határozott idejű szerződés, felmondás


drbjozsef # 2021.03.24. 13:58

Az azonnali felmondást semmiképpen sem alapozza meg. A rendeset meg nem kell indokolni (ha egyáltalán gyakorolható a határozott időtartam alatt).

Kérted többször? Ha nem adtak, legfeljebb feladat elvégzésénél hivatkozhatsz rá, hogy nincs ilyened.

(próbaidő alatt felmondani sem kell, csak simán megszüntetni a munkaviszonyt)

wers # 2021.03.24. 11:38

Szerintem nem. Ha nem zavart ez három hónapig, akkor miért lenne ez felmondási indok később?
(ha már most felmondáson gondolkodsz, nem lenne jobb a próbaidőn belül felmondani?)

Marlowe # 2021.03.24. 11:31

Tisztelt Tagok,

3 hónap próbaidőm most fog lejárni. A munkáltatómtól a munkaköri leírásomat még a mai napig nem kaptam meg. Mivel határozott idejű (1 év) munkaviszonyban vagyok így ha lejár a 3 hónap próbaidő akkor utána csak nyomós indokkal lehet felmondani vagy ugye közös megegyezéssel. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e a felmondás nyomós indoka az én részemről, hogy a munkáltató nem állította ki számomra munkaköri leírásom időben?

Választ előre is köszönöm!
E. Szabolcs

közalkalmazott1 # 2020.01.13. 15:46

Tiszelt Ügyvéd Úr!

Közalkalmazotként dolgozom. 2019. 12.31-én lejár a határozott idejű munkaszerződésem. Rlőzőleg, december közepén szóban tájékozaott a vezetőm, hogy további maradásoma kívánják- többször rákérdeztem, mire végre választ kaptam ezirányú terveikre nézve... Majd 2020 január 2-án felvettem a munkát, abban a hiszemben, hogy szerződésem határozatlan idejűvé fog válni. A mai napon azonban beadtam a felmondásom, mivel a feltételek, melyeket elvárnak, számomra nem elfogadhatóak. Ekkor közölték velem, hogy megtörtént a szerződésmódosítás, melyben újabb 1 éves határozott munkaidőre vesznek fel. Azonban én ezt a módosítást nem is láttam - még most sem -, illetve nyilvánvaló módon alá sem írtam. Azt szeretném tudni, ilyen esetben ha elém teszik, s nem írom alá, mit tehetnek, illetve a felmondásomra milyen szabályok érvényesek? Az előző évben is fél év elteltével tették elém a szerződést, hogy írjam alá, ráadásul úgy, hogy amikor felvettek, nem tájékoztattak a határozott időről.

Válaszát köszönöm.

Cabron_ # 2019.12.09. 12:19

baki112:

Igen.

baki112 # 2019.12.09. 11:38

Tisztelt fórum

Azt szeretném megérdeklődni, hogy a határozott idejű szerződés lejártánál is érvényes-e az 5 napos átfutási idő a kilépő papírok megkapásához?

Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2019.11.29. 08:08

hrobo,

Ismét csak : igen, a szerződéseket be kell tartani. Gondold meg mit írsz alá, mérlegeld az esélyeket, és ha akarsz, kockáztass. Az el nem kezdett munka esetén lehet hogy nincs sok kára a munkáltatónak, és megúszod, lehet, hogy kimutat milliókat (mert vett egy százmilliós gépet, és miattad fog állni termelés helyett). Fikciókra többet jogi szempontból nemigen lehet mondani, a jog szereti a konkrét, megvalósult tényállásokat, amit értékelhet...

hrobo # 2019.11.28. 16:41

Kedves Szomorú Örökös!

Egyik lehetőség sem tekinthető fixnek, ez csupán egy lehetséges forgatókönyv ahogy a körülményeim jelenleg alakulhatnak.
Megeshet, hogy maholnap lehetőségem lesz aláírni egy ilyen határozott idejű szerzőést (bár még nem biztos), és mivel jelenleg munkanélküli vagyok így úgy érzem nem engedhetem meg magamnak, hogy rizikózzak és egy kedvezőbb ajánlatra várjak. Azonban több interjúm is folyamatban van (de az egyik legjobban előrehaladott állapotban, az említett határozott idejű szerződéses), így előforduhat, hogy hamarosan egy kedvezőbb és határozatlan idejű szerződést is lenne lehetőségem alárni. (A kezdést tudatosan próbálom a következő év elejére pozicionálni)
Szóval a lenti forgatókönyv egy még be nem következett fikció, amely mégis bármikor valósággá válhat.

Üdv:
Robi

Szomorú örökös # 2019.11.28. 16:06

hrobo

Én csak egy laikus vagyok, nem ügyvéd, de ha az a másik lehetőség a jövő héten tuti, akkor nem érné meg kivárni és nem rizikózni a kártérítés lehetőségével? Én azt gondolom, hogy meg kéne mindkét lehetőséget vizsgálni, amelyik tutibb, azt meghagyni, a másikra meg nemet mondani. Tudom, akár két szék közül a pad alá is eshet az ember, de akkor is jobb lenne szerintem

hrobo # 2019.11.28. 13:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Először is köszönöm válaszát. A következővel szeretném kiegészíteni és konkretizálni a kérdésemet, példaképpen:

Holnap (2019.11.29) aláírok egy határozott (napi 8óra) idejű szerződést 2020.01.01 kezdéssel. (A határozott idejű szerződés felmondásának lehetőségeit áttanulmányoztam)

Jövő héten hétfőn (2019.12.02) kapok egy jobb és főként határozatlan idejű ajánlatot egy másik cégtől (ugyanúgy 2020.01.01 kezdéssel), amely számomra kedvezőbb és vonzóbb. Ezen a ponton - már a következő héten, még 2020 előtt - szándékomban állna felmondani az első határozott idejű szerződést. Ebben az esetben is csak kártérítés fizetése mellett tudom a már aláírt, de még meg nem kezdett határozott idejű munkaviszonyt és szerződést felmondani?

(Ha így alakulna nem feltétlen szeretném pl. magatartási okokra hivatkozva (munkába be nem járás) elbocsájtatni magam. Ha van lehetőség szeretném korrekt módon, és természetesen lehetőleg kártérítés fizetése nélkül intézni egy ilyen esetlegesen felmerülhető helyzetet.

Válaszát ismét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Robi

drbjozsef # 2019.11.28. 05:24

hrobo,

Tetszőleges számú munkaviszonyod lehet. Bármennyi, egyszerre is. Tájékoztatási kötelességed van, de ha nem is érintik egymást időben átfedve a munkaviszonyok, akkor még az sem.

Értelemszerűen, ha próbaidő van, akkor annak tartama alatt indoklás nélkül megszüntetheted a munkaviszonyt, ha nincs, akkor az általános szabályok szerint, felmondási idővel.

A szerződéseket főszabály szerint be kell tartani. A határozott idejű szerződés is felmondható, de jogszerűen a munkavállaló részéről csak indoklással, és alapos okkal (lásd : Mt.67§.(2)).

Ha nem jogszerű a felmondásod, általános kártérítési felelősséged lesz a munkáltató felé.

hrobo # 2019.11.27. 11:27

Tisztelt Cím!

A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni:

Jelenleg aktív álláskereső vagyok. Amennyiben határozott idejű munkaszerződést írok alá - a példa kedvéért, 2020.01.01 kezdéssel - úgy van-e lehetőségem a kezdés dátumáig elfogadni más munkáltató - esetleges határozatlan szerződésű - ajánlatát, és a még meg nem kezdett határozott idejű munkakört és szerződést visszamondani, felmondani? (Jelenleg, nem tudni, hogy próbaidő van vagy lesz-e a szerződésben)

Valamint felmerült bennem, hogy amennyiben határozott idejű szerződést kívánnék még a megkezdés előtt felmondani, van-e bármilyen különbség?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv:
Robi

Immaculata # 2019.11.16. 22:04

Igen, ez a jellemző.

hollipop # 2019.11.16. 15:49

Kedves Mindenki!

Olyan kérdésem lenne, hogy igazságügyi alkalmazott kinevezhető-e határozott időre? Az Iasz. szerint határozatlanra vagy max. 5 évre, illetve felsorolja azokat az eseteket, amikor kötelező határozottra kinevezni, de a kötelező eseteken túlmenően meg lehet állapodni határozott időben?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.08. 17:43

A próbaidő próbaidő. Határozott idejű munkaviszonyban is.

Tímea.K # 2019.11.08. 16:14

Tisztelt jószándékú segítő!

Arra a kérdésre keresem a választ, hogy határozott idejű munkaszerződés esetén-amelyben próbaidő került kikötésre- a munkavállalói oldalról történő megszüntetés tekiktetében mely szabály az irányadó:

  • a próbaidő tartama alatt indoklás nélkül felmondhatok avagy felülírja ezt a
  • határozott idejű munkaszerződés esetén csak indolással (aránytalan sérelem)?

(Nem tudom, hogy befolyásoló tényező-e, hogy munkaerő kölcsönzésről van szó)

Köszönettel: Tímea

Natasa74 # 2019.04.20. 20:35

Sziasztok! Egy idős szomszédnőm kért segítséget tőlem. 2005.10.01-től dolgozott egy megváltozott munkaképességú személyeket foglalkoztató cégnél úgy, hogy már a kezdetektől 3 hónapos határozott időtartamú munkaszerződést kötöttek vele; lejáratkor pedig mindig meghosszabbították a szerződését újabb 3 hónapra. (Úgy, mint a többiekét. Rokkantsági ellátás mellett dolgozott napi 8 óránál kevesebb időtartamban.) 2005.01.01-től így megszakítás nélkül dolgozott 2019. 03. hó végéig, amikor is közölték vele, hogy: "Értesítem, hogy X Nonprofit Kft.-nél jelenleg érvényben lévő, 2019.03.31-ig szóló határozott idejű munkaszerződését nem áll módomban meghosszabbítani, munkaviszonya ezzel a nappal megszűnik." Mindez történt úgy, hogy 2019.05.24-én válik nyugdíjjogosulttá. Munkájára panasz soha nem volt. A mai nap (2019.04.20.) találkoztunk, elmesélte mi történt vele, kérdezte tőlem, hogy esetleg tehet-e valamit. (04.01-től nem ment dolgozni, úgy gondolta, hogy szabályosan szüntették meg a munkajogviszonyát.)
Emlékeztem, hogy az Mt. 192. § (2) bek. alapján: „A határozott idejű munkaviszony tartama az öt évet nem haladhatja meg, ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott tartamú munkaviszony tartamát is.
Azt mondtam neki, hogy véleményem szerint 2010.10.01-től a munkaviszonya határozatlan időtartamúvá vált, így annak megszüntetése is csak a határozatlan idejű munkaviszony megszüntetésére vonatkozó szabályok alapján lehetséges közös megegyezéssel, ("rendes") felmondással vagy azonnali hatályú felmondással. Mivel ezek egyike sem történt: a munkaviszony munkáltató általi megszüntetése semmis. Azt tanácsoltam neki, hogy a következő első (04.23. kedd) munkanapon reggel menjen vissza a munkahelyére, és jelentse be, hogy mivel a munkaviszonya továbbra is fennáll: munkára jelentkezik. Ha elzárkóznak a foglalkoztatásától: adjon át egy dokumentumot (amit egy másolaton átvetet), amin hivatkozik az Mt. 192. § (2) bek.-re, a munkaviszonya fennállására, arra, hogy ez most jutott csak tudomására, és hogy munkavégzés céljából a munkahelyén megjelent. Ha pedig elzárkóznak az átvételtől: jelezze, hogy akkor feladja tértivevényes levélként. Mondtam neki, hogy véleményem szerint az, hogy nem kötöttek vele újabb 3 hónapos határozott időtartamú szerződést: önmagában még nem minősül a munkáltató részéről ("rendes") felmondásnak; végkielégítésre még nem lesz jogosult. Viszont ha a munkáltató továbbra is ragaszkodik a munkaviszonya megszüntetéséhez: az már esetleg igen. Nem tudom, hogy munkajogilag megfelelő tanácsot adtam-e neki; illetve van-e valami, ami az általam elmondottak módosítását, kijavítását igényli. Előre is köszönöm!

jogiforum_user # 2018.12.11. 16:05

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a választ, idézem szó szerint a felmondás releváns részét:

Indoklás:
2018. x nappal hatályba lépett Y hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló minisztériumi utasítás.
Az új SzMSz megjelenésével a Hivatalon belüli feladatok átszervezése, racionalizálása vált szükségessé, amely miatt munkaköre Z napján megszűnik.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.11. 06:35

A kormánytisztviselők jogviszonyára egyáltalán nem kell a Mt.-t alkalmazni.
A Ktv. szerint a határozott időre kinevezett kormánytisztviselőt is fel lehet menteni. Csak a felmentési időre jár illetmény - és az nem nyúlhat túl a határozott időn.
Felmentési indoknak az "Szmsz módosítása" nem igen lesz jó, szerintem nem is ezt írták.

jogiforum_user # 2018.12.10. 19:56

Kedves Fórumozók!

Tudtok esetleg segíteni a lenti, korábbi kérdésemmel kapcsolatban?

Előre is köszönöm!

Tisztelt Jog tudók!

Egy összetett kérdésben szeretném a segítségeteket kérni.

Adott egy Kttv. kinevezés, mely határozott időre szól, szülési szabadságát töltő személy helyettesítésére.
A határozott idejű kinevezés lejárata 2020. x. x., de legkésőbb a nevezett szülési szabadságát töltő személy visszatéréséig szól.

Megszüntethető-e ez a kinevezés úgy, hogy a munkáltató SZMSZ módosításra hivatkozva "rendes felmondással" 2 hónapos felmentési idő mellett.

Ilyenkor, tekinttetel a kinevezés határozott idejére keletkezik-e a munkáltatónak fizetési kötelezettsége a munkavállaló részére a határozott idejű kinevezés hátralévő részére vagy sem.
Ha igen, akkor milyen paragrafus alapján?

Miben változtat a helyzeten, ha a szülési szabadságát töltő személy nyilatkozik, hogy későbbiekben nem kíván visszatérni a munkahelyre? (Ez az információ nincs a birtokomban, csak elméleti szinten).

Milyen szinten vonatkoznak, ha vonatkoznak a Mt. rendelkezési a Kttv. kinevezésekre?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.08. 17:30

Ha azt kérdezed, mit ír elő a jogszabály, akkor a "legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon". De ahogy írtam, azt, hogy a konkrét munkáltató a konkrét esetben mikor fogja kiadni, talán tőle kellene megkérdezni.

drbjozsef # 2018.12.08. 17:26

Utolsó munkában töltött napon, vagy ha ez nem lehetséges, öt munkanapon belül. Utóbbi esetben a járadóságodat utalják, a papírjaidat meg postázniuk kell.

De nem vagyok biztos benne, hogy a munkaerő kölcsönzés esetén nincs valami eltérés az Mt.-ben.

Éva 84 # 2018.12.08. 17:07

Köszönöm a választ. Én eddig úgy tudtam, hogy az utolsó munkába töltött napomon meg kell kapnom a leszámoló papírjaimat illetve a béremet. De akkor ezek szerint ez sem így van?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.08. 13:47

Nem kellene. A többit pedig a munkáltatódtól kellene megkérdezned.

Éva 84 # 2018.12.08. 06:25

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alâbbi témában. Jelenleg határozott munkaidejű szerződéssel vagyok foglalkoztatva egy munkaerő kölcsönző cég által egy gyárban. A szerződésem dec 30. - án jár le. Az lenne a kérdésem, hogy nem kelllene tájékoztatást kapnom arról hogy leszek vagy nem leszek hosszabbítva írásban? (eddig 2 főnökömtől szóban ellentétes vàlaszt kaptam) A másik kérdésem mivel én még dec 30 án túlórázni fogok, mikor hogy kellene leadnom a cégtől kapott dolgokat telefon, bakkancs, illetve az utolsó munkával töltött napomon nem fogom megkapni a papírjaimat sem illetve a fizetésem sem. Viszont januárba a kártyás rendszer nem fog beengedni. Ilyenkor meddig kell várnom a bérem illetve a túlórám kifizetésére?
Köszönöm a segítsëget!