A következő esetben kérném a segítségeteket.
A munkahelyemen baleset ért, amelyről értesítettem a főnökömet, aki haza küldött.
Másnap elmentem orvoshoz, aki megkérdezte, hogy vetettem-e fel jegyzőkönyvet. Ekkor e-mailben jeleztem a munkahelyem felé, hogy kérem a jegyzőkönyv felvételét, de választ nem kaptam.
A táppénzes lapom leadásakor rákérdeztem, hogy mi van a jegyzőkönyvvel, erre azt a választ kaptam, hogy 24 óra elteltével szóltam, így nem lehet felvenni már a jegyzőkönyvet.
Most nem tudom, hova forduljak. Tudnátok segíteni?
baleseti jegyzőkönyv
„lacrimas@tvn.hu 2010.11.17. 12:48
A következő esetben kérném a segítségeteket.
A munkahelyemen baleset ért, amelyről értesítettem a főnökömet, aki haza küldött.
Másnap elmentem orvoshoz, aki megkérdezte, hogy vetettem-e fel jegyzőkönyvet. Ekkor e-mailben jeleztem a munkahelyem felé, hogy kérem a jegyzőkönyv felvételét, de választ nem kaptam.
A táppénzes lapom leadásakor rákérdeztem, hogy mi van a jegyzőkönyvvel, erre azt a választ kaptam, hogy 24 óra elteltével szóltam, így nem lehet felvenni már a jegyzőkönyvet.
Most nem tudom, hova forduljak. ”
- Szóban, vagy írásban panasszal élhetsz az OMMF területi szervénél.
- A foglalkoztató köteles minden, a tudomására jutott munkabalesetet kivizsgálni, legfeljebb nem tekinti munkabalesetnek, azonban akkor erről és a jogorvoslat lehetőségéről köteles a sérültet tájékoztatni. (Olyan jogi normáról, amely 24 órás határidőt ír elő nem tudok.)
Az ügyben releváns jogszabályi helyek a teljesség igénye nélkül:
1993. évi XCIII. törvény
a munkavédelemről
V. Fejezet
A MUNKABALESETEK ÉS A FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK BEJELENTÉSE, KIVIZSGÁLÁSA ÉS NYILVÁNTARTÁSA
64. § (1) A munkabalesetet és a foglalkozási megbetegedést - ideértve a fokozott expozíciós eseteket - be kell jelenteni, ki kell vizsgálni, és nyilvántartásba kell venni.
(4) A munkáltatónak a munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul ki kell vizsgálnia, és a kivizsgálás eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben kell rögzítenie. A munkaképtelenséget nem eredményező munkabaleset körülményeit is tisztázni kell, és annak eredményét nyilvántartásba kell venni.
(5) A munkáltató köteles a súlyos munkabalesetet a munkavédelmi hatóságnak [84. § (2) bekezdés] azonnal bejelenteni.
65. § (1) A munkabaleset és a foglalkozási megbetegedés kivizsgálása során fel kell tárni a kiváltó és közreható tárgyi, szervezési és személyi okokat, és ennek alapján intézkedéseket kell tenni a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzésére.
66. § (1) A sérült, illetőleg a balesetet észlelő személy köteles a balesetet a munkát közvetlenül irányító személynek haladéktalanul jelenteni.
(2) A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Ha nem tekinti munkabalesetnek, akkor erről és a jogorvoslat lehetőségéről (68. §) a sérültet, halálos baleset esetén a hozzátartozót értesítenie kell.
(3) A munkáltatónak lehetővé kell tennie a munkavédelmi képviselő részvételét a munkabaleset kivizsgálásában.
67. § A munkabaleset bekövetkezésétől számított 3 év után a munkáltató a törvényben foglaltak alapján nem köteles a munkabalesetet bejelenteni, kivizsgálni és nyilvántartásba venni.
68. § (1) Ha a sérült a munkáltatónak a munkabaleset bejelentésével, kivizsgálásával kapcsolatos intézkedését vagy mulasztását, továbbá ha az érintett munkavállaló a foglalkozási megbetegedés és fokozott expozíciós eset bejelentésének elmulasztását sérelmezi, a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz fordulhat.
1949. évi XX. törvény
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA
64. § A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy egyedül vagy másokkal együttesen írásban kérelmet vagy panaszt terjesszen az illetékes állami szerv elé.
Üdv. :)
lacrimas:
Szerintem nem te mulasztottál, hanem a felettesed, -akinek jelezted, hogy a munkahelyeden- vélhetően a munkáddal összefüggésben- baleset ért, így az munkabalesetnek minősíthető.
- aki szerintem jól tudja hogy sáros, mert azt a jegyzőkönyvet még egy ici-pici sérülés miatt is fel kell venni, lásd zúzódás (Volt kollégámnál 3 nappal később derült ki hogy törése van- így utólag, hülye volt hogy nem jelezte, hogy esett és nem lett belőle 100% os táppénz), bármi
- valaki majd jön még, ide írja a jogszabályokat, de te szépen csak hajtsd ki a munkáltatóból a baleseti jegyzőkönyvet, mert csak így jár neked emeltebb összegű táppénz.
- valószínűsítem, hogy fél a munkáltató az OMMF vizsgálattól/bírságtól.
- akár az orvosod is tehet mulasztás miatt feljelentést, ha komolyabb a dolog és észlelhető a munkáltató vétkessége, de ez nem a legjobb út, "zötyögős"
(pl:volt munkahely:
- földelt/ vízzáróan szigetelt berendezés mosása közben 400 V rázta meg egy kolléganőmet,
- nem hívtak mentőt!!!
- mozgatták, holott nem lett volna szabad !
- a műszakvezető bevitte az ügyeletre (!)
- otthagyta felügyelet nélkül (!)
- technológiai sort a berendezéssel együtt -további vizsgálat nélkül elindította.
- 20 perccel később üvöltve jött a munkavédelmis, hogy
álljanak le, mert ez komoly kivizsgálást kiván.
)
Mi történt veled?
Jobbulást.
Tisztelt hozzáértők.
Én inkább tanulságot írnék le, de tanácsokat is örömmel vennék.
3. éve ért munkabaleset. A balaesetért nem közvetlen a munkáltatómat terheli a felelősség, de nagyon aljas módon járt el.
A baleset következménye nem tűnt komolynak, így munkára kötelezett. Mire kiderült, hogy bizony komolyak a következmények, ő szépen visszamenőlegesen kijelentett.
Hiába fordultam a munkaügyi felügyeletre, azok nem vizsgálták az ügyet. Jegyzőkönyv azért van, ami arról szól, hogy a munkáltatóm jóhiszeműen járt el, hiszen én értesítés nélkül hagytam el a munkahelyemet, ami érdekes, mert a megjelölt időpont nem egyezett a baleset időpontjával. (előbbi dátum) Táppénzes papírokat a kukába dobta. Ellátatlan voltam. Oephez fordultam, de jegyzőkönyv híján lepasszoltak. A jegyzőkönyvet sem a balesetért felelős, se a munkáltatóm nem volt hajlandó felvenni. az első tárgyaláson visszahelyeztek a munkakörömbe és kötelezték a munkáltatómat, hogy küldjön munkaalkalmassági vizsgálatra. Ezt nem tette meg.
A baleset körülményei ha nehezen is, és Ellentmondásos tanuvalloások ellenére is bizonyosságot nyertek, Az igazságügyi szakértő is engem igazolt. Közben az ügyvédem pályát módosított.
A Bíróság a jogszabályi hátteret kéri tőlem, amit úgy látszik össze tudo hozni. Minden segítséget megköszönök
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni mert nem tudom mit tegyek!
Munkahelyi balesetem volt és a baleseti jegyzőkönyvet persze a munkáltatók hatására nem a valós történet alapján írták meg én pedig aláirtam.Mostanra persze kirúgtak a munkahelyemről és a napokban kaptam a kormányhivataltól egy levelet melyben kérik hogy a büntetőjogi felelősség tudatába tölcsem ki a mellékelt kérdéseket a balesetemmel kapcsolatosan.A kérdésem az lenne a kérdésem hogy most az igazat ha leirom akkor nekem ebből származhat e valami bajom vagy mit kellene tennem ez ügyben.
Köszönöm válaszát!
„kovacslorand00@gmail.com # e-mail 2016.01.26. 18:31
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni mert nem tudom mit tegyek!
Munkahelyi balesetem volt és a baleseti jegyzőkönyvet persze a munkáltatók hatására nem a valós történet alapján írták meg én pedig aláirtam.Mostanra persze kirúgtak a munkahelyemről és a napokban kaptam a kormányhivataltól egy levelet melyben kérik hogy a büntetőjogi felelősség tudatába tölcsem ki a mellékelt kérdéseket a balesetemmel kapcsolatosan.A kérdésem az lenne a kérdésem hogy most az igazat ha leirom akkor nekem ebből származhat e valami bajom vagy mit kellene tennem ez ügyben.
Köszönöm válaszát!
”
Kérdés, hogy a baleseti megtérítési eljárással kapcsolatos kérdőívet, vagy KPE 180. számú OEP, Nyilatkozat az üzemi balesetnek nem minősülő baleset (sérülés) körülményeiről elnevezésű nyomtatványt kapott.
Mindkettőnek más-más célja van, előbbi a munkáltató marasztalására, utóbbi a baleset üzemiségének az elbírálására irányul.
Javasolt jogkövető magatartást tanúsítani és a kiküldött kérdőívet a valóságnak megfelelően kitölteni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02