Adóbevallás utáni hidegzuhany 2


wlaci # 2004.05.18. 13:56

Köszi a hozzászólást. Egyébként adóhiányról van szó, de persze mivel egyik könyvelővel sem volt szerződéses viszonyban, ezért nyilván megszívta szerencsétlen fater. A faszom az ilyen elbaszott emberekbe, mindent csak elvállalnak, de basznak normálisan megcsinálni, pedig apám könyvelése igazán nem egy bonyolult eset, rendbe persze nem teszik utólag. Lehet jól jönne valaki, aki kibogoz mindent. Tudsz valakit ajánlani?

Szakbarbár # 2004.05.13. 15:38

Az adótartozás és az adóhiány nem ugyanaz. Melyikről van szó? A könyvelő csak azért az adóhiányért és a késedelmi pótlékért, illetve ha kiszabtak utána, akkor az adóbírságért, mulasztási bírságért tehető felelősségé, aminek könyvviteli oka van és nem pl. fiktívnek vagy nem vállalkozással összefüggőnek minősítettek egy számlát és ez okozta. Ha nem volt vele szerződés, előbbi esetén is csak nehézkesen.
Gazdasági ellehetetlenülés vagy magánszemélynél kedvezőtlen szociális körülmények esetén is adómérséklést, fizetési haladékot és részletfizetést lehet kérni, de van, amit csak korlátozottan, pl. saját járulékot nem engednek el, alkalmazottól levont adóra, járulékra nincs halasztás. Van hozzá egy nyomtatvány az apeh.hu-n, igazolni kell mindent, amit állítasz, ajánlatot kell tenni, hogy hogy tudnátok befizetni. 2.000 Ft-os illetékbélyeg is kell hozzá. Könyvelőt nem kerestek?

wlaci # 2004.05.13. 15:03

Sziasztok!

Nah, csak hogy ne mondhassátok, hogy mostanában a családomra nem jár rá a rúd, itt van mégegy téma, amiben szeretném a segítségetek kérni.
Édesapám egyéni vállalkozóként bizonsági őrködött. Amilyen szerencsés típus, az APEH ellenőrzésébe már vagy 3 éve zsinórban beleesik. Ez még nem volna olyan nagy baj, ha rendben lett volna az adóbevallása, csak a könyvelői, akikből volt vagy 4 az elmúlt időkben, mindig sikeresen elbaszták a bevallását. Õ szegény meg mit tehetett volna, mindig annyit fizetett be amennyit a könyvelők mondtak neki. Most valamelyik APEH-os géniusz jól utánaszámolt, és kihozta, hogy 150e forintos adótartozása van. Na, ilyenkor mit lehet tenni?

A hozzászólásokat köszönöm előre is!