Szerzödés nélkül?


csufi99 # 2004.07.06. 21:17

Én is bocs, de a dolgozónak érdeke, hogy papíron rendeződjenek a dolgai, s minél előbb. Kórházba kerül, kálvária, hogy ő munkaviszonyban állt, s biztosított volt, vagy valakinek a jogán, beteg lehet, bármi megtörténhet. S miért ne próbálnák meg helyretenni a dolgokat, hátha sikerül pereskedés nélkül. Mert az már pénzbe kerül, s hosszodalmas, s addig nincs pénz.

Profi tanácsokat adtál, én meg hozzátettem a gyakorlati, emberi részét. Persze, hogy ne írjanak alá mást, világos, s bocsi, mégegyszer, ez csupán jó szándék részemről.

the big cat # 2004.07.06. 17:31

bocs: ...a munkaviszony határozatlan idejűvé...

the big cat # 2004.07.06. 17:30

Nem kel itt szorgalmazni semmit. a munakviszony határozott idejűvé vált, ezen a munkáltató már csak ati beleegyezésetekkel változtathatna, de ha van eszetek ebbe nem mentek bele. A béretek a szerződében elő van írva, azon csak közös megegyezéssel lehet megintcsak változtatni, ha van eszetek, nem mentek bele. ha kevesebbet számfejt, a szerződésszegés, a munakbér részben vagy egészében történő meg nem fizetése nagyon súlyos jogsértés, rendkívüli felmondás indoka lehet. Amint kevesebb bért kaptok, azonnal írásban követeljétek a bér azonnali korrigálást, és akülönbözet kamatokkal együtti megfizetését. Ha nem fizet pereljétek be.

csufi99 # 2004.07.06. 14:29

Én úgy gondolom ugyanaz a helyzet, határozatlan idejűvé vált a munkaviszonyuk, s mivel a munka sem változott, úgy gondolom a korábbi bérrel.

Maszat # 2004.07.06. 13:33

Azoknak, akiknek csökkenteni akarják a bérét, ugyanolyan határozott idejü (jún 30-ig) szerzödésük volt. Szóban közölték is velük hogy csökkentés lesz, de pontos összeget nem mondtak, csak kb-re.

csufi99 # 2004.07.06. 10:58

Én azt hiszem írásban (nyoma legyen az átvételnek!) kérném az új szerződés elkészítését, hivatkozva arra, hogy az határozatlan idejűvé vált Az Mt. lenti szakasza alapján, s arra, hogy a bér számfejthető legyen.

A mésik kérdésedre ( bér csökkentés)én nem tudok válaszolni, ... beszélik, szó volt róla, kikről, milyen szerződésük van. Ez nagyon általános így.

Azért várd meg a profi tanácsát!
Táppénz? Ha beteg vagy , lennél, s magvan a biztosított időd, persze jogosult vagy táppénzre. No már csak ilyen ilyen gondok miatt is szorgalmaznám a szerződést. Jelneleg ugyanis megszűnt a munkaviszonyod június 30-án, s nincs papírod arról, hogy foglalkoztatnak..néhány nap elcsúszhat, de sok nem. Mos épp nem lenne "célszerű" betegnek lenni, mégha gondod van sem, rendezzétek előbb a munkaviszonyt. Én így látom.
Fejből meg nem emlekszem a munkaviszony megszűnését követő hány napon belül lehet táppénzre menni, kikereshető, de nem okos megoldás.

Maszat # 2004.07.06. 08:04

Köszi a választ.
Van még egy kérdésem.
Volt arról szó, hogy pár embernek leviszik a bérét.
De ök sem kaptak eddig új szerzödést.
Szorgalmazzuk-e az új szerzödések aláírását, vagy nem?
Ha elmennék táppénzre, jár nekem táppénz a cégtöl?
Maszat

Karika # 2004.07.06. 05:54

Oké!
Nagyon mellé nyúltam.

the big cat # 2004.07.06. 05:06

Van egy Munka törvénykönyve nevű viszonylag mellékes jogszabály, annak a 79. szakasz (6) bekezdése rendelkezik így ősidők óta. Ez klasszikus jogintézmény a munakjogban, célja a jogbizonytalanság kiküszöbölése, mivel igen gyakori, hogy tovább dolgoznak, és ezután a munkáltatók megpróbálnak kibújni a fizetési kötelezettségük alól.

csufi99 # 2004.07.05. 18:33

Bocs, de nem jól látok? Azt írta aláírattak velük egy határozott idejű szerződést június 30-ig. Azóta is dolgoznak a munkáltató tudtával. MT. , jól emlékeztem. Tehát határozatlan idejűvé vált a munkaviszonyuk. Ugyanazt írtuk, csak nyilvánvaló az is ezt papírra kell fektetni, hogy kapnának bért, s ezért hívtam fel a figyelmet arra, mit írnak alá, ha arra sor kerül. Csak egy határozatlan idejű szerződés lehet törvényes. Július 5 van, s június 30-ig szólt a szerződés.

Karika # 2004.07.05. 18:24

Ez hol van leírva?

the big cat # 2004.07.05. 18:03

Ez téves.

A határozott idejű szerződés autómatikusan a törvény erejénél fogav válik határozatlan idejűvé, ha egy napot a közvetelen mu7nakhelyi vezetője tudtával továbbdolgozik a határozot idejű munakszerződéssel rendelkező munakvállaló a munakszerződése lejárati időpointja után.

Tehát sem új muankszerződésre sem új bérre sem semmi másra nincs szükség. Ezt a Mt. közvetelenül elrendeli.

Karika # 2004.07.05. 16:46

Az, hogy június 30-a után is engedték dolgozni, ráutaló magatartás a további foglakoztatás igényére. De Maszatnak jelenleg nincs érvényes munkaszerződése, így lehet, hogy négerként foglalkoztatják. Mert egy határozott idejű szerződés nem válik automatikusan határozatlan idejűvé. Tekintettel arra, hogy új munkaszerződést kell kötni, a munkabért is újra meg kell állapítani.

csufi99 # 2004.07.05. 16:35

A munkaviszony ez esetben autamatikusan határozatlan idejűvé válik, emlékezetem szerint, figyeljetek a szerződésre, amit legközelebb elétek tesznek!
Bár én csak olyan beszóló vagyok, majd kijavítanak, kiegészítenek mások.

Maszat # 2004.07.05. 14:43

Sziasztok!
Amikor felvettek ehhez a céghez, határozatlan idejü szerzödést irattak alá velem. (és a többiekkel is.)
A 3 hónap próbaidö utolsó napján mindenkivel aláirattak egy határozott idöre szóló szerzödést, jún 30-ig.
Ma júl 5-e van, állítólag maradunk, de nincs munkaszerzödése senkinek, mindenki dolgozik, mint eddig.
A szerzödésben leírták, hogy a munkaviszony minden további intézkedés nélkül megszünik.
Átmegy ez automatikusan határozatlanba?
Kell-e most új szezrzödést írni?
Mit lehet ilyenkor tenni?
Egy másik kérdés:
Munkabért lehet-e csökkenteni?
Köszi