felmondás gyes alatt


KBVera # 2011.07.24. 08:48

Tisztelt Ügyvéd Úr,

azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2003tól dolgozom egy cégnél, ami közben felszámolás alá került, én ez év decemberéig lettem volna gyesen, de elfogadtam egy állást. Első körben mondták, hogy mivel én mondok fel elesek mindentől. Sem végkielégítést, sem egy leemelt táppénzem illetve semmi szabadságpénzt nem kapok meg.
Az elnne a kérdésem, hogy van-e valami lehetőségem, hogy legalább valamelyik részét megkapjam juttatásomnak? illetve ezt milyen felmondás vagy megegyezés formájában tehetnénk meg ha hajlanak rá?
Ha nem hajlandóak semmi kompromisszumra és felmondok akkor utánna van-e valami jogi útja akár a táppénzem vagy a többi járandóság behajtására?

Várom szíves válaszát: Vera

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 19:33

A közös megegyezés nem felmondás, az közös megegyezés. Abban jószerivel bármi lehet, amiben a felek meg tudnak egyezni. Hogy ez az egyezség előnyösebb-e neked, mint az, ha kapod az állásidőt, és csak a felszámolás végén szűnik meg a munkaviszonyod, az épp az egyezség tartalmától függ, amelyet még te sem ismersz, nem hogy mi.

A szabadságokat természetesen kiadja a munkáltató, nem őrült meg állásidőt fizetni, ha szabadságod is van. (Ráadásul a törvény kötelezi a kiadására. legalábbis most még.)

kiskocsi # 2011.07.22. 17:53

Kedves KBS!

Már végigolvastam a fórumot, de még mindig maradt néhány kérdésem. Remélem tudnak rá válaszolni.
A helyzetem:
2003 óta vagyok alkalmazásban egy cégnél. 2007 októberében született meg a kislányom. Előtte kivettem az azévi szabikat. A kisfiam 2009. augusztusában született, még az előző gyedembe, így folytatólagos volt munkaviszonyom. A cég 2009 eleje óta felszámolás alatt áll. Elég sok ingó és ingatlanja van a cégnek, így sok mindent kell eladnia a felszámolónak, és ez sokáig eltarthat. Végül is már 2 éve tart. Augusztus 25-én lejár a gyedem. Tavasszal felhívott a felszámoló, hogy elszámolna velem közös megegyezéssel. Akkor még jó ötletnek tűnt, de ma már nem olyan biztos.
Kérem szóljanak, ha valamit rosszul tudok!!!

A lehetőségeim:
Vagy közös megegyezéssel felmond nekem, de akkor a 13 hónap bért+felhalmozott szabik, ki kellene, hogy fizessen. Lehet még valamit hozzá venni, hogy nőjjön az összeg?
A másik eshetőség, hogy jelzem neki, hogy vegyen vissza dolgozni a gyed lejártával (nem megyek gyesre,hogy ne 6 órás bért kapjak). Mivel felszámolás alatt áll a cég, így nem tud foglalkoztatni, és állásidőre járó bért kell, hogy fizessen. Úgy tudom a bérgarancia alapból meg is tudja tenni zökkenőmentesen. Ja, én vagyok az egyedüli munkavállaló a cégnél, mivel még a felszámolás előtt mindenkit kirúgtak, csak engem nem tudtak. Így csak engem kell fizetni, és ha a bérgarancia alapból teszi, ez kb fél évig kitartana (br 150 e a fizum).
Utána viszont hogy fog engem fizetni? Akkor, ha elad valamit és lesz pénz? Vagy köteles félretenni az én béremre, amíg köteles foglalkoztatni? Mert a bérgarancia kimerítése után még 7 hónap lesz hátra.Azt tudom, hogy előnyt élvezek az összes követelővel szemben (bank, apeh, stb)
Kérheti-e, hogy vegyem ki először az összes felgyülemlett szabijaimat?
Ha idő közben véget ér a felszámolás, akkor mire számíthatok?
Szóval melyik lehetőséggel járnék a legjobban?

Elnézést a hosszú szövegért, de sajnos rövidebben nem ment.
Előre is köszönöm a válaszokat!
üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 14:33

Én ilyen változtatást egyáltalán nem találok a 2011. évi CV. tv-ben.

Fee22 # 2011.07.22. 12:45

Tehát akkor azt mondhatja,tegyük fel a terhesség elején,hogy a 3 év eltelte után ( szülés után 3 év) ki fog rúgni?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 10:34

És ez is csak augusztus 1-től. Nem akkora lazítás ez, mint amekkorának a bulvár meg a bulvárba hajló sajtó festi.

nandy # 2011.07.22. 09:47

Nem mondhat fel, csak közölheti a felmondási szándékát. De a felmondási idő nem kezdődhet el a védelem időszaka alatt.

Fee22 # 2011.07.21. 17:49

Tisztelt KBS!
Hallott már erről?:

"A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került Munka törvénykönyve tervezett .."Munka törvénykönyve tervezett módosítása szerint viszont már a védelmi időszak alatt is lehetne közölni a felmondást. Az indoklásból az derül ki, mintha a lépésre azért lenne szükség, mert a munkáltatók így is, úgy is megszabadultak a gyermekesektől, csak rendkívüli felmondással, amit esetenként indokolatlanul alkalmaztak. A tervezet szerint megszűnik a 15, illetve 30 napos türelmi idő is, a felmondási idő a védelmi időszak leteltének napján egyből elkezdődik.

A jövőben kikerülnek védett körből azok a nők, akik lombikbébi programban vesznek részt. Utóbbi szigorítást azzal indokolja az előterjesztés, hogy az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama nem meghatározható."

Remélem csak rémhír!
Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.01. 08:59

Ha az iskola önálló intézmény - és nincs valamiféle önkormányzati szintű kollektív szerződés - akkor a juttatás lehet eltérő a többi intézménytől. Megjegyzem viszont, hogy szerintem erről nem is a képviselő-testületnek kell (szabad) döntenie, mert nem ő gyakorolja a munkáltatói jogokat. Ez az intézményvezető hatásköre.

siha # 2011.07.01. 08:40

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz, hisz ön segített jó pár évvel ezelőtt is nekem egy egészen más kérdéskörben.
Képviselő és védőnő vagyok egy községben. A mi önkormányzatunknál is nagyon nehéz idők járnak, főleg az általános iskola és óvoda visz évente el több, mint 91millió forintot, melyre forrásokat keres az önkormányzat. Mivel egy szakértői vélemény szerint mérhetetlen pazarlás, rossz gazdálkodás vezetett ( és persze az alulfinanszírozás, amiről nem tehet az ÁMK vezetés), többnyire az iskolában történnek meg a megszorítások. Tegnapi nappal megszavaztuk, hogy a pedagógusoktól az adható étkezési jegy adását felfüggesztjük határozatlan időre. A község többi közalkalmazottjától nem vettük el az étkezési jegyet, mivel ők nem tehetnek arról, hogy az iskolában rossz volt a gazdálkodás, ömlött a pénz az iskola felé. Kérdésem az lenne, jogos e ez a lépés az önkormányzatnak, nem diszkrimináció a pedagógusok felé. Nem kellene vagy mindenkitől megvonni, esetleg felére csökkenteni stb... Sajnos védőnőként nem vagyok tisztában ezekkel a jogi kérdésekkel, én is kapom étkezési jegyet, nem szeretném, ha úgy tűnne magam javára hajtom a malmot, szeretném a szavazatomat úgy leadni, képviselni az embereket, hogy nem követek el szabálytalanságot. Még lenne időm korrigálni, meggyőzni a többieket, ha szabálytalanok voltunk, még úgy is, hogy saját kollégáimtól is elveszem az adható juttatást. S azelőtt kell lépnem, hogy megelőzzem az esetleges pedagógusok jogi tanácsadó véleményének kikérését, a szankció bíróságra adását. Várom sürgős válaszát, hogy a jövőheti testületi ülésre feltudjak készülni. Nagyon szépen köszönöm előre is, védőnőként jó egészséget kívánok Önnek! Üdvözlettel: Gezus6

GasparicsA # 2011.06.29. 19:20

Nagyon szépen köszönöm, feltétlenül megírom majd a fejleményeket! Amúgy érdi vagyok, úgyhogy nem vagyok messze a dolgoktól :)

Fee22 # 2011.06.29. 17:38

Kb olyan 8-12 ezer Ft itt Pesten az ügyvédi költség(bár nem tudom te hol laksz) és hidd el megéri az a ca. 1 óra.Én is biztosra akartam menni,és nagyon magabiztos voltam a Cégemmel való tárgyalás alkalmával.Sokat segített az ügyvéd,ennek a fórumnak is hálás vagyok.
Sok sikert és írd meg a fejleményeket.

GasparicsA # 2011.06.29. 17:27

Köszönöm Fee22, te igazán nagyon kedves ember vagy, nem úgy lerohanod az embert, mint ahogy más teszi, csak mert tényleg mindennel tisztába szeretnék lenni. Párommal pont azt beszéltük, hogy rászánjuk azt az összeget, hogy komolyan ezzel foglalkozó emberrel beszéljük meg a lehetőségeimet.

Fee22 # 2011.06.29. 17:21

Biztos vagyok abban,hogx senki nem feltételezi rólad,hogy buta vagy!Én sem vagyok buta,és mégis ügyvédhez fordultam,hogy a nagy napom amikor majd le kell ülnöm a Cégem vezetőivel tárgyalni,teljesen felvilágosult legyek minden apró részletben,és ne tudjanak átverni.Inkább azok a 'buták' akik minden utánajárás nélkül elfogadják és aláírják amit a Cég eléjük tesz.
KBS-nek igaza van,hagyd figyelmen kívűl a munkaidőre vonatkozó kérdésemet.Csak azért érdekelt,mert én is pont a kisfiam miatt jeleztem a cégnek,hogy gyes mellett szeretnék dolgozni,ami 6 órát jelent,így sajnos a szabadságaimat is 6 órában számolták el.
A te helyedben én is jogászhoz fordulnék,mert sajnos azt én sem tudom,hogy 10,5 órában mi a helyzet.

GasparicsA # 2011.06.29. 13:22

Mit értesz a végletes gondolkodáson? Miért kéne ügyvédet megbíznom, gondolod buta ember vagyok, csak mert minden apró részletet szeretnék figyelembe venni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.29. 09:45

Kicsit végletesen gondolkodsz. Talán jobb lenne, ha a majdani tárgyalásokkal inkább egy ügyvédet bíznál meg, és nem magad csinálnád.

GasparicsA # 2011.06.29. 09:41

Akkor célszerű lenne, ha nem 6 órás munkarendbe mennék vissza dolgozni? De akkor mi lesz a kisfiammal? Akkor ezek szerint az a nagy védettség nem ér semmit???

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.29. 09:35

Ha te magad nem tudod a szerződés szerinti munkakört ellátni, akkor sokkal rosszabb helyzetben vagy. Az akár rendkívüli felmondási okká is fajulhat. Úgyhogy ezt nem lenen taktikus közölnöd a munkáltatóval.

Feenek a munkaidőre vonatkozó kérdését hagyd figyelmen kívül. Az eredeti szerződés szerinti munkaidőben kell dolgoznod, ha nem állapodtok meg másként. A munkarendet a munkáltató jogosult meghatározni.

GasparicsA # 2011.06.29. 09:14

Kedves Fee22 és Kovács Béla Sándor!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, nagyon sokat segítettetek a bennem lévő kételyekben és a döntésem meghozatalában, hogyha válaszút elé állít a cég. még igazából azt nem tudom, hogy 6 vagy 8 órába mennyek-e vissza, mert az a baj, hogy mi úgy dolgoztunk, hogy 10,5 órába, de nem minden nap és főpénztáros helyettes voltam. De ugye ezt a feladatot ennyi időbe ha nem tudom teljesíteni, akkor mi lesz azzal, hogy köteles a cég abba a munkakörbe foglalkoztatni amibe előtte dolgoztam, amúgy persze a helyemen már van más. Ha 6 órát választom, akkor ezt a feladatkört nem tudom ellátni, akkor vajon mit tehetnek velem? Ne haragudjatok, hogy ilyen dilemmát írok nektek, de annyira jó, hogy meg tudjátok válaszolni a kérdéseimet, amiért én nagyon hálás vagyok nektek!
Előre is nagyon szépen köszönöm ismét a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.28. 15:27

Korrekt.
Annyi kiegészítés, hogy el lehet fogadni a közös megegyezéses ajánlatot is, de annak nagyon jónak kell lennie. Ami azt jelenti, hogy ne csupán a rendes felmondáskor járó végkielégítést és felmentési időre járó bért tartalmazza, hiszen úgy vesztenél majdnem egy évi átlagkeresetet. Tehát - ha nem tudnak foglalkoztatni - a jó közös megegyezés kb. egyévi átlagkereset egyösszegű kifizetését jelentené. Minimum. Ha tudnak foglalkoztatni a szerződés szerint, az más, akkor már (munkavégzés nélkül, egyössszegben fizetett) 7-8 havi átlagkereset is elfogadható, feltéve, hogy te is szeretnéd megszüntetni a munkaviszonyt.

Fee22 # 2011.06.28. 12:13

Kedves GasparicsA!
Szintén forumozó vagyok és ugyanebben a cipőben járok,jártam,ezért leírom amit tudok.Ha a szakértők nem értenek egyet ,kérem helyesbítsenek.Bár innen kaptam minden infóm:-)
Tehát ,igen a munkaadód 'köteles' ugyanabban a munkakörben foglalkoztatni téged,persze ha ez a munkakör még létezik,vagy pedig hasonlót felajánlani neked.Tudod kell,hogy a gyermeked 3 éves koráig felmondási védelem alatt állsz ,tehát a munkáltatód nem küldhet el.
Először is jelezd írásban a munkáltatód felé,hogy decembertől vagy januártól -ahogy lejár a gyeded- szeretnél ismételten munkába állni és a felgyülemlett szabadságod kivételével indítani.Kérd őket,hogy egyeztessék le veled a szabijaidat(ha jól értem akkor ez meg is történt).Figyelj arra is,hogy a gyermeked után is jár plusz szabadság ezt neked kell kérni,amelyre van egy formanyomtatvány.A céged el tudja neked ezt küldeni.
Tehát ha minden jól megy akkor már januártól a szabadságodat töltöd,amire már rendes pénzt kapsz.Sőt ha volt a cégnél béremelés,akkor neked is jár az emelt összeg,tehát több fizetéssel indítassz.
Tehát Ez az első dolgod levelet írni nekik,amelyet ajánlott tértivevénnyel adj fel.
Ne gondolkozz a felmondáson és ha felajánlanának közös megegyezést,alá ne írd.
Nagyon jó helyzetben vagy,hiszen védettséget élvezel.
Amúgy 8 vagy 6 órában szeretnél visszamenni dolgozni?
Kérdezz nyugodtan ha felmerül bármi.

GasparicsA # 2011.06.28. 10:16

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni. Decemberben lesz a kisfiam 2 éves és szeretnék visszamenni dolgozni, mert a gyes nem sok mindenre elég. Kérdésem az lenne, hogy köteles a munkáltatóm ugyanabba a munkakörbe tovább foglalkoztatni amibe annó dolgoztam, vagy ha fölajánlja, hogy kifizet akkor mi minden jár? Annak már utána jártam, hogy 43 nap szabim van benn, 2005 óta dolgozom a cégnél, gondolom jár a 2 hónap végkielégítés, meg a 45 nap felmondási idő. Ha nem jól gondolom légyszi azt is írjátok meg. És ezeken felül még mi az amit akár követelhetek a cégtől? Kérlek segítsetek, tisztába akarok mindennel lenni mielőtt leülök az ügyvezetővel beszélni, hogy milyen jogaim vannak.
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!!

Fee22 # 2011.06.28. 08:40

rendben,köszönöm!

pazs # 2011.06.28. 08:35

Vagy inkább a Gyes, gyed, táppénzben.

Fee22 # 2011.06.28. 08:29

Igen gyereket neveltem,kinek 2 éves korában jeleztem a cégnek,hogy vissza szeretnék menni dolgozni.Azóta eltelt lassan fél év.
A nandyt ebben a fórumban keressem?
Köszönöm!