Közös megegyezés?

babyke # 2010.09.29. 13:07

Több éve dolgozom a munkahelyen.De nagyon megromlott a légkör és tettem egy irásbeli közösmegegyezéses megszüntetésre szóló javaslatott a munkáltatóm felé, 1 hónapos határidővel.A munkáltató nem válaszolt valamint az 1 hónapos plussz pénz kifizetésének javaslatárol sem.Ezért időközben visszavontam a közösmegyezésre tett javslatomat.Melyet a munkáltató nem fogad el és ő köti magát a közösmegyezéshez.Ezt alá akarták velem iratni de nem vettem át.Azt mondták postázzák.De én így nem kivánok közösmegyezéssel elmenni mert szerintem ez túl egyoldalu mert nem akar 1 hónap plusszt fizetni.Közben hétfőn mennem kell dolgozni és a munkáltató 30-át írt a levélben hogy megszünteti a munkaviszonyt(azaz ez azutolso munkanap)

Ilyenkor tényleg megszünik a munkaviszonyon 30-án? Még ki sem poztázták.
Valamint kell mennem dolgozni?Szerintem él a z eredeti szerződésem nem?

Köszönöm segítő válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.29. 14:22

A válaszhoz a te ajánlatodat kellene szövegszerűen ismerni, ugyanígy a munkáltató válaszát, és a dátumok is lényegesek lehetnek.

babyke # 2010.09.29. 17:19

Annyit írtam :hogy közösmegegyezéssel kérem megszüntetnia munkahelyem szept.30ával.
Mikor ezt átadtama vezetőmnek mondtam 1 hónap lelépési pénzzel képzelem el.
Egy hét múlva mondták szóban hogy nincs lelépési pénz mert ilyenkor semmi sem jár.Ekkor írásban visszavontama közöüs megyezési ajánlatomat.Tegnap kaptam volna a közvetlen vezető akarta átadni azt a levelet melyben az áll:hogy nem tud eltekinteni a visszavonástól mert nehéz anyagi helyzetbe került az egyik megrendelő cég.Utólsó munkanapot 30-ában jelölte meg.Mindenáron alá akarták iratttatni ott rögtön.Mondtam postázzák ki.A szabadnapjaim miatt hétfőn kezdek dolgozni.De most akkor ilyenkor mi van?Dolgoznom kell?Ha bemegyek és nem ad munkát? stb akkor mit tudok tenni?

Köszönöm

bolondmelós # 2010.09.29. 18:23

Na az a naqy helyzet, hogy közös megegyezésnél
alapból nem járna a végkielégítésnek tűnő összeg,
mert gondolom az ötlet onnan jött.
HA szerepelt a megegyezésben, amit a munkáltató elfogadott, akkor lehet, jogos.... Jah látom szerepelt.
Írásban aláírta munkáltatói jogokkal rendelkező személy?
És főleg, megvan a saját példányod?
A visszavonáshoz valóban kell a munkáltatód HOZZÁJÁRULÁSA.De nem járult hozzá- így az első verzió él- de jó lenne tudni mikor adtad be a visszavonást, mikor kaptál rá negatív választ.

Jobb ha mész dolgozni, de kérdezz rá a munkarendedre,
ha nem tudnak munkát adni, akkor adják írásba...
nehogy később mulasztásnak állítsák be.

Romló munkahelyi közeg?Csökkenő külső megrendelések?
Őszintén nem lehet, hogy már amúgyis munkaerőt akartak csökkenteni, és te nem bírtad cérnával....kapóra jött lehet nekik, hogy kilépsz.
Ha ők mondtak volna fel, akkor csak a felét kell ledolgzni, így ...passz.Szerintem az egészet, és 30án ha megkapod az erre vonatkozó ÍRÁSBELI, ALAKILAG MEGFELELŐ nyilatkozatot, 30án megszűnik a munkaviszonyod. Jó lenne valami írásbeli válasz.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 08:14

A munkaviszony közös megegyezéses megszüntetésére tett javaslat tulajdonképpen szerződéses ajánlat. A szerződési ajánlatot a közlést - hatályosulást . követően visszavonni nem lehet. Viszont az ajánlati kötöttsége visszavonás nélkül is megszűnik a meghatározott időpontban, vagy ha ilyen nincs, azon idő leteltével, amely alatt a másik fél ésszerűen dönthetett volna az ajánlat elfogadásáról. No, ezért lényegesek a dátumok, illetve valószínűleg az is, hogy a belső szervezeti szabályok szerint milyen eljárási rendben születik döntés az ilyesfajta ajánlatokról.

babyke # 2010.09.30. 08:19

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Ma jött a térti amit tegnap irtam.Azaz a tegnapi levél.10 napig a postán lessz, addig átvehetem.Amiben az áll hogy nem tudja elfogadni a közösmegyezéses ajnlat visszavonását részemről.

Most akkor ez így van jól hogy az utolsó nap kapom meg?Ha mégis megszünteti munkaviszonyom közösmegyezéssel amit nem fogok aláírni csak annyi hogy átvettem a postán levélben akkor perelhetek jó eséllyel?Vagy veszett fejsze ?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 08:23

Hadd ne ismételjem meg az utolsó hozzászólásomat. Annál többet nem tudok mondani.

kristof999 # 2010.10.09. 12:33

A munkaviszonyom közös megegyezéssel megszűnt. A megállapodás során a jogorvoslati lehetőségre sem szóban, sem írásban nem hívták fel a figyelmemet. Az eset után, két hónappal vettem észre, hogy nem a munkáltatói jogkört gyakorló személlyel állapodtam meg, és ugyancsak ő írta alá a munkáltató nevében. Arról nem is beszélve, hogy méltánytalanul rövid időm volt a döntésre, semmilyen külső jogi, szakmai segítséget nem kaphattam. Kérdésem a jogorvoslati határidőkre, és a megállapodás jogellenességére vonatkozik: semmis a megállapodás, mert nem jogosulttal kötöttem és kártérítéssel fordulhatok a volt munkáltatómhoz, vagy keresettel forduljak a m. bírósághoz - bár már 30 napon túl vagyok? A megállapodás megtámadására 30 napom, 6 hónapom, vagy 3 évem van? A munkáltatónál kell kezdenem, vagy a m. bíróságnál?

Köszönöm előre is: K.

nandy # 2010.10.09. 12:55

Közös megegyezés esetén mégis milyen jogorvoslatra gondolsz? Az nem felmondás, hanem megállapodás, így nem kell tájékoztatni a munkavállalót a jogorvoslati lehetőségeiről.
Annak sincs túl nagy jelentősége, ha nem a munkáltatói jogkör gyakorlója írta alá a megállapodást. Vita esetén elég, ha a munkáltató szóban igazolja, ő kérte meg az aláírót, ill. egyetért annak döntésével, egyezségével.

Szerintem felejtős.

kristof999 # 2010.10.09. 16:08

Ugyan a dokumentum neve: megállapodás, de ebben az esetben 2 dolgot is sérelmezek:

1. Mivel a munkáltatói jogkört nem az arra jogosított személy gyakorolta ás írt alá (ebben szerintem személyesen kell eljárnia, nem ruházhatja át) -> véleményem szerint tehát az eljárása érvénytelen -> a megállapodás megtámadható.
  2. Olyan helyzetet teremtett a "munkáltató" az azonnali döntésre való felszólítással, amely alkalmas volt arra, hogy kényszerítőleg hasson, sőt megfélemlítsen vagy megtévesszen (hiszen semmi lehetőség nem volt a helyzet jogi megítélésére, tanács fogadására), szerintem az ilyen magatartás folytán létrejött megállapodás érvénytelen, támadható.

Szóval a kettővel korábbi hsz-ban említettek szerint a kérdésem az, hogy milyen határidővel, milyen szervhez (munkáltató, m bíróság) fordulhatok?

Köszönöm: K.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.09. 21:52

Ez nagyon gyenge. Szerintem te is érzed.

nandy # 2010.10.10. 08:57

Az első kérdésedre már kaptál választ, miért nem hiszed el? Teljesen mindegy, ki írja alá a megállapodást, ha... nem akarom ismételni magamat.

A megállapodás előtt kellett volna kicsit gondolkodni, vélem nem tartottak pisztolyt a fejedhez, hogy aláírd.

Ha nagyon akarsz, mehetsz bíróságra, de nincs értelme!

nandy # 2010.10.10. 08:59

A jogorvoslati lehetőségekről, határidőkről munkáltatói rendes vagy rendkívüli felmondás esetén kell tájékoztatni a munkavállalót.

Te közös megegyezéssel távoztál, így a tájékoztatás elmaradásának nincs jelentősége, hiszen nem volt miről tájékoztatni.

ironma # 2013.09.24. 18:08

T.C!

GYES alatt 8 év után (8év gyerek tartós betegsége miatt), a munkáltató behívott és közös megegyezéssel felmondott. Nem vagyok abszoult járatos az ügyekben , másnap jöttem rá,utánakérdeztem előnyösebb lett volna nem aláirni.
Ott a helyszínen nem tájékoztatott semmiről.(Következmények , munkajog stb...)mindenképp alá akarta iratni!
Mit lehet tenni két nap után ha nem érzem jogosnak , korrektnek az eljárás módot. Kihasználták a tudatlanságomat. Előzetes felhívás, ismertetés nem történt erről a szándékrólés gondolkodási időt nem adtak.

Mit lehet tenni két nap után?

Egyjogász # 2013.09.24. 18:24

Akkor sokadszor: olyan nincs, hogy "közös megegyezéssel felmondott".

Ha a munkáltató akar felmondani, a felmondást meg kell indokolnia, és csak neki kell aláírni, az nem közös megegyezés.

A közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés azt jelenti, hogy mind a két fél akarja, hogy megszűnjön a munkaviszony, ebbben az esetben kell az erről szóló megállapodást mindkét félnek (így a munkavállalónak is) aláírnia.

A munkaviszony megszüntetésére vonatkozó megállapodást meg lehet támadni, ha bizonyítani tudod, hogy tévedésben voltál, megtévesztettek vagy fenyegetés hatására írtad alá, csak ezt igen nehéz, mert a munkáltató bizonyosan azt fogja állítani, hogy nem.

Ha ennyire nem értesz hozzá, hogyha nincs szándékodban a munkaviszonyt megszüntetni, akkor nem írod alá a közös megegyezést, jobb, ha ügyvédhez fordulsz.

ironma # 2013.09.25. 14:38

Már sajnos alá van irva, mint említettem három napja. Kihasználták aljas módon az infó hiányt.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.09.26. 09:21

ironma

Sajnos arra hivatkozva nem lehet megtámadni a közös megegyezést, hogy nem tudta a jogviszony megszüntetése az Ön számára nem előnyös. Ez nem tévedésbe ejtés.

A munkáltatónak nem feladata, hogy kioktassa a munkavállalót a jogairól. Sok munkavállaló ezt tévesen így gondolja.

Budapesti ügyvéd
www.bodnarugyvediiroda.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.26. 09:51

Számos esetben feladata, törvény által írt kötelessége. De ez az eset valóban nem az az eset.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.09.27. 11:08

A jogviszony megszüntetésekor a munkáltatónak nem feladata, hogy kioktassa a munkavállalót a jogairól. Sok munkavállaló ezt tévesen így gondolja.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.27. 13:18

Már hogyne lenne az! A jogorvoslatról szóló kioktatás elmaradása ezért igazolja a bírósághoz fordulás határidejének elmulasztását. [Mt. 22. § (5)]

Ferkó79 # 2013.09.27. 20:42

Sziasztok!

Hasonló cipőben járok, mint itt a kérdező:
http://www.jogiforum.hu/forum/16/36135
Megtennétek, hogy ezt véleményezitek?
köszi

rozália1 # 2013.10.02. 07:19

szeretném megkérdezni igaz e hogy közös megegyezéses elküldésnél jár e végkielégités?én utána jártam és jogilag igen ha a munkáltato megértő és meg tudunk egyezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.02. 07:39

igen ha a munkáltato megértő és meg tudunk egyezni.
Tehát nem jár.

rozália1 # 2013.10.02. 07:52

tudok olyan embereket akinek ez sikerült.én is probálkoztam de akkor engem nem akar megérteni.

wers # 2013.10.02. 08:14

rozália, te próbáld megérteni, adni ha akar, adhat, bármit is, bármennyit is, de ha nem akar, nem kell adnia.

Ezt csak a munkáltatóddal tudod egyeztetni.