ilyenkor inkább a tájékozatlanság áll a háttérben.)

Közös megegyezésbe pedig csak akkor menj bele, ha tartalmazza, hogy nem kell visszafizetned a tanulmányaid eddig felmerült költségét (tandíj, plusz fizetett tanulmányi szabadság, utazási ktg. térítés, ha volt stb.)

Scully # 2005.10.24. 06:12

Szia Bogie,

Milyen rendkívülit?

Ha most van egy határidős munka, amit én teljesíteni tudok a megadott határidőre még akkor is, ha elmegyek szabadságra, de ők szeretnék ha maradnék, minősülhet-e ez rendkívüli oknak?

Ugyanis ha ennek a dolognak a nem megléte kiderül, akkor a nagyfőnökök akár ülhetnek is.

Most nagyon be vannak ilyedve, ami nyilván nem az én problémám de szeretném magam teljesen levédeni, mivel fizetni sem szeretnék.

Elnézést a sok értetlenkedésért,

Köszönöm,

Scully

Scully # 2005.10.24. 06:14

Nem igazán sikerült az első mondatom. :-)))

Azt szeretném tudni, hogy milyen okok minősülnek rendkívülinek?

Köszi,
Scully

the big cat # 2005.10.24. 07:14

Erre nincs egy lista, ami alapján el lehetne dönteni a dolgot, de amit te írsz az nem legendő rendes felmondásra sem, nemohogy rendkívülire.

Rendkívüli felmondás indoka csak az lehet, ha valaki a munakviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként oylan magatartást tanusít, ami a muankviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Az első oknál mindennek egyszerre kell teljesülnie, a másodiknál pedig nagyon.nagyon összeférhetetlennek kellene lenned.

Ha van szabadságengedélyed, akkro még az sem számít, ha emiatt a munkádat nem tudod elvégezni, és mondjuk ez iszonyat kárt okoz a cégnek, mivel semmiféle kötelezettséged nem szegted meg.

Egy esetben nem áll a dolog, ha vezető állású dolgozó vagy, vagy egyébként a muankidődet saját magad osztod be.