raktári felelősség vállalás


the big cat # 2004.06.03. 04:58

Ehhez látni kellene a leltárfelelősségi megállapodásokat, és ismernia munkáltató standolási gyakorlatát.

gitta # 2004.06.02. 16:44

Köszi!!
Tehát abban az esetben, ha megbukik valaki , elismer x Ft lopást, de a kihozott leltár hiánya nagyobb, akkor a különbözetet a többieknek nem kellene kifizetni?? (akkor sem, ha megvannak a felelősségi papírok)
A másik kérdés: Ha megvannak a megfelelő leltárfelelősségi papírok, leltárhiány lesz, tettes nélkül, akkor megtámadható-e a fizetési kötelezettség azok részéről akiket minden nap teljes motozásnak vetettek alá!!(azokkal szemben, akiket soha nem motoztak meg)????
Bocsánat a sok visszakérdezésért!!
Köszi:G

the big cat # 2004.06.01. 19:20

Ha amunkaszerződésükben csak az szerepel, hogy a fizetésük felelnek a leltárhiányért, akkor ez csak a felelősség mértékét rendező , egyébként érvényes rendelkezés, emelett érvényes leltárfelelősségi megállapodást kell kötni, és az azt biztosító ellenőrző rendszert kell bevezetni, és kivétel nélka szeméyles felelősséget bizonyítani kell.

Ha nincs bizonyítható tettes, akkor senki sem fizet.

Ha a munkáltató mégis levonna valakitől ft, ez a legsúlyosabb munakszerződésszegések közé tartozik, és rendkívüli felmondás indoka lehet, mivel bírósági ítélet, vagy a munkavállaló előzetes írásos és koönkrét beleegyezése nélkül a munakbérből még jogos igény esetén sincs levonásnak helye.

gitta # 2004.06.01. 17:31

Hello!
Köszönöm a gyors segítséget. Tegnap rosszul írtam a kollektív szerződéssel kapcsolatban. Nem ebben van a felelősségről szó, hanem a dolgozók írták alá munkaszerződésükben, hogy hiány esetén fizetésük x-%-ával felelnek. Remélem így már jól írom. Tehát ebben az esetben, ha leltár hiány keletkezik, bizonyítható tettes nincs, akkor mindenki fizet???Azok is akiket nap mint nap megmotoztak??
Próbálhatják-e elhárítani a fizetési kötelezettséget azokra, akik soha nem kerültek motozás alá.?
Mégegyszer köszi a választ!G

the big cat # 2004.06.01. 08:19

A kollektív szerződés nem rendelkezhet leltárfelelősségről, így ha van is ilyen megállapodás az semmis. A leltárfelelősségi megállapodásokat szeméylenként kell megkötni, és csak akkor lehet igényt támasztani ez alapján, és csak közvetlenül a szeméylekkel szemben, ha van megfelelő standolási rendszer. Kollekítv felelősség kizárt, minden dolgozó csak az általa okozott kárért, bizonyított hiányért felel.

szajbertattila # 2004.05.31. 20:01

Hello,

ez a közös anyagi felelősség a kollektív szerződés alapján furcsa nekem... láttad azt a kollektív szerződést? mit mondtak, hogy értelmezik ezt a közös anyagi felelősséget?

Attila

gitta # 2004.05.31. 19:25

Hello mindenkinek! Két problémában szeretnék segítséget kérni. Egy cég raktárában dolgozom, ahol a kollektív szerződés alapján közös anyagi felelősség van. A munkaidő végén minden ott dolgozót megmotoznak a biztonságiak, kivéve a vezetőket, akik szintén anyagilag felelősek! Esetleges leltárhiány esetén a megmotozott dolgozók kivonhatják-e magukat az anyagi felelősség vállalás alól, mondván\"minket minden nap megmotoztak, én nem lophattam...\" ???
A másik kérdés: Az alap felállás ugyanez, előáll a fizetős hiány, de egy dolgozóra rábizonyították a lopást.Õ beismer X összeget, melynek fizetésére kötelezik,de a hiány értéke nagyobb. Ebben az esetben a hiányt 2 részre osztották.Az egyiket a lopós kolléga fizeti, a másikat pedig mindenki együttesen.Így, ha a lopás ténye bizonyított, van-e lehetőség a fizetési kötelezettség megtámadására a többiek részéről ???
Remélem érthetően fogalmaztam, előre is köszönöm a segítséget!!! G