valaki ki tudja nekem számítani?


Sunny # 2004.06.03. 08:55

Kedves Szakbarbár, köszönöm a segítséget, de szerintem legjobb most már a TB-re bízni az ügyet.

Egyébként valóban nem kell TB-t fizetnem az egyéni adószámos jövedelem után, mert a munkaviszonyom 40 órás.

Sajnos ez nagyon rossz hír, hogy ez a jövedelem nem számít bele. Ezek után én magam is nagyjából be tudom célozni, hogy nagyságrendekkel kisebb összeget fogok kapni, mint amennyit elozo évben kerestem.

Szakbarbár # 2004.06.03. 04:27

A nettókkal nem megyünk semmire, a bruttó az alapja minden egészségbiztosítási ellátásnak, megpróbálhatom ugyan próbálni felbruttósítani a tavalyi adó- és járulékmértékekkel, de akkor már inkább nézd meg a papírjaidat, hogy mennyi volt bruttóban.

Ha az a nettó 120 legalább heti 36 órás munkahelyről származott, akkor az adószámos magánszemélyként kapott jövedelemből nem kellett egészségbiztosítási járulékot fizetni, úgyhogy nem is jár utána semmi (pl. tgyás), amit ez alapozna meg.. Az adónak a tb ellátásokhoz nem sok köze van, úgyhogy annak, hogy mennyi a költséged és mennyi adót fizetsz, semmi jelentősége nincs. Egyébként a leírásodból úgy tűnik, hogy ha kellett volna, akkor sem lett levonva az az egészségbiztosítási járulék, de ebbe ne menjünk bele csak akkor, ha kiderül, hogy 36 óránál rövidebb volt a heti munkaidőd.

A napi átlagkereset azt jelenti, hogy az irányadó időszak jövedelmét elosztják annyi nappal, amennyire azt kaptad. Pl. egy éves keresetet, ha az 01.01-től 12.31-ig szólt, 365-tel, és ennek a 70%-a lesz az 1 napi ellátás. Egyébként dolgozol tavaly év elejétől folyamatosan? Mert ha esetleg nem, akkor nem csak az nem biztos, hogy nem 365 az osztószám, hanem más is máshogy lehet.

Sunny # 2004.06.02. 22:14

Kedves Hozzáértok!
Sajnos a jog elég bonyolultan fogalmaz véleményem szerint, és ezért nem tudom kiszámítani, hogy mennyi lesz az én esetemben a terhességi-gyermekágyi segély.

Gyermek várható születése: jún.25.
A megelozo évben és a gyermek születésének évében a netto jövedelmem kb. havi 120 ezer. Emellett egyéni adószámmal kerestem még 1.200 ezer forintot, amelynek a felét költségként le fogom írni, és amely után adóeloleget is fizettem.

Tudna valaki segíteni, hogy miként számítják bele a számlás jövedelmet? És egyáltalán, mi az a naptári napi átlagkereset?

Elore is köszönöm!

Sunny