Mellekfoglalkozas tiltasa?


the big cat # 2004.02.09. 06:12

A munkáltató egyoldalúan ilyesmit nem köthet ki, de a munkaszerződésben ha közösen megállapodtatok benne az érvényes. Márpedig, haogy mondod ez a munkaszerződésben van.

A Mt. ennél jóval enyhébb korlátozást tartalmaz csak, és általában bejelentési kötelezettséget ír elő, valamint azt tiltja, hogy olyan magtartást tanusíts, ami a gazdasági érdekeit sérti.

looser # 2004.02.08. 19:50

Sziasztok!

Munkaszerződésemben az alábbi két tiltás nem tetszik nekem. Kikötheti ezeket a munkaadó?

"Külön díjazásért a munkavállaló mellékfoglalkozást nem vállalhat. Ez alól kivételt csak engedéllyel kaphat."

"A munkavállaló aktív részvételéhez más vállalatoknál, valamint külső társaságokban, amelyek a munkaadó versenytársai, szállítói, vevői, felügyelő bizottsági illetve más funkció betöltéséhez a munkaadó előzetes hozzájárulása szükséges, ugyanez vonatkozik olyan külső vállalkozásokban való közvetlen, vagy közvetett részvételre (például kft-ben üzletrész megszerzése, betéti társ, aktív- vagy csendestársi részvétel, kölcsönnyújtás), ahol pozíciója vagy tevékenysége révén ezeknél a vállalkozásoknál üzleti kapcsolatainkra befolyással lehet. Ez érvényes gazdasági szövetségekben és szervezetekben betöltendő tiszteletbeli tisztségekre is."

Tényleg kell a munkaadó hozzájárulását kérnem, ha főállásom mellett mellékállást vállalnék / vállalkoznék?
Kitől kell kérni a hozzájárulást? A közvetlen főnökömtől, vagy a személyzeti osztálytól?Hány napon belül kötelesek válaszolni?Megtagadhatják-e a hozzájárulást? Ha igen, mire hivatkozhatnak?

Előre is köszöm a segítséget.

Looser?