Szabadság

AT79 # 2009.11.16. 06:50

Nandy köszi!
Ismerem ezt a paragrafust.
Azonban a probléma ott kezdődik, hogy:

A 12000 Ft mozgóbért, akkor is megkaptam, ha 10 napig szabin voltam és pl. 10 napot dolgoztam egy 20 munkanapos hónapban. Most viszont úgy döntöttek, hogy ugyanezen adatokkal 10 napi munkára kapom a 12 ezer felét, tehát 6000 Ft-ot, a 10 nap szabira pedig nem jár a mozgóbér. Szabira távolléti díjat kapok, amibe ugye beletartozik az alapbér+mozgóbér stb.
Ez mind rendben. De lehet ilyet, hogy 5 év után csak úgy elveszik a szabi alatt járó mozgót?
Magyarul arányosítva adják.

Megnéztem a munkaszerződésünket, azt írták bele, hogy a mozgóbért az ügyvezető mindenkori döntése alapján teljesítménytől függően adható, illetve megvonható.

Ezek alapján ti hogyan értelmezitek mindezt?

Köszi,
AT

nandy # 2009.11.13. 14:06

AT79:

Egyáltalán nem a munkáltató döntésétől függ, hogy a szabadság alapjába beleszámítja-e a mozgóbért, vagy sem!

Munka Törvénykönyve
151/A. § (1) Ha a munkavállalónak távolléti díjat kell fizetni, részére a távollét idején (időszakában) érvényes személyi alapbére, rendszeres bérpótléka(i), valamint a (4) bekezdés szerinti - a munkaidő-beosztástól eltérő, illetve a munkaidőkereten felül elrendelt - rendkívüli munkavégzés miatti kiegészítő pótlék együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlaga jár.
(2) A távolléti díj számításánál rendszeres bérpótlék alatt a munkaviszonyra vonatkozó szabályban, illetőleg a munkaszerződésben rögzített azon bérpótlékok értendők, amelyek a munkavállalót munkavégzés esetén folyamatosan megilletik.

berber.hu # 2009.11.13. 12:55

A kérdésem a következő: nem teljes évre szóló munkaviszony esetében a gyermekek után járó pótszabadságot (Mt. 132. §) is időarányosan kell kiszámítani, mint az alapszabadságot (úgy értem a két szabadság éves mértéke összeadandó és úgy osztom vissza) vagy a már kiszámított időarányos alapszabadsághoz kell hozzáadni a tv-ben meghatározott (egész) napokat?

AT79 # 2009.11.13. 12:38

Üdv!

5 éve dolgozom egy cégnél. Munkaszerződésem szerint jár alapbér és mozgóbér.
Egészen mostanáig szabadság idejére is kaptunk mozgóbért. Most viszont úgy döntöttek, hogy szabadság idejére nem jár a mozgóbér.
A munkaszerződésben a mozgóbér összege (alapbér 10%-a)van meghatározva.
Kérdesem az, hogy lehet ilyet? Hogy amit eddig adtak, azt csak úgy elveszik?
Vagy hogyan van ez? Vagy egyáltalán nem járt volna eddig sem?

Válaszokat köszönöm.
AT

hasco # 2009.11.12. 18:20

efi99

Kösz a gyors választ, én is így tippeltem, de kellett a megerősítés

efi99 # 2009.11.12. 17:55

Teljes munkaidősnél (úgy értem, ha a havi kötelező pont egyenlő munkanapok száma szorozva 8-cal), akkor 1 nap szabadság mindig 8 órát ér (és tilos állandóan átszámolgatni), teljesen indifferens, hogy egyszerre a munkahelyen 8, 12 vagy 5,761 órát kell eltölteni.
61 nap, az 61 db nap (5 nap / héttel) és ezt 10 hét alatt biztos nem tudja kiadni.
-
Mellékzönge: továbbra sem tudom megérteni, hogyan lehet valakinek 1 napra 2 jogcíme: GYED+szabadság? Szerintem ez a szabadság összehalmozás hungarikum. Szabadság a munkához tartozik, nem az otthonléthez extra.

hasco # 2009.11.12. 16:01

Sziasztok!

Most kezdtem letölteni a felhalmozódott szabadságaimat, Gyesről térek vissza dolgozni. A munkaidőm 12 órás folyamatos. A szabadságos napjaimat a munkáltató 8 vagy 12 órában köteles számolni? 61 napom van ami szerinte nov 06-tól jan 15-ig tart. Jó ez így? Régebben 1 munkanapra másfél nap szabadságot számoltak, aztán a szabadságnapokat órásították, így aránylag követhető lett a dolog. Most azonban ismét napokat írnak.

efott09 # 2009.11.09. 18:25

5-én hívtak és 13-án lesz, lehet, hogy az idő rövidsége miatt. Az igazolás róla nem elég ?
köszi

nandy # 2009.11.09. 17:52

A munkáltató nem köteles bemondásra elhinni mindent.
Kérj egy írásos idézést a közjegyzőtől.
(Egyébként nem is értem, általában mindig írásban értesítenek az időpontról...)

efott09 # 2009.11.09. 17:37

Hagyatéki tárgyalásra szóbeli idézést kaptam. A munkáltatom ragaszkodik az írásoshoz. A tárgyalásról értelemszerűen hznék igazolást, de a munkáltató igazolatlan távollétet helyeztt kilátásba, nem karja engedélyezni a rendkívüli szabadságot. Ez jogos a munkáltató részéről?

efi99 # 2009.11.05. 11:33

És?
A 8 órásnak biztos az, ahogy a munkaszüneti nap is, mégsem kap szombat-vasárnapra távolléti díjat.
Aki meg bármikor dolgozhat, ott sem értem miért probléma, ha ünnepnapra esik a pihenőnap és akkor miért nem probléma ha szombat-vasárnapra?

nandy # 2009.11.04. 22:07

Na de Efi, nem mindenkinek munkaszüneti nap a hétvége...

efi99 # 2009.11.04. 18:04

Már rég elővettem.
151. §
(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:487

1. a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;
  2. a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;
  3. a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;488
  4. a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;
  5. a szabadság (131-132. §) időtartamára;
  6. a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;
  7. a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

-
Feltűnhetne már neked is, hogy ezek közül a d) pont az egyedüli, amikor egyébként nem kellene dolgoznia a delikvensnek, tehát értelmezhetetlen, az hogy kiesett munkaidő. Olyan, mint egy szombat vagy egy vasárnap, az kiesett idő? Nem, mert nem is kell dolgozni alapból, ahogy ünnepnap sem.
Az összes többi pont arról szól, hogy melóban kéne lenned, de nyomós, az MT által elismert okkal nem tudsz (vagy nem vagy köteles), és ezért nem szívatnak meg azzal, hogy nem kapsz egy petákot sem.

végrehajtó1 # 2009.11.04. 14:47

A MT. TV.-t vegyétek elő.Abba vala leírva minden...:)

efi99 # 2009.11.04. 14:38

Akkor ez nem fedi a valóságot: "Három munka egy szabadnap az átlag" Átlag helyett a többnyire lett volna a helyes, így már passzolhat az óraszám.
-
Ez viszont akkor is több: "Idáig három kettes beosztásba kellett dolgozni, amit azt jelenti hogy hármat dolgoztunk 11 órában, kettöt otthon voltnk"
-
Továbbra sem értem mit vesznek el a szabadnapjaidból, a kötelező óraszámod annyi, mint mindenki másnak, akármilyen eloszlásban is dolgozol. Az, hogy te ünnepnap nem dolgozol, miért jelenti azt, hogy szabadnapot buksz, hiszen ez lefordítva azt jelenti, hogy 8 órával többet dolgoznál, ami mint írtam nem igaz.

dogey # 2009.11.04. 08:08

A múlt hónapan 168 órára jött ki az óraszám, PL: 3-rom melo, 1 pihenö, 3-rom melo, 1 pihi, 3-rom melo, 1 pihi, 1 melo, 1 pihi, 1 melo, 1 pihi, 3rom melo tök össze vissza.

dogey # 2009.11.04. 07:42

Na szóval

"Gondolom te extra pénzt kapsz akkor is, ha...." -persze hogy extrát 80,000 ft. nettot jó esetbe havonta.
Ha már ilyen jó pénzt kapok persze hogy felháborít az hogy elvesznek a szabadnapjaimból.
De akikkel az elmult pár napban beszéltem kereskedelmi dolgozokkal mindenkinél megcsinálták ezt a húzást. Tehát itt csak arról van szó hogy az ünnepek számával kevesebbet vagyok itthon mint tavaly.

efi99 # 2009.11.03. 19:36

Nagyon szívesen.
Gondolom te extra pénzt kapsz akkor is, ha 4 hétvége helyett 5 van, mert beugrott 2 extra nap, amikor nem kell melóznod. (Mint ahogy pl egy keddre eső márc 15-tel is csak egy ilyen nap ugrik be)
Szombat-vasárnap azért nem kell dolgozni, mert szombat vasárnap van, ünnepnapon meg azért, mert ünnepnap. Ebből a triumvirátusból miért kéne kiemelni az utóbbit?

dogey
Az a havi 200 óra kötelező meg hogy van?
Mindenki önként és dalolva?

végrehajtó1 # 2009.11.03. 18:22

Köszönjük efike!

Én sose értettem ezt a fizetett ünnep dolgot. Akárhogy esett, mindig egy fix havibért kapok, tök mindegy, hogy csütörtökön van ünnep vagy vasárnap. (Meló: hé-pé).

Még egyszer köszönjük őszinte szavaidat...:)

efi99 # 2009.11.03. 17:14

Most akkor úgy érted, hogy a korábbi szabályos beosztásban, ha egy ünnepnap munkanapra esett, akkor nem dolgoztál, de fizettek (?), most meg nem eshet így, mert direkt ezért tették nem ciklikussá a beosztásokat?

Én sose értettem ezt a fizetett ünnep dolgot. Akárhogy esett, mindig egy fix havibért kapok, tök mindegy, hogy csütörtökön van ünnep vagy vasárnap. (Meló: hé-pé).
Akkor is, ha ez az ünnep miatt 8 órával kevesebb ledolgozandó órát jelentett, meg akkor is ha 5 hétvége miatt 16-tal (hoppá). A hétvége is eshet úgy is, hogy havonta 4, meg úgy is, hogy havonta 5, mégse reklamál senki, hogy nem egyforma óraszámot kell dolgozni. Az ünnepnap is csak (további) 8-cal csökkenti (jó esetben) nem tudom miért kell ezzel külön kavarni?

dogey # 2009.11.03. 11:54

Az áruházba mindenkinek egy a beosztása, vagyis egyben megegyezik hogy ha ünnep nap van akkor az pihenönap / Az összes ünnep/. Ez egyszerüen úgy néz ki mintha egy mondjuk tanárnak aki hétfötöl péntekig dolgozik azt mondják hogy az összes ünnepnap hétvégére esik, igy otthon van ünnepnap, csak többet nincs otthon mint az elözö évben amikor az ünnepnap is otthon volt meg hétvégén is.
Ezt ugy tudják nállunk kivitelezni, hogy az igazgató írja már a beosztásunkat, mindenkiét, és nincs benne semmi rendszer, tehát úgy alakitja hogy ha ünnep van az p betü lesz tehát pihenö. Mivel nállunk a beosztásban nincs semmi rendszer tök össze vissza járunk.

efi99 # 2009.11.02. 19:30

Most akkor dolgoztok ünnepnap, vagy nem?
"Egy fix hogyha fizetett ünnep van akkor az szabadnapra esik.Így én minden hónapban ugyanannyit vagyok itthon", mert ebből én arra következtetek, hogy a többiek meg többet vannak otthon, mert ha munkanapjuk az ünnepnapra esik, nem dolgoznak.
Ha így van, akkor viszont -9 órájuk keletkezik, amit valamikor be kell dolgozniuk, amikor majd pluszban mennek, nálad többet, ott "visszanyered".
Ha nem így van: akkor viszont ők is annyit vannak otthon, mint te, max te pechesebb voltál, hogy kevesebbszer esett a munkanapod ünnepnapra (több zsozsó lenne, gondolom).

Egyébként nem mellesleg milyen cégnél törvényes az 5 nap alatt 33 óra, vagyis 30 nap alatt 198 (még 10-zel is 180), illetve a 4 nap alatt 27, vagyis 30 nap alatt kb 202 ???

dogey # 2009.11.02. 09:19

Sziasztok!

A segitségeteket szeretném kérni.
Törvényes e az hogy minden fizetett ünnep nekem hétvégére esik. Idáig három kettes beosztásba kellett dolgozni, amit azt jelenti hogy hármat dolgoztunk 11 órában, kettöt otthon voltnk. Ez jól is müködött, amikor a munkanap ünnepnapra esett akkor azt kifizették. Most bevezettek egy 12 hetes munkarendet. 12 hetes ciklusba írják a beosztást. Most napi kilenc órát dolgozunk (étkezési idövel tizet), és teljessen össze vissza. Három munka egy szabadnap az átlag.
Egy fix hogyha fizetett ünnep van akkor az szabadnapra esik. Így én minden hónapban ugyanannyit vagyok itthon mert a karácsonyt is a szabadnapomból veszik el. Ja és ez egy nem kicsi multicég.
Tehát ez törvényes?
Segitségeteket elöre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.30. 09:24

OFF
Nem. Nem járok online fórumok irl találkozóira.
ON

Sz.Márton # 2009.10.30. 08:46

Kedves Béla!

Bocs, hogy off módon, itt kérdezem, de Te elmész ilyen fórumos találkozóra, amit pár topikkal még korábban tegnap is szerveztek, az általunk is képernyőről ismert fórumos-nevek viselői?