Nem bejelentett dolgozó felmondása


Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.06.08. 17:47

Kedves Seady77!

Ebben atz ügyben a munkáltatód is "ludas", mert nem adózik utánad, de sajnos Te is "megütheted a bokádat" mert közreműködsz ebben számlaadással. szerintem békében kellene elvállnotok. Számoljatok el egymással a "munkáltatóddal" mindenki megelégedésére. Nem vígasztalásképpen, de én is 3-szor halasztottam el annak idején a különböző államvizsgáimat, mert a "multi", akinél dolgoztam jól fizetett, de még "élni sem hagyott" napi 10-16 órákat dolgoztam.
Neked kell tudni azt, hogy mi éri meg neked. az APEH-et, azonban én nem "bántanám".

Üdvözlettel:

the big cat # 2004.06.03. 18:03

Én a helyedben ügyvédhez fordulnék. Ez elég bonyolult ügy ahhoz, hogy bármin elcsúszhass.

seady77 # 2004.06.03. 17:58

Nagyon köszönök minden tanácsot!Már csak két kérdésem van: Hogyan kell megfogalmazni a rendkívüli felmondást?Van formai szabálya? A számlázó cég milyen formátumú szerződés felmonó levelet írjon?

the big cat # 2004.06.03. 15:37

ha van munakszerződésed, akkor tekintet nélkül arra, hogy mit számláznak egymás között a teljes munakbéredet maximum 3 évig visszamenőleg követelheted, és a másik cég nem hivatkozhat arra, hogy, de én azt számlán fizettem valakinek, mert ezzel azt mondja, hogy adót csaltam.

seady77 # 2004.06.03. 07:04

A két cég között megbízási szerződés van. Tényleg aláírtam a cégemmel egy munkaszerződést, ami ezek szerint semmit sem ér, mert a számlát adó céggel állok elvileg munkaviszonyban. A két cég között április elsejével lépett életbe a szerződés, viszont én előző hónap 15-én kezdtem. tehát én felmondhatok, de a pénzem nem látom? A számlát adó cég sem követelheti?

the big cat # 2004.06.03. 04:53

Munkaviszonyban nincs számlázás, ez tuti, ezért kérdeztem miylen jogviszonyban vagy.

A bejelentésnek nincs köze ahhoz, hogy a bármilyen jogviszonyban téged megillető jogokat érvényesíts, csak néha nehezebb, plusz, így az ellátások nem járnak.

Szerintem te semmiylen jogviszonyban nem állsz a céggel, hanem a számal kibocsátója , sé befogadója között van valamiylen jogviszony (valószínűleg megbízás) namost, ha te nem vagy jogviszonyban, azt felmondani sem lehet, de követelni sem tudsz ez alapján semmit. Aki követelhet valamit, az a számla kibocsátója, mivel ő áll jogviszonyban, csak az akérdés, hogy miylen teljesítés alapján. Plusz az is elég érdekes, hogy van valamiféle "munakszerződés" közted meg a fogalalkoztatód között. Ha ez így van, ez alapján követelhetsz MUNKABÉRT visszamenőleg 3 évre, függetlenül attól, hogy mit fizetett a cégnek.

Sajnos itt jól látható keveredés van, az iratok pontos ismerete nélkül nem lehet tanácsot adni, javaslom fordulj ügyvédhez, az majd kibogozza.

Karika # 2004.06.02. 20:24

Seady77!
Nem értem az egészet. Ha nem vagy bejelentve, honnan akarsz felmondani? A munkaszerződésed fiktív? Ami csak azért van, hogy az ellenőrnek meg tudjátok mutatni? A számlákon, amire fizetnek, a te neved szerepel? Ez nem egy konkrét feladatra szóló megbízási szerződés? Egyáltalán, milyen jogviszonyban vagy?
Az általad leírtakban sok a bizonytalansági tényező.

seady77 # 2004.06.02. 20:17

Akkor azt javaslod, hogy "simán" felmonhatok, rendkívüli felmondással, és jogosan követelhetem a félhavi béremet is?A félhavi bér úgy keletkezett, hogy 15-én kezdtem dolgozni, és csak következő hónap végén kaptam egyhavi fizetést. A számomra számlát adó céggel nem állok munkaviszonyban. Nem lesz ebből a cégnek baja, aki a számlát adja nekem?

Sasfioka # 2004.06.02. 20:00

Ha munkaszerződést írtál alá, akkor miért számlára fizet? Ebben az esetben megbízási szerződést "szokott" a te munkáltatód a neked számlázó céggel kötni. Mellesleg amennyiben nem állsz munkaviszonyban a számlát adó céggel, akkor jogtalanul.

Ha meg valóban munkaszerződést írtál, és nem vagy bejelentve, akkor ez a tény okot adhat rendkívüli felmondásra. Viszont ha ez már évek óta így van, akkor neked sem lesz kellemes a vége...

A fél havi bérrel történő tartozás mit jelent? Előző hónapban csak felét adta? Mert ha így van, az is ok lehet rendkívüli felmondásra.

SF

seady77 # 2004.06.02. 19:56

Nem igazán értem a kérdésed, hogy őszinte legyek. Hallgatói jogviszonyban állok az iskolával napali tagozaton. A munkahelyemen viszont aláírtam egy munkavállalói szerződést( teljes munkaidős stb) a már leírt 30 napos felmondási idővel. Viszont mivel be nem vagyok jelentve, ezért nem tudom érvényesek-e az általános érvényű munkáltató-munkavállaló közötti jogok.

Előre is ksözönöm a válaszod, remélem érthető vagyok.

the big cat # 2004.06.02. 19:06

Milyen jogviszonyban vagy?

seady77 # 2004.06.02. 18:07

Segítséget kérnék, ugyanis van egy problémám, amit rendkívül gyorsan meg kellene oldanom. Nem vagyok bejelentve a munkahelyemen, szerződést aláírtam 30 napos felmondási idővel. Számlára fizetnek, amit egy ismerős cég (é részemről)ad nekik.A főnököm nem akar elengedni az államvizsgámra, meg amúgy sem vagyunk túl jó viszonyban, úgyhogy szeretnék felmondani. Hogyan tegyem ezt, hogy a nekem számlát adó cégnek se legyen kára, és a 30 napos felmondási időmet sem tudom ledolgozni, mert 2 hét múlva lesz az államvizsgám. Ráadásul fél havi béremmel tartoznak. Kérem sürgősen adjanak tanácsot, mert mihamarabb szeretném tisztázni a dolgokat a munkahelyemen. Majdnem 3 hónapja vagyok ott.