Éjszakai- és muszakpótlék


Rózsa Margit # 2003.01.12. 21:09

24 órás szolgálatokat adok reggel 6-tól másnap reggel 6-ig vámügyintézöként. A munkaszerzödésem szerint a fizetésem garantált bérböl(ledolgozott óra szorozva állandó órabérrel) és teljesítménybérböl(elvégzett szolgáltatás darabszáma szorozva meghatározott összeggel) áll.A munkaszerödés megfogalmazása szerint a fenti munkabér magában foglalja a nappali müszaktól eltérö munkavégzésböl adódó valamennyi pótlék összegét is. Kérdésem, hogy valóban tartalmazhatja e ilyen módon a pótlékokat a bérem, vagy esetleg másképpen kellene számfejteni a fizetésemet, és ha igen, élhetek e jogorvoslattal visszamenöleg? Elöre is köszönök minden hozzászólást!


max

Nekényi Edvárd # 2003.01.17. 17:35

A törvény foglamai szerinti müszakpótlék [Mt. 117.§ (1) bek. e)]biztos, hogy nem jár neked, mert munkarended nem változik, mindig ugyanúgy dolgozol.

Éjszakai munka utáni pótlékra viszont jogosult vagy. A változatlan, mindig ugyanolyan munkarend lehet az oka annak, hogy ezt a pótlékodat alapbéresítették, ami nem kizárt, jelenlegi tudásommal nem látom jogi akdályát.
Söt az adott esetben neked jó, hiszen mikor nem dolgozol, akkor is 'kapod' a pótlékot. Ha eseti elszámolás lenne, akkor a pótlékot hiányzás esetén nem teljes összegben kapnád.

Egyébként az Mt. 160.§-a alapján a munkavállalónak munkabéréröl részletes írásbeli elszámolást kell adni, hogy a kiszámítás helyességét ellenörizni tudd.