üzemi baleset?


mikewasovski # 2004.07.19. 07:56

A keresőképtelenség kódja 8-as, de nekem még mindig nem világos, hogy törvényes-e a mit a férjemmel csinálnak. Második hónapja van betegállományban és ez idő alatt nem kapott táppénzt. Azzal az indokkal, ha elismeri, hogy nem üzemi baleset történt vele és kitölti az erre vonatkozó nyomtatványt, azzonnal számfejtik a járandóságát, ha továbbra sem ismeri el akkor amíg le nem zárul az ügy nem kap pénzt. A kérdésem továbbra is az, hogy jogos ez az eljárás vagy sem, mert így nem tudunk mit lépni. Aki jártas ebben a témában kérem segítsen !

Szakbarbár # 2004.07.13. 16:00

A betegszabadság a 80%, erre gondoltál?
Ha az orvos olyan igazolást ad, amin 4-es kód van, ez az egyéb (nem üzemi) baleset, vagy 8-as, amibe minden betegség tartozik, akkor a munkáltató nem okoskodik, hanem kifizeti a betegszabadságot. Feltéve, hogy még nem merítetted ki.
4-esre vagy 8-asra nem fizetni az olyan, mintha a torokgyulladásra nem fizetve, mondjuk olyan megfontolásból, hogy minek mentél ki a hidegbe.
A betegszabadságra járó 80%-os távolléti díj munkaviszonyból származó igény, ha nem fizet, be lehet perelni érte.

Ha 4-es kóddal adja az orvos az igazolást és a betegszabadság kimerítése után még tovább keresőképtelen vagy, akkor az egészségbiztosítási pénztár úgyis nyilatkoztat róla, hogy mi történt, mert neki az a dolga, hogy megtéríttesse a táppénzt azzal, aki miatt ki kell azt neked fizetni, tehát aki a sérülésedért felelős. Hozzád küldi a papírt, amit ki kell tölteni, ha Te ott úgy nyilatkozol, hogy munkával összefüggésben történt a baleset, akkor megkeresik a munkáltatót és nekik talán nem hazudik - őket ugyanis nem olyan könnyű elintézni.

Ha rövid ideig tartó keresőképtelenségről van szó, akkor mondd meg a munkáltatónak, hogy ha van egy csöpp esze, akkor nem akadékoskodik, a 80%-ra még 33,5% járulékot és ehót fizetni többe van, mint 100%-ot később kifizetni járulék nélkül.

mikewasovski # 2004.07.13. 12:51

Törvényes- e az, hogy a munkáltató nem fizeti ki a 80%-os táppénzt sem, ha nem ismeri el, hogy üzemi baleset történt a munkavállalójával?

Szakbarbár # 2004.07.07. 21:15

Munkavédelmi szempontból semmiképpen nem az, hacsak nem a munkáltató által bérelt vagy az ő tulajdonában lévő autóval mentek haza, Mtv. 87. § 3. , de szerintem tb szempontból nem minősül üzemi balesetnek, mert a kulcs miatti visszafordulás – mivel az lenne a normális, hogy nem kell érte visszamenni, mert nála van – véleményem szerint az utazás indokolatlan megszakítása és nem a legrövidebb útvonalon történő közlekedés, az ilyenkor bekövetkező baleset pedig az Ebtv. 53. § (1) c. szerint nem üzemi baleset. A baleseti hozzátartozói nyugellátások kedvezőbbek, mint a sima hozzátartozói nyugellátások, úgyhogy ha van árva vagy özvegy, akkor az ő érdekében azért lehetne dolgozni azon a jegyzőkönyvön.

dr Zákányi Csaba # 2004.07.07. 19:10

A mai nap történt közúti baleset egy kérdést vetett fel bennem.
Négy dolgozó egy autóban a munka után hazafelé indul, de nem sokkal az indulás után egyiküknek eszébe jut, hogy a munkahelyén hagyta a lakáskulcsát. Így tehát visszafordulnak. Többen már sejtik, igen ekkor karamboloznak. Egy halott néhány súlyos sérült...valószínűleg ök voltak a baleset okozói.
Üzemi baleset volt, vagy nem? Kíváncsian várom tanult barátaim válaszát.