Kilépő papírok

Könyv # 2013.05.31. 06:41

Egyébként, ha az EU tagjai vagyunk és szabad a munkaerő-áramlás, nem kellene harmonizálni az igazolásokat, kilépő papírokat?

Más téma: az adóbevallások terén is nagy a homály, hiába van kettős adóztatást kizáró egyezmény az országok között, azt egy egyszerű munkás például nem érti meg.

Régebben az APEH ügyfélszolgálatokon voltak kitéve tájékoztatók különböző adókról és nagyon egyszerűen érthetők voltak. Most miért nincs ilyen? Leírnák például, hogy ha Ön ténylegesen Németországban dolgozik, akkor ott kell adóznia, az adóbevallását a munkáltatója köteles/nem köteles elkészíteni stb.

Könyv # 2013.05.31. 06:37

De ugye nem tagadhatják meg ezért a felvételemet az új (magyarországi) cégnél? Nem tehetek arról, hogy Németországban milyenek a szokások.

Vagy az új cég közvetlenül nem köteles a németországi cégtől írásban tájékoztatást kérni, hogy van-e levonandóm?

Könyv # 2013.05.30. 08:10

Besszerrita!

Igen, külföldön dolgoztam. Hazajöttem szabadságra, jött egy e-mail, hogy megszüntetik a munkaviszonyomat.
A 2012. évi jövedelemről az igazolást többszöri fenyegetésre küldték meg, felhívtak, hogy nem tudják, mit akarok egyáltalán.

A kilépő papírjaimat viszont semmiképpen nem küldik, állítólag megorroltak rám, hogy kérni mertem a jövedelemről az adatlapot.

Azt, hogy külföldön megcsinálták-e az adóbevallásomat, a mai napig nem tudom kiszedni belőlük.

Az új munkáltatómnak be kellene nyújtani egy nemleges levonás-igazolást, (hogy nem kell a béremből levonni sem tartozást, sem tartásdíjat).

Németországi cégről van szó.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.05.29. 11:21

davince
A munkaügyi felügyelet fenyegetőbb a nemfizető munkáltatók számára, mint a bíróság. (most Budapest főváros Kormányhivatalán belül keresendő)

wers # 2013.05.28. 05:14

szívesen Könyv, még annyit, hogy az új munkáltatót itt nem terheli felelősség, ez a régi "sara" ha nem állítja ki, az új, ameddig nem kap erről hivatlos papírt, mármintha tartoznál, nincs kötelezettsége.
De ha nincs kötelezettséged nincs min aggódni.

Könyv # 2013.05.28. 01:53

Itt is köszönöm, wers.

Gondoltam, hogy nem jelenti azt, hogy senkinek nem tartozom:))

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.05.27. 09:05

davince

A munkaügyi felügyelet fenyegetőbb a nemfizető munkáltatók számára, mint a bíróság. (most Budapest főváros Kormányhivatalán belül keresendő)

Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

wers # 2013.05.27. 07:13

ja, és ez nem jelenti azt, hogy te egyébként nem tartozol senkinek

wers # 2013.05.27. 07:12

ez egy ADATLAP - A bírósági végzéssel meghatározott kötelezettségekről, mely nyomtatványt abban az esetben is ki kell tölteni, ha nem áll fenn kötelezettség - ez elsősorban tartási kötelezettség

Ennek hiányában is köthettek munkaviszonyt, ezt lehet (kell) pótoltatni.

Könyv # 2013.05.27. 06:53

Lenne olyan drága nekem valaki megmondani, mit tehetek. A VOLT külföldi munkáltató nem hajlandó kiadni a kilépő papíromat, melyben az áll, hogy NINCS tartozásom.

Az új munkáltatóm ezt kéri (jogosan).

Ha ez segítség, régen MIL lapnak hívták ezt az iratot.

Magánban kaptam egy olyan tájékoztatást, hogy a volt munkáltató nem köteles igazolni, hogy ő nem tartozik nekem. Hát ezt alaposan félremagyarázta az illető.

Az kell, hogy ÉN NEM TARTOZOM, nincs levonandóm, hogy az új munkáltatónál ez is rendezett téma legyen!!!

Miért nem válaszol valaki, aki ért hozzá??!!!

EVSIK # 2013.05.23. 14:20

davince!

Ismerve a közszférában használt utalási rendszert: ha három napja utaltak, akkor már számládon kellene legyen a pénz, ha átutalással kapod. Ha postai úton küldik a pénzt, akkor reális lehet, hogy még nem kaptad meg. A kilépő papírok meg nem érkezése pedig reális.

Nem szoktak az ilyesmivel játszani a közszférában, hívd fel az ügyintéző főnökét.

Üdv: Evsik

hobby24 # 2013.02.09. 17:48

Üdvözletem mindenkinek!

Véleményt illetve ötletet szeretnék kérni, hogy mit is lehetne tenni, illetve lenne e értelme pereskednem?

2010 óta dolgoztam egy számítástechnikai boltban, szervizben (BT.), napi 4órás, heti 6 napos munka idő szerint.

2012.12.03-án a főnök bejelentette szóban hogy tovább nem tart igényt a munkámra, majd 2012.12.15-e után felmentett a munkavégzés alól. A kilépő papírjaimat nem kaptam meg az utolsó napon sem. Folyamatos telefonálgatás zajlott részemről a cég felé, hogy megkapjam a papírokat és mindig azt kaptam válaszként hogy a könyvelő még nem küldte el, vagy még készíti.

2013.01.18-án kaptam meg az A4 formátumú papírjaimat az OEP kis könyv valamint az M30-as nyomtatvány nélkül.

az Oep kiskönyven már amikor bejelentettek engem akkor elkérték tőlem, de most arra hivatkoztak hogy ők nem vettek át ilyeneket valamint az előző munkahelyem papírjait sem.

Mivel bizonygattam, hogy én márpedig leadtam ígéretet kaptam rá hogy előkeresik!

a 2012.12.15 és 2013.01.18 között munkakeresésre még lehetőségem se volt mivel a papírjaimat nem kaptam meg.

a kapott papírok szerint 2012.12.31-el szünt meg a munkaviszonyom.

2012.02.06-án megkaptam az OEP kis könyvet is de kiállítottak egy újat mivel nem találja se a könyvelő se a főnök. Viszont ezen a kiállítási valamint a kiadási dátum is: 2013.01.02. valamint az előző munkahelyem se szerepel.

2012.02.06 án a már régebben átadott papírokra megkértem írják rá a kiadási dátumot mivel csak a kiállítási dátum szerepel, ezt megtagadták nem éppen megfelelő hangsúllyal (nem részletezem), azzal az indoklással hogy én bizonyítsam be, hogy mikor vettem át a papírokat!

jelenlegi helyzet szerint a főnök a BT. beltagja külföldön tartózkodik valamint még elviekben sokáig ott is lesz. és addig a papírokat nem tudjuk lerendezni mivel a BT. kültagja a főnökség felesége nem hajlandó a papírokra dátumot írni valamint ezzel kapcsolatban intézkedni.
A munkámmal kapcsolatos sem szóbeli sem írásbeli panasz nincs, a BT. felől, valamint a közös megegyezés szerepel a kilépő papírokban.

tehát a papírok amik a kezemben vannak nincs rajta dátum a kiadásról valamint a kiállítási dátum 2012.12.31.
a valóságban a kiadási dátum 2013.01.18.

az oep kis könyvben szereplő kiállítási valamint kiadási dátum 2013.01.02.
A valóságban a kiadási dátum 2013.02.06.

és még nincs lezárva mivel az m30-as nyomtatvány a mai napig nincs a kezemben.

A cégnek több milliós tartozásai vannak, több hivatali szervezet és cégek felé is.

Köszönöm a válaszokat valamint az ötleteket.
Bocsánat a részletes leírásért, de így legalább bele lehet látni mi is a helyzet.

zsanzee # 2012.08.16. 10:13

Így már érthetőbb számomra a dolog.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Goodwitch # 2012.08.16. 09:59

zsanzee

Nem figyelsz, pedig már kaptál választ pazstól és egyjogásztól is.

A kilépő papírok nem szükségesek az új munkavállaláshoz, és az álláskeresési járadékhoz sem azonnal kell leadni a papírokat, csak jelentkezni kell gyorsan az időpontért.

Ettől függetlenül jogszerűen NEM tarthatják vissza a kilépőpapírjaidat, különösen azt nem, ami az álláskeresési járadékhoz kell. Tényszerűen persze meg van rá a lehetőségük, ahogyan azt tapasztalod is.
Kikényszeríteni bíróság előtt lehet, de az elég hosszadalmas eljárás lesz, lehet, de lehet hogy elég a pert megemlíteni nekik.

Goodwitch

zsanzee # 2012.08.16. 08:49

Hogy tudna egyébként elhelyezkedni a papírok nélkül?
Azok szükségesek az új bejelentéshez, nem?

És ha munkanélkülire szeretne menni?

Oda nem lehet bejelentkezni a papírok nélkül... nem?

zsanzee # 2012.08.16. 08:44

Közös megegyezés volt és meg is történt, csak a papírokat nem adják ki, ezt mondják, tekintettel arra, hogy:
Még én fogok tartozni a cégnek.

( Volt tiltás a fizetésemből, 33%, illetve kivettem az összes szabadságomat, nem csak azt, ami járt volna időarányosan, valamint volt egy nagyobb összegű telefonszámlám)

Munkáltatóm mindezek miatt azt mondja, hogy a fizetésem nem lenne erre elég, de azt még nem tudja, hogy mennyit kellene befizetnem felé, hogy tiszta legyek és megkapjam a kilépő papírjaimat.

Egyjogász # 2012.08.16. 07:35

Az Mt. 80. § (2) bekezdése szerint a munkaviszny megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kel fizetni munkabérét, járandóságait és ki kell adni a jogszabályokban előírt szükséges igazolásokat.

pazs # 2012.08.16. 07:33

Most akkor felmondás vagy közös megegyezés? Egyébként nem, nem tehetik meg és az sem igaz, hogy azok nélkül nem tudsz elhelyezkedni.

zsanzee # 2012.08.16. 06:36

De persze a felmondás már megtörtént, szóval munkahelyem sincs hivatalosan.

zsanzee # 2012.08.16. 06:34

A kérdésem a következő.

Közös megegyezéssel kilépek munkahelyemről.
Különféle dolgok miatt nem kapok fizetést, sőt még én tartozom a munkahelyemnek.
Az tartozás összegé egyenlőre nem tudom és tekintettel arra, hogy állami cégnél dolgozom, azt mondják még néhány nap mire kiderül a pontos összeg.
( Ha minden igaz, kb 20.000 Ft körüli összegről beszélünk.)
DE: azt mondják, hogy ameddig ki nem fizetem a cégnek az összeget, addig ők nem adják ki a papírjaimat és tájékoztattak, hogy azok nélkül pedig Magyarországon nem fogok tudni elhelyezkedni máshol.

Ezt megtehetik?
Hátráltathatnak a munkaviszony létesítésben?

Vagy, hogy megy ez ilyenkor?

Dr.Attika # 2012.07.03. 17:46
Goodwitch # 2012.07.03. 16:48

Háát, a MÁK már csak ilyen. kb. két-három hét, és megjönnek a papírjaid. Ha szerencséd van, akkor hibátlanul... (saját tapasztalat és rossz :-( )

A kilépőpapírok hiánya egyébként nem akadálya az új munkaviszony létesítésének. Majd beviszed őket, ha megkapod.

Egyébként van jogi szabályozása, de a MÁK nem tartja be.

Goodwitch

mtomi6 # 2012.07.03. 12:58

Az lenne a kérdésem, hogy van-e jogi szabályozása a kilépő papírok kiadásának. 15 napja megszűnt a munkahelyem, már lenne új állásom, de nem tudok vinni semmi papírt. Mivel bv-s voltam arra hivatkoznak, hogy a MÁK nem küldte még.

Köszönöm a válaszokat!