Szerzödes nelküli munkavégzés! - Fekete munka elönyei és hátrányai.


the big cat # 2003.05.30. 12:49

A szóbeli szerződés ugyanúgy szerződés, hacsak írásbeli formát elő nem ír a törvény. A vállalkozási szerződésnél tudomásom szerint (de azért megerősíthet valaki) ilyet nem követel mega  törvény, így minden további nélkül lehet rá hivatkozni, de a tartalmát az írásoso forma hiányában nehezebb bizonyítani. Perelni mindenképpen érdemes, de előtte a pontos tényállásról ügyvéddel konzultálni is, és ő majd javasol valamit. Leginkább az lehetne bizonyító erejű, ha a munkadíjakat leszámláztad, és azokra kifogás nem érkezett.

És csak hogy tiszta legyen, ez nem munkaszerződés, hanem vállalkozás, amiből polgárjogi igény és nem munkajogi igény keletkezik.

Obsculus # 2003.05.30. 10:13

Sziasztok!

Nekem egy olyan problemam lenne, hogy ha valaki, mint vallakozo szerzodes nelkul dolgozik valahol, es honapok ota nincs fizetes, holott a munkavegzes megtortent, akkor mit lehet tenni? Tobb ember van ilyen helyzetben. Ilyenkor a szobeli szerzodes szamit valamit? Erdemes pereskedni? Osszesen kb 2-3 millioval tartoznak annak a nehany embernek.

Koszi a valaszt elore is

Obsculus

Két Lotti # 2003.01.23. 17:25

Ha bizonyítani tudod, hogy tényleg fennállt a munkaviszony(gondolom, ez nem nagy ügy), akkor az írásbeli szerződés hiányára a munkáltató nem hivatkozhat.

Azaz a munkaviszonyt az igazi kezdetétől kell megítélni és nem lehet újra próbaidőbe tenni.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

KL # 2003.01.21. 22:04

Gondolom sokunkat érintö probléma, hogy a munkaadók feketén alkalmaznak dolgozókat föként a vendéglátóiparban. Velem is hasonló történt, nekem sincs érvényes munkaszerzödésem csakhogy, eddig minden hónapban kaptam(kaptunk) bérlapot. Többször kértük már a munkaadót mulasztásának pótlására. Felmerült, hogy a munkaszerzödéseket visszadátumozva kell majd aláirnunk de ez nem legális, ha viszont folyó dátum szerint fogadom(fogadjuk) el, sokak próbaidössé válnak és az idöközben megromlott viszony miatt azonnali hatállyal az utcára kerülnénk. Milyen jogorvoslati lehetöségekkel élhetnénk?