Nemdohányzók védelme?!


the big cat # 2004.07.06. 05:01

Miért, én mást mondtam volna?

Egyébként pedig az eredeti hozzászólásból kitűnik, hog yigenis a klinika egész területén tilos a dohányzás, mivel nincs kijelölt dohányzóhely.

Karika # 2004.07.05. 18:23

De csak akkor, ha tiltott helyen dohányoznak a beosztottak, és a főnővér nem indít (vagy nem kezdeményez az arra illetékes vezető felé) vizsgálatot. Önmagában a dohányzás csak akkor róható fel, ha az intézmény egész területén tilos a dohányzás, ilyen pedig biztos nincs.

the big cat # 2004.07.05. 18:06

A főnővér munakörébe beletartozhat a fegyelmezés, és a munakhelyi dohányzási szabályok betartatása a beosztottaival, és ennek elmaradáésa fegyelmi vétség lehet. ebben én nem látok problémát. Minden főnök felelős a beosztottaiért illetve azért, hogy azok amunakhelyi szabályokat betartsák.

Karika # 2004.07.05. 16:04

És a főnővér sem büntethető azért, mert a beosztottja dohányzik.

the big cat # 2004.07.05. 12:52

A Munkaszerződésbe csak amunakviszonynal összefüggő dolgok kerülhetnek szabályozásra. A dohányzás beszüntetésére való kényszerítés kisebb fizetéssel durván jogellenes, a munkáltató levonást csak és kizárólag a munakválló előzetes írásbali engedélye alapján tehet meg, egy módosított munakszerződés ugyan ezt kielégíteni, de levonásnak helye csak jogos követelés alapján van. A dohányzás miatti büntetés pedig nem jogos, ha a munakidőkiesés miatt kíván levonni, akkor azt pontosan mérnie kell.

Egyébként én ellenzem a dohányzást, de nem iylen módszerekkel kell leszoktatni.

evipet # 2004.07.05. 10:05

Sziasztok!

Vendég rezidens orvos vagyok az egyik egyetemi klinikán. Itt valamennyi orvos (köztük én is) nem dohányzik, viszont a nővérek közül szép számmal. Ma reggel az intézetvezetője olyan renszabályt léptetett életbe, ami általános elégedetlenséget, felháborodást szült.
Kijelentette, ha a nővérek közül valaki dohányzik, a főnővér kap írásbeli figyelmeztetést, két alkalom előfordulása után a dohányzóval új szerződést fognak kötni, miszerint, ha dohányozni akar, minden ledolgozott 8 órából csak hetet fognak kifizetni.
A klinikán nincs kijelölt dohányzóhely, a nővérek vagy a tálalóban, vagy az épületen kívül szoktak dohányozni, és 12 órás műszakban dolgoznak (gondolom pihenőidő is jár).
Bár én nem vagyok dohányos az eljárást felháborítónak tartom, és szeretném megkérdezni lehetséges-e ez egyáltalán, hogy valakit ezzel a szerződésével zsarolhassanak, csökkenthető-e ily módon a munkabér?
Ráadásul miért büntetik a főnővért, aki nyilván nincs 24 órán át a munkahelyén, ha valamelyik beosztottja dohányzik?
Bár "hivatalból" és személyes meggyőződés alapján is a dohányzás ellen vagyok, mégis úgy tudom a dohányosoknak is vannak jogaik, nemcsak a nemdohányzóknak, és tapasztalatból azt is tudom, megszorításokkal eredményt elérni nem lehet (leszokást a dohányzásról).

Köszönöm a segítségeteket