Munkabér? vagy hogyan dolgozzunk tavalyi bérért?


Karika # 2004.05.28. 12:06

Szevasz Vadász! (Noha Ti inkább a Nyúl szerepét töltitek be).
Az ügyedhez még annyit, azt lehetne bonyolítani azzal, hogy szakértővel megvizsgáltatnátok a tőletek elvárt munkateljesítmény ésszerűségét. Ezt a szakszervezet magára vállalhatná.
A hasonlatod egyébként tetszik.

Vadász # 2004.05.28. 10:35

Szia Karika!!
Ha te élsportoló vagy és kihozod magadból a maximumot,azt hiszem hiába ajánlok neked 500 000-ezer ft-ot hogy fuss gyorsabban ....sosem lessz a tied!!!De én persze felkínáltam...csak...te vagy a béna!!!!
Bocsi a hasonlatért de nálunk ez van!!!
Vadász

Vadász # 2004.05.28. 10:30

szia!!
De olyan szinten szigorítottak hogy matematikailag is teljesíthetettlen az elvárás,tehát így vagy úgy a végeredmény ugyan az .Nulla prémium!!!Ez így jogszerű szerinted?Köszi a választ :vadász

Karika # 2004.05.28. 09:39

Lehet, hogy nem etikus, de a leírtakból úgy tűnik, hogy jogszerű a munkáltatód eljárása. Csak akkor lenne jogorvoslatnak helye, ha megvonnák a prémiumot. Nálatok viszont megmaradt, csak szigorítottak rajta.

Vadász # 2004.05.28. 08:45

Köszi a választ! Szia!!

A kollektív szerződés tartalamazza a bérformát ,még pedig úgy hogy alapbér+prémium.De a mértékéröl és a prémium felosztásárol ill az elvárásokról nem szól.Az a félelmünk vagy is úgy néz ki a dolog hogy itt akarnak bért megtakarítani .Eddig be is jött nekik,ma ez a tavalyi béremhez képest mikor méd nem szívoztak a prémiummal 15% mínuszt jelent.Kérdem én így etikus megtakarítani a költségeket mert nem birnak a piacon megmaradni ?
Van valami megoldás?
Köszi a választ :
vadász

the big cat # 2004.05.27. 11:51

Ha van szakszervezet, akkor a prémium még a kollektív szerződésben is lehet szabályozva, és szintén nem változtatható egyoldalúan ebben az esetben.

the big cat # 2004.05.27. 11:50

Ha a prémium nincs a munkaszerződésben szabályozva, akkor csak az alapbér követelhető, a prémium adását indoklás nélkül akár meg is szüntetheti a munkáltató, tehát átszervezni, nyugodtan átszervezheti. Nyilván munkaerő szervezési és motivációs szempontok miatt nem valószínű, hogy bölcs dolog lenne elvenni, de átszervezni akár még jó hatással is lehet.

Ha viszont munkaszerződési kérdés az ügy, akkor csak muankszerződésmódosítás keretében változtathatja a mértékét és a teljesítménykövetelményt is ésszerűen kell kitűzni, és nem lehet össze vissza változtatgatni, hanem ez előzetesen közölt periódusra az előzetesen közölt követelmények állnak fönn.

Vadász # 2004.05.27. 09:17

Sziasztok!Segítségetek szeretném ismét kérni :Bér téma:A munkabérünk tavaly dec 31-igy alapbér+prémium-ból állt,A prémium része ami ma vitatott,régi felállás szerint a prémium egy részből tevődött össze mégpedig a selejt küszöbbtöl függött,ha meghaladta nem járt,ez így még jó is volt ,vagy is nagyrészt meg is kaptuk magyarul teljesíthető volt ez 10 %-ot tett ki.Majd modosították persze egyoldalúan 2 x 5-re tehát két részre szedték eggyik 5 %-ék a seljt a másik 5%-ot az üzemidőre kaptuk.Itt már kezdtek gondok lenni mert sokszor nem teljesült az üzmidő.De most ismét változott a helyzet 15 % -lett a prémium de három részből tevődik össze 3 X5 %-ból, ami a selejt,ill hatékonysági mutató ,ill a reklamáci ó léte nem léte.Gyakorlatilag már csak 5 %ék az amit megkapunk,mert lehetettlen helyzet elé vagyunk állítva.Eddig a bevezetés óta háromszor nem zudtuk teljesíteni az elvárásokat.Kérdem én szabályos ez a bérforma így?Így lehet bért megtakarítani kreállni kell egy elérhetettlen norma szintet,aztán mehet minden tavalyi béren.Van valami jogi megoldása az úgynek vagy?Sürgős lenne hogytudjuk mert megy a szkanderozás a szakszervezet és a munkálltató között,de semmi megeggyezés.Sőt inkább egyoldalú dogmatizmus uralkodik!!!!!Mi lehet a megoldás ? köszi vadász