Munkaugyi Birosag! Nem fizettek...

makaii # 2004.03.23. 16:15

Köszi cat!

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az utolsóü bekezdés minden részletét értettem! (:

Nekem tökéletes ez a bíróság nevű hivatal is, ha segítenek rajtam! (: Mivel abszolut kezdő vagyok megtudod mondani, hogy az ilyen panasznap az mikor van? Totalisan nem tudom mit kell csinálni! (: Vagy az jó, ha odamegyek a fővárosi bíróságra (ott van a sulink mellett a Markó utcában) és megmondom a portásnak hogy mit akarok, az majd megmondja, hogy hova menjek? (:

Ez igy jonak tunik?

Köszi

the big cat # 2004.03.23. 13:51

Nem kell ügyvéd. bemehetsz a bíróságra, és akár szóban is előterjesztheted a kereseted, vagy egy "panasznapon" a bírósági fogalmazó leírja neked. Csődeljárást csak nem vitatott, elismert és lejárt követelés miatt lehet indítani, a tiéd elvileg iylen lenne, de tuti, hogyha kezdeményeznéd, akkor a céged vitatná, nem beszélve arról, hogy annak az illetéke sokkal több lesz, mint az ügyvédi munkadíj, amit pernyertesség esetén egyébként is a vesztes fél fizet. A munkaügyi per pedig illetékmentes a munakvállalónak.

És igen van egy ilyen "hivatal", bíróságnak hívják. Miért volan az jó, ha volan egy másik hivatal, ami ugyanezzel fogalakozna? A jogkérdés eldöntése ugyanennyi időbe telne akkor is. A jogrendszer az önkéntes jogkövetésre, és ha ez még sincs akkor elsősorban az önkéntes jogérvényesítésre épül. ha valakinek nem fontos, akkor nem fogják helyette

makaii # 2004.03.23. 12:05

Tehát akkor én ezt magamnak nem tudom intézni? Nincs valami olyen intézmény ahova bemegyek, meglengetem a papírjaimat, ott egy illetékes megteszi a lépéseket, megkapom a pénzemet és örülök? Kvázi mintha a rendőrésgre mennék feljelentést tenni?

Mert nem nagy összegről van szó (80e forint), de nekem akkor is jár és mégiscsak... franc essen bele, hog ynekem kell még fizetnem azért hogy megkapjam a pénzem.

Nem indíthattatok csődeljárást a cégem ellen, ha egyszer nem fizet? Vagy ahhoz is ügyvéd kell?

csufi99 # 2004.03.23. 09:45

Mennyibe fog kerülni? A perelt összeg max. 5 %-ig terjed, mivel biztos megnyered, csak a saját ügyvéded kell fizetni, de meg lehet alkudni máskánt is, tételesen, beadvány, tárgyalásonként X Ft. Így , amit egyszer megkapsz, annak fele adó és járulékok, meg kifizetd az ügyvéded.. Neki menyi munka? Én inkább nem válaszolok, kérdezd meg az ügyvéded...

makaii # 2004.03.23. 08:19

Hmmm, értem. De nagyjából mennyibe fog nekem ez kerülni? Nem konkrét árra gondolok, hanem arra, hogy egy ügyvédnek ez mennyi meló, utánajárás, papírmunka? És az egész procedúra nagyjából milyen gyorsan zajlik le?

Az egyik tanárom említette hogy létezik olyan Munkaügyi FElügyelet. Az mit nyújt?

Köszönöm!

the big cat # 2004.03.22. 19:24

Leginkább egy ügyvédhez fordulj, aki elkészíti a keresetlevelet, tanácsokat ad, és képvisel a perben.

makaii # 2004.03.22. 14:34

Sziasztok!

Néhányan látom vannak ugyanabban a cipőben mint én. Nyűron dolgoztam egy cégnél, bevoltam jelentve, minden, eljöttem augusztusban, azóta lógnak pénzzel. Nem volt szerződésem akkor, de mostanra elintéztem hogy megírjuk a szerződést is, meg a kilépő papírokat, meg mindent. Közös megegyezés volt a kilépés indoka. Mondják, hogy nincs pénzük, amint lesz utalják, de én nem várok. Egy ismerősőm (és itt a forumon is láttam) ajánlott,a hogy a Munkaügyi Bíróság az én helyem.

Meg tudja valaki mondani, hogy Budapesten hova forduljak, mit kell vinnem, mire számítsak?

Köszönöm a segítséget!