Ügyeletért járó pénz


bivanbi # 2004.10.23. 15:59

ez nekem se teljesen tiszta. Hogyan értendõ az alapbér 20%-a? órára lebontva? Napra? Hétre? Ha havonta egy hétig készenlétben vagyok (ez ugye 128 óra, hét nap, vagy egy teljes hét), egy nem készenléti jellegû munkakörben egy magáncégnél, akkor mondjuk 100 forint bruttó havi alapbér esetén mennyi készenléti díj illet meg?

bcs # 2004.10.20. 12:21

Nem tudom, hogy jól számoltam-e, de számszerűsítve úgy néz ki, hogy ha nettó 100000 Ft a fizetésem, akkor egy ügyeletes hétre ~5200 Ft kapok. (Ha meg be kell menni, akkor fizetnek pluszban túlórát.) Akkor ez ezekszerint korrekt?

szebe # 2004.10.20. 11:31

Nem biztos, hogy jól értettem amit írtál.
De úgy gondolom, hogy a 16%-ot átalányban egész hónapra kapod, akkor is ha csak két hétig vagy készenlétben egy hónapban.
Ha nem átalányos lennél akkor két hétre kapnál 20%-ot.
Így korrektnek tűnik az eseted.
A túlóra szintém megállapítható átalányban, ebben az esetben akkor jó csak az átalány ha szinte soha nem kell bemenni dolgozni.

bcs # 2004.10.20. 10:09

Köszi, még egy kérdés, az átalánydíjazás lehet rosszabb, mint ha a 20%-ot kapnám meg? Jelenleg kb. 16%-ot kapok + túlóradíjat, ha be kell menni.

szebe # 2004.10.20. 09:17

Ez szerintem nem ügyelet, hanem készenlét.
Külön kell számolni a készenléti díjat, illetve azt ha készenlét alatt be kell menned dolgozni.
Mt.:148. § (1) Készenlét esetén a személyi alapbér húsz százalékának, ügyelet esetén a személyi alapbér negyven százalékának megfelelő munkabér jár.
(2) Ha az ügyeletet, illetve a készenlétet teljesítő munkavállalót munkára veszik igénybe, a rendkívüli munkavégzés időtartamára a 147. § (2)-(3), (5) bekezdése szerint jogosult ellenértékre. A munkáltató jogosult az (1) bekezdés szerinti díjazást és a 147. § (2)-(3) bekezdése szerinti ellenértéket egyaránt magában foglaló átalánydíjazást is megállapítani.

147. § (1) Rendkívüli munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül a (2)-(4) bekezdés szerint ellenérték illeti meg.
(2) A munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke ötven százalék. Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása előírhatja, hogy ellenértékként - pótlék helyett - szabadidő jár, ami nem lehet kevesebb a végzett munka időtartamánál.
(3) A munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon (pihenőidőben) végzett munka esetén a pótlék mértéke száz százalék. A pótlék mértéke ötven százalék, ha a munkavállaló másik pihenőnapot (pihenőidőt) kap.
(4) A (2) bekezdés szerinti szabadidőt, illetve a (3) bekezdés szerinti pihenőnapot (pihenőidőt) - eltérő megállapodás hiányában - legkésőbb a rendkívüli munkavégzést követő hónapban kell kiadni. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a szabadidőt, illetve a pihenőnapot (pihenőidőt) legkésőbb az adott munkaidőkeret végéig kell kiadni.
(5) A (2)-(3) bekezdéstől eltérően a rendkívüli munkavégzés ellenértékeként - a rendes munkabéren felül - átalány is megállapítható.
(6) Eltérő megállapodás hiányában az (1)-(3) és (5) bekezdésben foglalt rendelkezések nem alkalmazhatók, ha a munkavállaló a munkaideje beosztását, illetve felhasználását maga határozza meg.
(7) A 117/A. § (1) bekezdésében meghatározott munkavállalók tekintetében kollektív szerződés eltérő szabályokat állapíthat meg.

bcs # 2004.10.20. 06:37

Sziasztok!

Jelenlegi munkahelyemen hétfőtől péntekig 8-tól 16:30-ig dolgozok. 2 hetente egy hétig ügyeletben vagyok, ami azt jelenti, hogy munkaidőn kívűl bármikor felhívhatnak, és ha a helyzet úgy hozza, be kell mennem. Törvényileg van-e szabályozva, hogy ilyenkor mennit kell fizetni, és ha igen, akkor mennyit?

Köszi: bcs