Minimálbéres szerződésre való áttérés kényszerítése


AlterEgg # 2004.06.04. 05:35

Mit lehet tenni, hogy a Cég megbukjon az adócsaláson?

AlterEgg # 2004.05.26. 17:15

Hát nekem nem sok évem van még.
Nem egészen öt év.
De vannak akiknek ettől sokkal több, ezért is kérdeztem általánosságban.

the big cat # 2004.05.26. 17:07

Inkább mond meg hány éved van.

the big cat # 2004.05.26. 17:06

Az első kitétel még csak csak törvényes, a második viszont jogellenessége okán semmis. A munkáltató kifejezett nyilatkozatával sem mondhat le a munkabére közös megegyezéssel való magállapítása jogáról. Ez a kitétel jogot biztosítana munkáltatónak munakszerződési elem egyoldalú változtatására, amivel azt kivenné a munakszerződés hatálya alól, viszont ezt atörvény nem engedi meg.

Az első kitétel ugyan jogszerű lehet, de ha a szokásostól eltérő munakhelyen fogallakoztatnak, az mindenképpen kiküldetés, annak minden anyagi vonzatával.

AlterEgg # 2004.05.26. 16:51

Köszönöm a választ.
A munkaszerződésemben két olyan kitételt találtam, amely alapján a munkáltató van lépéselőnyben - szerintem.

"X., A munkáltató a munkavállalót a MEGYEI KIRENDELTSÉG X VÁROS és mint változó munkahelyen X-Y Régió működési területén foglalkoztatja...

X+1., A munkavállaló tudomásul veszi, amennyiben a munkavégzés helye változik úgy bérszerkezete az adott munkahelyen kialakított bérszerkezethez igazodik."

Jól gondolom, hogy ezt nevezik sakk-mattnak?

Nem tudom, az mennyit számít, hogy ugyanezen szerződés elején a munkvégzés helyeként meg van jelölve a tényleges munkavégzésem megyéje (bár még egy megyén belül is elhelyezhetnek a lakhelyemtől igen távolra...).

Apropó!
Hány év után mennyi végkielégítés jár, illetve mikor mennyi felmondási idő?

Az újabb válaszokat is megköszönném.

the big cat # 2004.05.26. 04:09
  1. Ez törvényileg tiltott adócsalás, és aki iylenben részt vesz, az társatettes.
  2. Jogszerűen nem kényszeríthetnek ilyesmire, de átszervezés címén felmondhatnak.
  3. A más munkakörbe való írányításra csak évente 44 napra van módja a munkáltatónak, egyébként szintén munakszerződésmódosítás szükséges.

Sajnos gyakori az ilyen kényszerítőzés, és gyakorlatias oldaláról szemlélve a dolgot, nem látok esélyt arra, hogy a korábbi rendszer megmaradjon, a munkáltatót erre kényszeríteni nem lehet, úgy szervezi át a munakvégzást ahogy akarja a törvényes keretek között. Viszont én megvárnám amíg felmondanak nekem, visszautasítanám a közös megegyezést, így legalább felmondási idő és végkielégítés járna, és közben nagy erőkkel más munak után néznék.

AlterEgg # 2004.05.25. 19:05

Mindenkit üdvözlök!

Egy nagy szolgáltatást végző cégnél dolgozom (nem akarom leírni a szolgáltatást pontosan, mert abból hamar kiderülne, melyik cégről van szó...).
Eddig a Cégnél minden egyes munkavállaló rendesen be volt jelentve, ám mostanában megpróbálnak mindenkit rávenni, hogy menjen át egy úgynevezett minimálbéres rendszerbe. Ennek a lényege az lenne, hogy a Céggel közös megegyezéssel meg kell szüntetni a munkaviszonyt, majd egy általuk megnevezett munkaerőkölcsönzővel kell leszerződni - természetesen minimálbérre. Természetesen ez csak egy látszólagos változás, mert a béren és egyéb szerződéseken kívűl minden marad a régiben - munkakör, munkahely.
A kényszerítés abban nyílvánul meg, hogy először azt jelentették be, hogy ez év decemberére mindenkinek kötelező átjelentkeznie. Rá két hétre ez novemberre módosult, jelenleg azt kívánják, hogy októberre mindenki munkaerőközvetítőn keresztül dolgozzon náluk.
Ellenkező esetben, ha ezt valaki/valakik nem teszik meg, akkor olyan helyre és munkakörbe irányítják át, amit egy idő után biztos, hogy saját maga is ott fog hagyni.
Mindennek dacára még a műlt év végén bejelntették, hogy aki nem megy át az új rendszerbe, az ne is számítson semmilyen nemű bérfejlesztésre - tudom, ez végül is nem kötelező, de már 2éve nem kaptunk egy fillér emelést sem, pedig nem veszélytelen a munkánk...

Látható, hogy ez jelenleg egy törvényileg nem tiltott adócsalásnak felel meg, mert minden dolgozó papíron (és persze számlára utalva) csak a mindenkori minimálbért kapja meg. A minimálbér feletti összeget pedig csak úgy egyszerűen a zsebbe fizetik - természetesen bárminemű írásos papír hiányzik.
A kérdésem az lenne, hogy ezt ki lehetne-e valamilyen módon kerülni azon kívűl, hogy leszámolnék?
Tehetek-e valamit?
Én szeretnék továbbra is ugyanott dolgozni, de ugyanolyan feltételekkel.
Az esetleges választ/válaszokat megköszönném sok száz társam nevében is egyúttal!

(Nagy bajban van a cég, ha minden igaz, azért nem akar szerződéssel \"hozzákötött\" munkavállalókkal dolgoztatni - így könnyebb esetlegesen eladni is, mndenféle kockázat és végkielégítés nélkül.)