Tanítóként dolgozom egy általános iskolában. Augusztus 1-jén tölteném be a 30 évet ezen a munkahelyen.Mivel kaptam egy jó állásajánlatot egy másik iskolában, úgy gondoltam, ideje a váltásnak. Persze, nyilvánvaló, hogy meg szeretném kapni a jubileumi pénzemet. Ezért az leendő munkaadómmal úgy egyeztünk meg, hogy augusztus 15-től szerződtetne, azt ajánlotta, hogy kérjem a jelenlegi iskolámtól, hogy közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyomat augusztus 14-gyel. Én eszerint be is adtam a kérelmemet a munkáltatómhoz, azaz a körzetem tankerületének vezetőjéhez, amelyben kértem a munkaviszonyom közös megegyezéssel való megszüntetését aug. 14-gyel. (Ezt a kérelmet július 12-én postázták el)Július 24-én megkaptam a tankerület vezetőjétől a választ, hogy július 27-ével engedélyezi a munkaviszonyom közös megegyezéssel való megszüntetését. Erre (mivel éppen külföldön tartózkodtam, csak egy email-ben tudtam reagálni)megírtam neki, hogy számomra ez az időpont nem elfogadható, mert többszörösen sérti az érdekeimet. Leírtam, hogy így nem lenne folyamatos a munkaviszonyom, fél havi fizetéskiesést jelentene. Továbbá, hogy az intézményvezetőm kiszámolta a szabadságomat aug. 14-ig, és jelezte, hogy 6 napot le kell dolgoznom, amit meg is tettem júl. 14 és 21 között (az iskolai könyvtárban leltároztunk). És végül: hogy így 4 nap híjával nem lenne meg a 30 évem, ami - úgy érzem - méltánytalan eljárás velem szemben. Erre az email-emre nem kaptam választ, de 26-án már ki is küldte a tankerület vezetője, hogy júl. 27-vel megszünteti a munkaviszonyomat közös megegyezéssel, írjam alá, és postafordultával küldjem vissza a szerződést. A szabadságomat kifizeti. Van-e lehetőségem arra, hogy kiharcoljam, hogy a jubileumi pénzemet megkapjam?
Közös megegyezés?
Szerintem közös megegyezés esetén sehogy nincs megelőlegezett jubileumi jutalom.
Viszont ha nem egyeztetek meg, akkor nem szűnt meg a munkaviszony. Ha most beadod a lemondásodat, szeptember végén fog megszűnni. Ráérsz akkor kezdeni az új munkahelyeden?
Köszönöm a gyors reagálást! Tudom, hogy nincs jubileumi jutalom aug. 1-je előtt. Ezért is akartam az augusztus 14-ei időpontot a munkaviszony megszűnésének. Még nem írtam alá semmit, mivel szerintem ez így nem közös megegyezés.
Kérdésemet nem írtam az előbb:
Ön szerint várjak pl. aug. 2-ig, ha addig nem kapok semmi- féle módosítást a közös megegyezés időpontjára vonatkozólag, akkor én mondjak fel, és hagyjam a közös megegyezést?Szeptember 1-jén már munkába kellene állnom az új helyen. Most húzom az időt, gondolkodási időt kértem.
60 nap a lemondási időd. Ha holnap beadod, akkor se telik le szeptember elsejéig. Az egyetlen lehetőséged a közös megegyezés, meglehetősen rossz a tárgyalási pozíciód.
De áruld már el nekem: miért nem jó az neked, ha az új munkáltató fizet? Ott nem közalkalmazott leszel?
Igen, mert egyházi iskolába megyek. Ott már nem leszek közalkalmazott.Ön szerint hiába is kérném a munkáltatómat, hogy módosítson a munkaviszonyom megszüntetésének időpontján, mivel a szerződésben kiküldött időpont nekem nem felel meg?
Azt olvasom, hogy a felmondási idő max. 30 nap lehet, (kivéve, ha erről korábban megállapodtak a szerződő felek), függetlenül a munkában eltöltött évek számától.
Csakhogy neked lemondási időd van. [Kiszálltam.]
Köszönöm szépen a segítséget!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02