"tvin píksz"


csufi99 # 2004.05.30. 15:11

Szent a béke! Már csak a dolgoknak kell úgy alakulni, hogy az kérdezőnek a lehető legjobb legyen...,s ez rajta is múlik, vagy már csak rajta, ügyes legyen, észnél legyen, terhes legyen :) , avagy csikarjon ki egy tisztességes elválást, végül kiderül egyet gondoltunk, csak picit összeakadtunk rajta. Így kerek a világ.

luxi32 # 2004.05.30. 14:49

Sziasztok!Köszönöm ahozzászólásokat sokat segítenek!Szerdán lesz a megbeszélés,amelyre nem megyek el.Megvárom,hogy mit lépnek,mit döntenek,az eredményt majd megírom.Köszönöm!

Karika # 2004.05.30. 12:07

Csufi99!
Igazad van. Akit alkalmatlanság miatt küldenek el egy munkahelyről, az egy nehezen tisztázható bélyeget visz magával. Az alkalmatlanság úgy jött elő a részemről, hogy a Kjt. nem ismer más felmentési okot, amit Luxi32 esetében alkalmazni lehetne. Azt kimondhatjuk, hogy a szülők nem bíznak benne, és ez a Kjt. nyelvére lefordítva alkalmatlanságot jelent. Hogy a szülők hozzávaló viszonya miért alakult így – azért, mert Õ más faluból való; mert nem is ismerik; mert a jelenlegiben megbíznak; mert a jelenlegi falubeli – teljesen mindegy.
Amennyiben tiszta lappal szeretne megválni jelenlegi munkahelyétől, akkor a közös megegyezés marad. Ebben az esetben viszont nincs felmentési idő. Megjegyzem, ha a munkáltató is békében szeretne elválni, van lehetőség néhány hónap kialkudására.
Az egyik hozzászólásomban írtam, hogy betegállomány, és gyes alatt nem lehet felmondani, ezt azzal egészítem ki, hogy terhesség alatt sem. Tehát, ha terhes lesz a gyes ideje alatt, további három évre megoldódott Luxi32 problémája.

csufi99 # 2004.05.30. 00:23

Még egy megjegyzés: valamikor a kérdező bizonyára dolgozni fog, s talán a hivatásában, bizony nem mindegy ,hogy csak hagyja-e szakmailag alkalmatlannak ítéltetni magát, itt egy ember munkát akar, melyben a "falu" támogatja, ő meg már ismeretelenné vált. Neki kell dönteni, ő is fog, de ne a személyi anyagában egy szakmailag alkalmatlanná nyilvánítással, mert azzal kész a pálya egy életre. Ez komolytalanság?

csufi99 # 2004.05.30. 00:16

Szerintem nem komolytalankodom. Számolj, akik most gyermekek az óvodában és szüleik ismerik és mennyire az óvónénit? Itt nem erről van szó. Megimsertek és megszerettek egy újat, ahhoz ragaszkodnak. Ez nem szkamai alkalmasság kérdése,normális emberi reakció, s ha kérik is az új óvónéni maradását, nem feltételezem, hogy a régi ócsárolásával tennék azt.
S hogy ne is fajuljon azzá, ne menjen el az összejövetelre. Ugyan mi ebben a komolytalanság? Vagy ők ott testületileg, vagy bármely vezető kimondja szakmailag alakalmatlan? Ha így gondolod nem én vagyok komolytalan,Te. A szakmai alkalmasság kérdése egy igen komoly eljárás, mely külső szakértők bevonásával folyik. Láttam már ilyet. S ha kérik a távozását, s ezt méltányolják helyben, hát majd felmondanak szabályosan. Mi ebben a komolytalanság? A hátteret pedig nem tudjuk, egyikünk sem, csakazt ,ami ide leírásra került. Majd szólok ha komolytalan leszek...s az elején már leírtam,ha nem is akar visszamenni, mire vár pénzt? Csupán a szakmai alkalmassághoz tettem megjegyzést, ennyi a lényeg. S ha nem akar visszamenni, még abba a szerencsés helyzetbe is kerülhet, hogy felmondanak neki, hogy az jogszerű lesz-e, megint a jövő titka, azt meg nem gondolhatod komolyan, hogy a hivatkozási alap ennyi alapján alkalmatlanság, ha így gondolod, Te vagy komolytalan.2000-ben már táppénzre került, hány évet járnak az oviba a gyerekek, s az fel sem merült, hogy vezetője, bárki szakmailag, emberileg stb. alkalmatlannak találná, csak arról, a másikat szeretnék, s ebben már ki kit mire biztat, s esetleg támadások érhetik, ez igaz, ezt kell kikerülnie.

Karika # 2004.05.29. 21:13

Csufi99!
Ezt úgy gondolod, hogy pl. van 30 gyerek, és 30 szülő, akik megírják a polgármesternek, hogy ezzel a (ide bármilyen lejárató jelzőt érteni lehet) óvónővel nem látják biztosítottnak a gyerekük fejlődését, takarítsa el az óvodából.
A büszke óvónő pedig - igaza tudatában - nem vesz tudomást semmiről, végzi a munkáját, küzd, harcol. Ne komolytalankodjál.

csufi99 # 2004.05.29. 20:32

Bocsi, csak egy megjegyzés az alkalmatlanságoz, ez lehet szakmai és egészségügyi. A szakmai alkalmatlanságot pedig nem alapozhatja meg a szülők véleménye. Ezt szakemberek bevonásával valóban egy eljárás keretében lehet kimondani, vagy alaptalannak találni. Nem szakmailag alkalmatlan a kérdező- csak éveket esett ki a munkából, eidő alatt megszerették az utódot a gyerekek és szülők. Ettől a kérdező még szakmailag alkalmas. Ha szakmailag alkalmatlannak találnák, az száműzés a pályáról, s ezt lehetennek tartom a lertak miatt. Normál esetben, több csoportnál semmi baj nem szokott lenni, csupán azért, mert GYES-en volt valaki. Sőt ha emiatt küldenék el, az bizony talán még hátrányos megkülönböztetés is....Tehát vagy terhes leszel időben, vagy munkanélküli, még az is lehetsz,maradsz a helyeden, ha akarsz.

Karika # 2004.05.29. 15:52

Luxi32!
Az alkalmatlanságot a munkáltatónak van joga – megfelelő eljárás keretében – megállapítani. Ez ellen jogorvoslattal lehet élni.
Ahogy, már előzőleg is írtam, a szülők bizalmának az elvesztése, véleményem szerint megalapozhatja az alkalmatlanságot.
Táppénzre akkor mehetsz, ha az orvos keresőképtelenné nyilvánít.
Annyit még tudjál, hogy a gyes, és a betegállomány alatt nem lehet felmondani.

luxi32 # 2004.05.28. 19:30

Karika!
Az alkalmatlanságomat szakértőknek kellene megvizsgálni nem?Gondolom a helyi testület erre nem alkalmas.Sajnos az adataimat nem tudom pontosan összeszedni többször megszakadt a munkaviszonyom mert először csak határozott idejű kinevezéseim voltak.Az utolsó kérdésem,hogy a felmentési idő alatt lehetek táppénzen?/Ha újra vesz.terhes leenék!/

Csufi99!
A levélre én is gondoltam,köszönöm,hogy válaszoltál!Hát ilyen légkörben senki sem dolgozna szívesen azt hiszem.A baj az,hogy másik munka nincs kilátásban!

Karika # 2004.05.28. 17:57

Luxi32!
Neked nem kell mozgolódni. Novemberben jár le a gyes-ed, előtte jelentkezz a munkahelyeden. Hagyd, hogy a munkáltatód lépjen.
A közölt adataid alapján a felmentési időd 60 nap + 1 hónap, a végkielégítésed pedig 3 hónap. Azonban, ha alkalmatlanság miatt küldenek el, végkielégítés nem jár.
A nyilvántartásoddal kapcsolatban az a véleményem, hogy a jegyző akkor ellenőrízheti azt, ha jogkörébe tartozik az ovoda feletti ellenőrzés.
Mire vagy kiváncsi a személyi anyagodból?
Ha pontosan megírod az időpontokat, a besorolásodról véleményt tudok mondani.
Szabadság a gyed első évére jár.

csufi99 # 2004.05.28. 17:09

Én a helyedben írnék egy a "gyűlést" megszervező személynek, akár a vezetődnek, vagy jegyzőnek, polgármesternek, hogy nem kívánsz megjelenni a gyűlésen, mert céljuk nyilvánvaló, mást szertenének alkalmazni, emberileg ezt még meg is érthetd, hiszen megszokták a gyerekek, a szülők. Nem szeretnéd magad kitenni egy olyan helyzetnek , mely személyeskedű jellegű, s a szakmai alkalmasságodat, személyiséget kellemetlen megjegyzéseknek tedd ki, erre nem hivatott a gyűlés, s nincs joguk ott megbeszélni a személyi anyagodban lévő iratokat ! Mivel magad sem akarsz visszamenni, vagy közös megegyzéssel eljössz, s nem kapsz semmit, vagy megvárod míg felmondanak, s felmentési időt kapsz, végkielégítést. Végső esetben, mert gondolom pénzük kevés van, vagy munkába állsz, ha nem mondanak fel, vagy marad a közös megegyezés. Ezt pedig magadnak kell eldönteni. Bár ahová én nem akarnék visszamenni, onnan nem várnék még arra, hogy pénzt is adjanak, de ez már magánügyed.

luxi32 # 2004.05.28. 13:15

1996 augusztustól vagyok ebben az óvodában 9 hónap próbaidő után 1997 jun.1-től határozatlan idejű óvodapedagógusi kinevezéssel,jelenleg az F4-es fizetési fokozatban.2000.szeptembertől táppénzen voltam/vesz.terhesség ,vetélés miatt/.2001.márciusban újra terhes lettem,végig táppénzen voltam,novemberben megszültem,így gyakorlatilag 2000-óta nem voltam a faluban nem ott élek.Ezek a szülők az én munkámat nem ismerhetik mert még nem találkoztunk.Gondolom január vége felé lejár a szabim addig nem kell semmit tennem,nem is kaptam még semmiféle papírt.Persze nem fogok visszamenni oda, de nem én akarok felmondani hátha kapok valamilyen pénzt.Külső személynek mondjuk a jegyzőt gondoltam ő nem vizsgálhatja meg a papírokat?

Karika # 2004.05.28. 12:29

Luxi32!
Az elküldésednek (felmentésednek) az indoka valahogy úgy szólna, hogy a szülők megvonták a bizalmat tőled (azaz nem végzed jól a munkádat). Nem tudom, hogy a bíróság ezt elfogadná-e, de feltehetően igen.
A fórumra ne menj el, mert ott olyan személyeskedésekre kerül sor, amire semmi szükség.
Azt a törvény egyértelműen felsorolja, hogy a rólad vezetett nyilvántartásba ki tekinthet bele. Olyan külső személy, akire te gondolsz, nincs benne, noha ez egy teljesen normális dolog lenne. Az én véleményem az, hogy erre nincs is szükség, mert azokból az okmányokból, amelyeket te megkaptál minden megállapítható.
Arra a kérdésre, hogy mit kérjél, csak úgy lehet válaszolni, ha megírod a különböző besorolási adataidat (a kinevezéseden minden rajta van).

luxi32 # 2004.05.28. 09:48

Üdvözlök mindenkit!Szeretném ha tanácsokat adnátok mit tegyek.A probléma a következő:óvónő vagyok november 12-ig gyes-en.Felhívott a vezető,hogy ha visszamegyek hozzájuk nyáron kiadja a szabimat és szeptembertől dolgozzak./egycsoportos óvoda egy kis faluban,az önkormányzat nem fizet két bért nekem is meg a helyettesnek is /Mondtam,majd meggondolom.Egy hét múlva újra felhívott,hogy a szülők levelet írtak a polg.mesternek és a testületnek,hogy a helyettem dolgozó óvónő maradjon és engem ne vegyenek vissza!Lesz ez ügyben egy nyílt fórum a faluban ahová szeretettel megis hívtak!!!Most jönnek a kérdések!Elküldhetnek?A fórumra nem akarok elmenni.Felülvizsgáltathatom valakivel a személyes anyagomat/besorolás szabadságok miatt/?Ha megegyeznék velük , hogy eljövök mit kérjek?Írjatok nekem okosakat!Köszönöm!Luxi