felmondás gyes alatt


lipay # 2010.03.21. 21:30

Én is a fórumból tanulok sokmindent, a táppénz az a munkáltatnak is jobb talán, de sokáig azt sem lehet húzni. Viszont csúnya dolog így kihasználni valakit, de ez már off. :)

nandy # 2010.03.21. 21:17

Persze, igazad van.:) De azért több kell egy kis késésnél szerintem. Azt pedig ne felejtsük el, hogy a szabadságot mindenképpen ki kell fizetni, aztán meg elmehet az anyuka táppénzre is... A jelek szerint tisztában van a jogaival (csak nem innen a fórumról? :D)

lipay # 2010.03.21. 21:05

Hát nálunk a gyerekes anyukák sokat késnek, egy két írásbeli felszólítás gondolom elég a rendkívüli felmondáshoz. Valamint azt sem lehet tudni jár e a gyermek bölcsibe, hiszen azt sem olyan könnyű elintézni, lehet az anyuka nem is tudna dolgozni, csak pénzt akar.

nandy # 2010.03.21. 21:00

De az már az idegek harca lesz :)

lipay # 2010.03.21. 20:56

Azért olyan csak nincs, hogy dolgozni nem akar, csak fizetést. Kell valami munkát adni neki, aztán előbb utóbb lesz valami ok a rendkívűli felmondásra.

nandy # 2010.03.21. 20:46

Márpedig kötelesek vagytok foglalkozatni, de minimum bért fizetni... A szívességi bejelentés következményeit pedig előbb kellett volna átgondolni (pl. határozott idejű szerződés megkötésével). Ha a barátnő bíróságra megy, megnyeri.

fdrienn # 2010.03.21. 19:18

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. A férjemnek kft-je van, amiben én vagyok az asszisztens. A cágbe a volt barátnője is be van jelentve, mivel mikor még együtt voltak, a lány terhes lett, de nem volt állása. A férjem így bejelentette, fizette utána a járulékokat, hogy legyen gyed-e. Ez most májusban lejár, és a lány azt akarja, hogy vegyük vissza dolgozni, persze csak papírom, mert egyébként nem akar dolgozni, de a fizetését követeli minden hónapban a számlájára. Azt mondta, ha nem fizetünk, feljelent a munkaügyi bíróságon. Nem ez az első, hogy ilyenekkel fenyeget, még rosszabbakkal is. Azt szeretném tudni, hogy van-e rá mód, hogy kitegyük őt a cégből (nyomós indok felmondásra), vagy hogy ne kelljen "visszavenni alkalmazni" és fizetni neki. Sok kérdés foglalkozik ezzel a témával, de mind a munkavállaló védelmével, a munkáltatóéval egyik sem. Itt viszont mi vagyunk zsarolva, és szeretnénk tenni ellene. Előre is köszönöm!

pazs # 2010.03.17. 16:42

hát, ha 2002 óta itt dolgoztál (akkor is, ha gyesen/gyeden voltál), akkor bizony jár végkielégítés, ha a munkáltatód felmondana. Közös megegyezés alapján pedig az, amiben megállapodtok.
Az állásidőre járó bérről: ha te nem mered felhozni, akkor ki fogja megtenni helyetted?

Bukriné # 2010.03.17. 16:07

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a munkáltatómmal felvettem a kapcsolatot miszerint gyes alatt vissza szeretnék menni dolgozni már 2002 febr. óta itt voltam alkalmazott de azt mondta hogy a szabikat kifizeti és neki jobb lenne ha aláírnánk egy közös megegyezéses papírt de én nem akarom ezt mondtam neki főleg nem gyes idő alatt de a kérdésem az lenne hogy jár-e nekem végkielégítés attól függetlenül hogy nem dolgoztam valami sokat a munka helyemen.Most mi tévő legyek nem akar gyes alAtt se foglalkoztatni és az állásidőre járó bért de mertem felhozni neki. Kihez fordulja?

sila # 2010.03.17. 00:59

zsófilánynak

szia.tudtommal.a munkáltatód,ha volt béremelés.béremelési munkabérrel kell hogy számoljon.
A szabikat is.

zsófilány # 2009.10.10. 08:49

Köszönöm szépen a válaszodat.
Tehát, ha jól értem 97.000-rel megteheti, hogy kifizeti a szabimat?? De kevesebbel nem??? Függetlenül attól, hogy mennyit kap az aki a munkakörömet látja el? És étkezési jegyet mindenki kap, tehát akkor nekem is kell???

Köszönöm.

nandy # 2009.10.10. 08:35

Az étkezési jegy pedig csak adható, nem kötelező. De ha adják, akkor minden munkavállalónak jár. A juttatás feltételeit általában belső szabályzatban határozzák meg. A fizetés nélküli szabira, táppénzre nem szoktak adni, a szabadság már más kérdés...

nandy # 2009.10.10. 08:31

Nem az a lényeg, hogy mennyit kap az új kolleganő. A bérfejlesztés béremelést jelent, ebbe nem tartozik bele az az eset, ha az új kollegát magasabb bérrel veszik fel.

Az már más kérdés, hogy hasonló végzettséggel, hasonló munkakörben, munkaidőben dolgozók bére nem térhet el nagymértékben egymástól, mert az már hátrányos megkülönböztetés lenne.

De valóban nehéz kideríteni, ki mennyit keres, hiszen ez olyan személyes adat, melyet a munkáltató csak ritka esetben adhat más személy tudtára.
Ha mindenképpen meg szeretnéd tudni, akkor ahhoz vagy a kolleganő beleegyezése kell, vagy bírói határozat.

zsófilány # 2009.10.09. 12:01

És az étkezési jegy jár nekem??? És erre milyen törvény van???
Köszönöm

zsófilány # 2009.10.09. 12:00

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Október 20-án lejár a gyesem. október 21-től szabadságon vagyok.
Azt mondta a munkáltatóm, hogy 2006. óta nem volt béremelés(akkor mentem szülni)-. Bruttó 97.000-rel mentem el, és azt mondta, hogy ennyivel tudja csak kifizetni a szabimat. Csak azt nem tudom, hogyan tudom megnézni, hogy tényleg ennyit kap-e az a koleganő aki a helyemen ül????

És még azt mondta, hogy amennyit 2008-ban kapott a kolleganő, majd annyival számol, miért nem a 2009-esel????
Jogilag megteheti??? Milyen törvény írja ezt elő?? Láttam, hogy a 84§, de nem tudom értelmezni.nem értek hozzá

Köszönöm a segítséget

Fresia # 2009.10.09. 10:31

Köszönöm a válaszod, ez így megnyugtató.
A szabadságom az alábbiak miatt nincs:
még szülés előtti hónapokban kivettem, ami pedig a tgyás idejére volt, azt pedig a tgyás után táppénzel tarkítva, valamint az idei évet, amikor a gyed-et elkezdtem.a gyedet a tgyás után 5 hónappal kezdtem csak el.simán kiadták a szabit, mondjuk így utólag belegondolva, simán kirúghattak volna... szabi alatt...

nandy # 2009.10.09. 10:06
  1. Igen, foglalkoztatási kötelezettsége van. Sőt, a gyes-t nem is szabad lemondani, mert akkor elvész a felmondási védelem.
  2. Biztos van szabadságod, mert az jár a TGYÁS idejére, és a GYED első évére is, ez így kb. másfél évi szabi!
  3. Alapszabály, hogy ne írj alá semmit, míg el nem olvastad alaposan. Nem muszáj rögtön ügyvéddel menni, de ha nagyon akadékoskodnak, előbb-utóbb érdemes.
Fresia # 2009.10.09. 09:57

Köszönöm gyors válaszát!
Ez a kötelezettsége akkor is fennáll, ha gyes-t veszek igénybe a munkába állás napjától? (Bent maradt szabadságom már nincs, azt még a gyed igénylése előtt kivettem)

Esetemben, amennyiben nem tud foglalkoztatni és közös megegyezésre kerülne sor, akkor mennyi az az összeg, amennyit kérhetek szemrebbenés nélkül? Gyes lejártáig tartó idő + végki + felmondási idő? Nyilván, ebből fog alkudni, de ha eleve annyiról indulok, amennyivel még jól járok, akkor abból fog alkudni.

A céggel való beszélgetésre még egyedül megyek, nem tudni, milyen lesz a végkimenetele, de ha nem tetszik valami, akkor nem írok alá semmit, de az ott elhangzottakat foglaltassam írásba és kérjek gondolkodási időt? ezek után a további egyezkedésre már érdemes ügyvédet vinnem? vagy egyből már ügyvéddel menjek felvértezve az első megbeszélésre is?

Optimális esetben a felszámolás mennyi időt vehet igénybe? Felszámolás alatt lévő cég fizet végkielégítést, ha nem tud foglalkoztatni? Kötelezhető ennek megtételére a felszámolási eljárás közben is?

Köszönöm, válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.09. 06:19

A munkáltató köteles tudomásul venni, ha a munkavállaló bejelenti, hogy megszünteti a gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot. Köteles a munkavállalót a munkaszerződés szerint foglalkoztatni; ha erre nem képes, akkor állásidőt fizetni neki.

Én még olyan felszámolást nem láttam, amely fél év alatt befejeződött volna. Csak az egy hónap, amíg a hirdetmény megjelenik a Cégközlönyben, és akkor onnan kezdve negyven napja van a hitelezőknek az igényeik bejelentésére. Ha a felszámoló - kb. a 100. nap magasságában - egyszerűsített felszámolásra tesz javaslatot, akkor azt beterjeszti a bíróságnak, jogorvoslati határidők, stb.

nandy # 2009.10.09. 06:05

Kedves Frézia!

Ha kicsit szétnézel itt a fórumon, megtalálod a kérdéseidre a választ.
Szerintem te is pontosan tudod, mire számíthatsz. Helyetted viszont nem dönthetünk mi.

Fresia # 2009.10.08. 20:35
Jelenleg GYED-en vagyok 16 hónapos gyermekemmel. Szeptember 27-én tértivevényes levélben írtam a munkáltatómnak, miszerint November 1-jétől gyed megszüntetésével gyes igénybevétele mellett szeretnék visszatérni eredeti munkakörömbe. A lehetőségek megbeszélésére a jövő héten kerül sor. A céget is elég erőteljesen érintette a gazdasági válság, talán ha fél éve van hátra, de ezt kimondani még senki nem mondta, csak érződik. A munkaköröm, ami szülés előtt volt megszűnt, pontosabban szétosztották a kollégák között, új kollégát létszámstop miatt nem vettek fel a helyemre. 9 éve dolgozom ennél a cégnél. A munkaköröm megszűnéséről nem kaptam semmilyen értesítést, erről kellett volna értesíteni a munkáltatómnak? Kötelezettségei közé tartozik ez, ha a kismama gyed-en van, akkor is? Kérdésem az lenne a fentiek alapján, hogy milyen eshetőségeim vannak a gyes melletti munkavégzés tekintetében ilyen jövő előtt álló cég esetében?
  • köteles visszavenni gyes mellett a munkáltatóm az eredeti munkakörömbe, vagy a gyes alatti munkavégzés egy másik jogviszonynak számít, így mondhatja azt, hogy nem foglalkoztat? Visszaküldhet emiatt gyed-re? Jogában áll ez?
  • mivel nincs meg az eredeti munkaköröm, abba nem tudok visszamenni, ilyenkor úgy tudom, a régivel egyenértékű munkakört kell neki felajánlani, bérezés, végzettség tekintetében sem lehet rosszabb, mint ami volt + ha volt bérfejlesztés azt is pótolnia kell.
De mi van akkor, ha nincs felajánlható munkakör, mert a működése már jövőnélküli? Kérhetem az állásidő fizetését, amíg nem tud megfelelő munkakört biztosítani (annak tükrében, hogy tudom, biztosan nem fog tudni munkát adni pár hóna múlva sem)? Hogyan lehet erre rávenni őket, hogy állásidőt fizessenek? - mert gondolom nem nagyon repesnének ezért a megoldásért. Ilyenkor a gyes melletti védettség a gyerek 3 éves koráig +30 napig szól, de akkor már nem lesz a cégből semmi. Ebben az esetben hogy járok jobban?
  • fizetik az állásidőmet, amíg tönkre nem megy végleg a cég, és utána kapok végkielégítést?
  • megegyezünk közösen a gyes lejártáig tartó időben + szabadság + végkielégítés összegében (esetemben ez a gyes lejártát tekintve 2011 május 31. ) – nyilván ilyen összegbe nem fognak belemenni.

Az a dilemmám, hogy ha fél év múlva nem lesz cég, de felmondási védelem alatt állok, akkor ha letelik a védelem, már cég sem lesz, se végkielégítés, se semmi nem fog járni, pedig 9 évet dolgoztam a cégnél, nem keveset letéve az asztalra.

Köszönöm a problémámmal való foglalkozást!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.07. 14:08

Azt nem. De közölhetik, hogy fel fognak mondani.

Arisha # 2009.10.07. 13:38

Sziasztok.
1996 óta határozatlan idejű közalkalmazotti szerződésem van. 2004. februárja óta táppénzes, GYeden, Gyesen voltam folyamatosan. Gyes mellett 2004.04.12-vel kivettem a szabikat és már dolgozom. Közben átszervezés volt a cégnél, átkerültem egy olyan státuszra, ami 2009.12.30-el megszűnik. Most ott tartunk, hogy a csoportos leépítéssel engem is el akarnak küldeni. Fiam 2010.04.12-én lesz 3 éves, addig mindenképpen Gyesen maradok. Megtehetik, hogy a gyerek 3 éves kora előtt csoportos leépítés címén felmondanak?

A válaszokat előre is köszönöm.

Arisha

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.07. 07:19

Ez az eset kicsit más. (Ahogy minden eset egyedi.) Én egyébként eddig is mindig hozzátettem, hogy ha csak nem akar maga is szabadulni.

nandy # 2009.10.07. 06:38

kbs., egész eddig mindenki azt írta, hogy közös megegyezés esetén kérje mindazt, ami egyébként is járna, plusz még belátása szerint...
Ráadásul ez a munkáltató nem volt korrekt, mert át akarta vágni a munkavállalót... De persze mindenkinek szíve joga eldönteni, mennyit kér.:) Aztán lehet alkudozni, mint a piacon.