Munkahelyi UTÓD


gyulla # 2004.02.10. 12:35

Azér' nem eszik olyan forrón a kását. Nekem már majdnem 5 éve fölvették az utódomat, mégis itt vagyok. Igaz, közbejött 1 kis apróság -a főnök úr nem vigyázott eléggé.

Law1 # 2004.02.09. 14:03

Ha a munkáltatód felvesz egy új embert, akkor bármikor kirughat arra hivatkozva, hogy az adott munkakőrt kevesebben is el tudják látni. Sőt, még meg sem kell indokolnia, hogy miért pont téged rugott ki!!! Csak abban az esetben tudnál ellene tenni valamit, ha kirug a fentiekre hivatkozva, de egyből fel vesz valakit a helyedre.

Üdv

igen? # 2004.02.06. 12:46

Kifejezetten ilyen szabály nincs, de a felmondás lehetséges indokai (bár nagyon általánosan) szerepelnek a törvényben. Ezek szerint az ok csak a munkavállaló képességeivel, a magatartásával lehet kapcsolatos, illetve a munkaadó működésével állhat összegüggésben (kivéve munkáltatói jogutódlás).
A fenti okok valamelyikére hivatkoznia kell felmondáskor a munkáltatónak, és ami a lényeg, ennek valóságát neki kell bizonyítania.
Ha nem tudja bizonyítani, vagy Te ellenbizonyítással élsz és cáfolod az ő bizonyítását, a Munkaügyi Bíróság már alkalmazhat szankciót, pontosabban a Te érdekednek megfelelően dönt. A bizonyítás során lehet jelentősége annak, hogy már előre megtalálták az utódodat, egyébként nem.

Mediayucca # 2004.02.06. 10:19

Rövid kérdésem:

tudomásotok szerint van bármiféle info a Munka Törvénykönyvében arra vonatkozólag, hogy nem lehet jogi szankció nélkül kirúgni úgy valakit, hogy a cég már meg is találta a "kirúgni kívánt" emberke utódját...

Kérlek, segítsetek!
Előre is köszönöm!!!