Munkaugyi Birosag! Nem fizettek...


olivaaa # 2004.10.23. 12:27

Szia makaii,
mi történt azóta az ügyben? Azért érdekel, mert sajnos én is így jártam. :-/

makaii # 2004.04.30. 13:16

Sziasztok!

Beadtam a munkaugyi birosagra a fizetesi meghagyast, 4 peldanyban, amibol egyet visszakaptam. Fura volt, mert nem kellett a perelt osszeg 3%at befizetni, hanem csak elvette a csaj a beadvanyokat es monsta hogy egy honap mulva korulbelul jelentkeznek.

Ez igy leirva mennyire tunik ugy ahogy mennie kell?!?

the big cat # 2004.04.15. 04:33

Nincs új a nap alatt...

Ping-win # 2004.04.14. 12:59

The big cat!
Köszönöm a közreműködést, tipped bejött, tagad. Viszont nem kell bíróságra mennem. Pénzt megkaptam így is, gondolom nem akart cirkuszt ő se. (na jó, azért nem ugrált a plafonig örömében.)
És csodák-csodája máris van új helyem, és nagyon úgy cseng, jobb mint az eddigi.

Köszi mindenkinek!

:)))

Ping-win # 2004.04.11. 23:33

Semmilyen bérlapot nem írtam alá, mert nem is volt bér. De jó lenne, ha igazad lenne, és inkább fizetne, utálom a cirkuszt. A kamatról is lemondok, csak adja ide a zsét, amiért dolgoztam. És asszem nem is nekem kell bizonyítani, hogy nem kaptam meg, hanem neki, hogy odaadta. Egyébként az biztos, hogy mindent le fog tagadni...

the big cat # 2004.04.11. 18:59

Valójában azt sem tudod egyenlőre bizonyítani, hogy a mostanit sem fizette meg és nem is akarja megfizetni. Ha a helyében lennék a rendkívüli felmondáskor átutalnám ami jár késedelmi kamattal, és a bíróságon azt mondanám, hogy csak késtem, és leatgadnám az egész sztorit.

Ping-win # 2004.04.11. 14:23

Igen, én is abban gondolkodom, hogy rendkívüli felmondással azonnali hatállyal megszüntetem a munkaviszonyomata Mt. 96 § (1) a.) pontra hivatkozva, hiszen az, hogy a munkabéremet nem fizeti ki és a jövőben sem szándékozik, ezt megalapozza.

Továbbá a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár, az ettől eltérő megállapodás érvénytelen. Sőt, a munkavállaló részére olyan elszámolást kell adni a munkabérről, amelyből megállapítható, hogy milyen jogcímen milyen összegű bérben részesült. Nálunk ez az elszámolás is hiányzik. Nem tud ilyet mutatni, mert nincs, mert ilyen nem készült.

A gond az, hogy nehéz lesz bizonyítani, hogy a jövőre nézve is megtagadta a kifizetést. Van ugyan egy félmondatom tőle írásban, ami ezt jelenti, de nagyon átvitt értelemben fogalmaz, és nem tudom megáll-e majd.

Már előre látom, hogy fog velem üvöltözni, ha ezt megtudja...

Köszönöm a tanácsodat! Üdv. :)

the big cat # 2004.04.11. 12:05

Azért írt veled munakszerződést, hogy a munkabéred költségkémt elszámolja, és elsikkassza azt.

Ha van másik helyed, akkor rendkívüli felmondás, arra hivatkozva, hogy a bérfizetést megtagadta. (Figyelem, nem arra hivatkozva, hogy késett, hanem, hogy megtagadta a jövőre nézve is!) Továbbá, nem próbaidő alatti azonnali hatályú munkaviszony megszüntetés, hanem rendkívüli felmondás.

De vigyázz, az indokodat bizonyítanod kell.

Ping-win # 2004.04.10. 17:02

Köszönöm a gyors választ!

Március elején kezdtem nála, ez lett volna az első fizetésem. Szerinte nekem nem jár pénz, és felháborítónak tartja, hogy én ezt elő mertem hozni a fizetési határidő után 3 nappal. Tudniillik hétfőn kellett volna kapnom, és csütörtökön kérdeztem rá, hogy mégis mi van, nekem is jön a húsvét.

Én ezek után tök nem bízom meg benne. És ahol a bizalom megrendült... Úgy gondoltam, kedden azonnali hatállyal megszüntetem rendkívüli felmondással a munkaviszonyom. Szerintem akkor muszáj lesz elszámolnia velem.

Csak azt nem értem, miért írt velem munkaszerződést? A Munka Törvénykönyve vonatkozik rá is.

Az állás kapcsán meg lehet, hogy szerencsém lesz, mert két irodából is szóltak, hogy átvesznek.

Utálom ezt az egész cirkuszt, meg azt is, hogy rákényszerít.

the big cat # 2004.04.10. 15:23

Kérdés, hogy te készen állsz-e arra, hogy ezután bizonyára valamivel nehezebben fogsz ügyvédjelölti munkát találni?

Ez nem a jog, de a realitás.

the big cat # 2004.04.10. 15:22

Most olvasom egy másik topikban, hogy egyáltalán nem akar fizetni.

Ez ugyan hozzátartozik amagyar rögvalósághoz (mármint az ügyvédjelöltek kizsákmányolása), de nem lesz nagy baj, ha ezért egyesek megütik a bokájukat.

Szóval ha már fordulsz valakihez, az inkább amunakügyi bíróság legyen, ne meg az APEH, mert valszeg a TB-vel és adóval is gixer lesz, meg talán a rendőrség, ugyanis nagyon könynen elképzelhetőnek tartom, hogy ugyan nem fizeti ki a fizetésed, de azért lekönyveli, és lenyúlja. Ez meg ugye sikkasztás.

the big cat # 2004.04.10. 15:15

Mennyit szokott késni?

Azért kérdezem, mert ugyan nagy pártolója vagyok a jogérvényesítésnek, de talán érdemes elgondolkozni, hogy mi ér meg mit.

Talán egyszerűen csak le kellene vele ülni, és megbeszélni, ogy na akkor mikorra vállaná, és akkor módosítsuk úgy a szerződést.

Nem hinném, hogy erre volna a kamarának hatásköre, és ha mondjuk csak 3-4 napot késik ahvonta, akkor ezzel csak kitennél magadra egy jó nagy táblát, hogy kukacos vagy. Még akkor is ha egyébként a jog melleted áll.

Ping-win # 2004.04.10. 09:39

Hahó mindenkinek!

Van valakinek tapasztalata, hogy érdemes-e az Ügyvédi Kamarán keresztül segítséget kérni, amennyiben a munkáltatóm, aki ügyvéd, nem hajlandó a munkaszerződésben vállalt kötelezettségét (munkabér kifizetése, minden hó 5-ig) teljesíteni?

Jelölt vagyok, de nem akarnám, hogy most, hogy felmondok, majd sehová ne vegyenek fel emiatt.

Elképzelhető, hogy a kamara még őt fogja menteni?

Sajna úgy néz ki, Munkaügyi Bírósághoz kell majd fordulnom.

Gyorsan írjon valaki, mert kedden lépnem kéne!!!

Előre is köszke mindenkinek!
:(

Sasfioka # 2004.03.29. 11:53

Makaii problémájával kapcsolatosan:

Mivel a volt munkaadója elismeri a követelést (legalábbis makaii azt mondta, hogy tudja, hogy tartoznak, csak nincs pénz, amint lesz utalnak), gondolom, a papírjai rendben vannak, azaz egyértelműen bizonyítható hogy jár neki a bér, és ezt még nem kapta meg, az illetékes bíróságon adjon be fizetési meghagyás kiállítása iránt kérvényt a bíróságon. Ha nem él ellentmondással a cég a kiállított fizetési meghagyás ellen, akkor az egy plusz jó pont... Vagy nem így van?

SF

buba # 2004.03.25. 17:08

köszönöm a tanácsod, igaz az eddigi tapasztalatom szerint a Bíróság nem igazán áll a helyzet magalatán. Egyébként itt nem a kézbesítésröl szólt a kérdés. :)

Zoltán György # 2004.03.25. 07:25

Akkor vidd el neki személyesen, TE magad (uram, ha szolgád nincs.)!
Bíróságon ismerik a kézbesítés szabályait!

buba # 2004.03.25. 07:17

köszönöm, ezt az eljárást nem is tudtam, hát mindig tanul az ember:) Amúgy nincs ügyvédje ,sőt egyik tárgyaláson se volt jelen.

Zoltán György # 2004.03.25. 06:12

Kétszeri sikertelen értesítést követő 5. napon (ha jól emlékszem), KÉZBESÍTETTNEK számít!
Azonkívűl lehet kérni a hirdetmény útján való közlést is, azaz kifüggesztik az itéletet Önkormányzatnál, Bíróságon!
Ráadásul, te is átadhatod az ügyvédjüknek, átvételi elismervény, vagy át nem vételi elismervény ellenében! Ekkor viszont szóban tájékoztasd őket.
Ítélethirdetésnél nem voltak jelen?

buba # 2004.03.25. 05:23

megnyertem a munkaügyi pert mind két fokon, de az alperes nem hajlandó átvenni már 2003 november óta az itéletet, és beszéltem a munkaügyi birósággal ,hogy hol tart a végrehajtásí kérelmem ,és ezt a választ adták, amíg nem veszi át nem tudnak mit tenni.Csak azt nem értem mire várnak hisz a másod fokot nem lehet fellebezni. Elöre is köszi

the big cat # 2004.03.25. 04:37

Gondolom bíróság, mivel a felet alperesnek hívják.

csufi99 # 2004.03.24. 20:49

Gondolom jó lenne, ha leírnád milyen szerv II.fokú döntését, a kézbesítésnak vannak szabályai, s hogy mikor kell kézbesítettnek tekinteni. Gondolom akkor konkrét válszat lehet adni.

buba # 2004.03.24. 19:01

Sziasztok ! Az lenne a kérdésem ,mit tehetek ha az alperes nem veszi át a 2 fokú végzést és addig nem lehet végre hajtani? Forduljak rendörséghez?

Bryell # 2004.03.23. 18:11

Makaii! A tanárod szerintem a Munkaügyi Felügyelőségre gondolt, ahol a munkáltatókat ellenőrzik. :-) De sajna nekik erre nincs hatáskörük. Megbüntethetik a munkáltatódat és kötelezhetk egy csomó dologra, de csak a "jövőre nézve". Tehát azt nem tehetik meg, hogy arra kötelezik a munkáltatót, hogy a ki nem fizetett béredet megfizessék neked. :-(

csufi99 # 2004.03.23. 18:09

Mindenki mga dönti el, de összesen 80 ezer Ft ról van szó, gondolom bruttó, de ha nettó is, ezért ügyvédet?
Egy nap a bírósági panasznapon, az legalább ingyen van, kitűzik a tárgyalást, egy nap, arra magad kell felkészülni, minden iratot lemásolni, aztán lhet kérni a végrhajtást, szomorú... ha van időd, s megéri.
Ilyenkor kérdzik: és a dolgozót nem védi meg senki? Hát nem...Persze kérheted még a költségeid megtérítését is...No comment

the big cat # 2004.03.23. 16:42

Hát feltétlenül érdeklődni érdemes. Mivel totál laikus vagy, ezért javasolnám ügyvéd igénybevételét. Ha valakinek otthon villanyszerelési, vagy vízszerelési problémája támad, és totál laikus hozzá, eszébe sem jut saját maga nekiállni mondjuk mosógépet javítani, hanem szerelőt hív. ha sokkal több forog kockán, akkor vajon az emberek miért nem akarnak szakemberhez fordulni?