Kiküldetés

the big cat # 2004.11.28. 05:57

A rendelet szerint ez nem is motivációs célú dolog, és nem is juttaás, hanem költségtérítés. ha motivációs probléma van, akor ezt a munkáltatótokkal közösen kell rendeznetek.

Arifiú30 # 2004.11.26. 21:42

Nálunk 500 forintott adnak, természetesen brottot. Ezzel persze nincs megoldva a probléma, hiszen senkit nem lehet motiválni ennyi béren felüli pénzel arra, hogy heteket töltsön távol a családjától.
Kellemes hétvégét Nektek !

Karika # 2004.11.26. 18:10

Érvényben van. Nálunk is e jogszabály alapján fizetnek 110,-Ft-ot annak, aki nem hoz számlát. Számla ellenében 400,-Ft-ot.

the big cat # 2004.11.26. 16:54

Nem tudtam, hogy ez a rendelet még hatályban van, és nem is biztos, hogy hatályban, még akkros em ha a jogtár hatályosnak mutatja. Annyira régen módosították utoljára, ami gyanús.

Egyébként pedig a legtöbb helyen az étkezési számlákat számolják el, szóval mégis jól járnak el, nem is hinném, hogy a 110 Ft-tal ki lennének segytve a dolgozók.

Arifiú30 # 2004.11.26. 14:27

Kála és Cat!
Ime.
E rendelet szövege alapján, mégis úgy tűnik, h kötelező a napi min 110 Huf átalány belföldi kiküldetés alapján.

23/1989. (III. 12.) MT rendelet

a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő dolgozó élelmezési költségtérítéséről

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és velük munkaviszonyban álló munkavállalóra, illetve közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottra (a továbbiakban együtt: munkavállaló).
  2. § (1) A kiküldetésben levő munkavállalónak az élelmezéssel kapcsolatos többletköltségeinek fedezetére a kiküldetés tartamára élelmezési költségtérítés (a továbbiakban: napidíj) jár.

(2) Napidíj számlával (egyszerűsített számlával) igazolt összegként, vagy költségátalányként számolható el.

BH1994. 351. A kiküldetési költségek, azokon belül a napidíj, azt a célt szolgálják, hogy a munkavállalónak a telephelyén kívül történő munkavégzés következtében felmerült többletköltségei megtérüljenek. Ez a többletköltség akkor is felmerülhet, ha a munkavállaló alkalmazása változó munkahelyre történt. Ebben az esetben a munkavégzés helye mindaz a hely, amelyre a munkáltató működése kiterjed. A munkavállaló a telephelyén kívüli munkavégzést a munkáltató által elrendelt kiküldetésben teljesíti, és az élelmezéssel kapcsolatos többletköltségek fedezetére, a kiküldetésének tartamára, élelmezési költségtérítés - napidíj - jár [23/1989. (III. 12.) MT rend. 2. § (1), (2) bek.].

3. § (1)

(2) Átalányként a munkavállalót legalább napi száztíz forint napidíj illeti meg.

(3) A rendszeresen kiküldetést teljesítő munkavállalónak a munkáltató havi átalányt állapíthat meg. Ennek összegét az egy napra megállapított napidíj-átalány és a havi átlagban kiküldetésben töltött naptári napok figyelembevételével kell meghatározni.

4. § (1) Nem számolható el napidíj

1. ha a távollét időtartama a 6 órát nem éri el,
  2. ha a munkáltató a munkavállaló élelmezését a kiküldetés helyén biztosítja.

(2) Szálloda igénybevétele esetén, amennyiben a szállodaköltség a kötelező reggeli árát tartalmazza, a napidíj összegét 20%-kal csökkenteni kell.

5. § (1) Ez a rendelet 1989. május 1. napján lép hatályba.

Röviden ennyi. Sajnos.

Kála # 2004.11.26. 06:39

Az Mt. úgy fogalmaz, hogy különösen a munkavállaló beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára, vagy egyéb körülményeire tekintettel nem járhat aránytalan sérelemmel a kiküldetés. Megjegyzem, nem arról van szó, hogy a kiküldetés ne járhatna sérelemmel, csak arról, hogy ez a sérelem nem lehet aránytalan. Arról, hogy mi az aránytalan sérelem, szerintem max. a bírói gyakorlat mondhat valamit - de önmagában az, hogy távol van valaki a családjától, az nem hiszem, hogy elegendő lenne ehhez. A probléma szerintem ott van, hogy senki nem szereti, ha otthonától távoli munkavégzésre utasítják. Ezt az Mt. is elismeri valamilyen szinten, amikor 44 munkanap/ év mértéket szab meg korlátként (bár ettől kollektív szerződés eltérhet).

Arifiú30 # 2004.11.25. 20:14

Kála!
Bakker bocs mindenkinek, de nem volt idQm ezzel foglakozni, de kiadtam a kérdést a pénzügynek. Ök is valami 110 forintról beszéltek, de megkeresik a jogszabályt. A lényeg, hogy van valami. a külföldi kiküldetésre meg 35 euró/nap a napidíj. Azért ez nem rossz. De a probléma attól még él. És nem tudom mi az aránytalan sérelem ??!!
Köszi

Kála # 2004.11.25. 06:56

Arifiu, nem a napi 500 Ft-ért mentek el kiküldetésre, hanem azért, mert a munkáltató élt az utasítási jogkörében biztosított jogával, és kiküldött benneteket. Az Mt.-ben (vagy ha van kollektív szerződésetek, akkor ott) meghatározott mértékig ezt kötelező teljesíteni, hacsak nem tudjátok bizonyítani, hogy a kiküldetés aránytalan sérelemmel jár. Napidíjról a jogszabály nem rendelkezik (egyébként az 500 Ft/nap egész jónak mondható, nálunk ez 110 Ft/nap) - bár ha mégis találtál ilyen előírást, akkor mea culpa.

the big cat # 2004.11.22. 19:38

Nem fogsz ilyen rendelkezést találni, de azért hajrá.

Arifiú30 # 2004.11.22. 18:29

Cat, igérem holnapra utána nézek, der ma el voltam havazva :)

the big cat # 2004.11.22. 08:21

Nem jár napidíj.

De ha megmutatod a jogszabályhelyet, természetesen elfogadom az álláspontodat, de akkor a magyar cégek 90% jogszerűtlenül jár el.

Arifiú30 # 2004.11.21. 20:48

Hááááát én ezt annyiban tudom másként, mint azt az lentebb is olvasható, hogy napidíj jár a kiküldetésre, de hogy miért 500 forint bruttó? Ezt nem tom.
Egyébként kösz Cat.

the big cat # 2004.11.21. 18:00

A vállalatnak egyáltalán semmit sem kell adnia a kiküldetében lévő kollégának, ha az a munakidejében dolgozik csak. Természetesen a költségeket meg kel téríteni (szállás, utazás), de étkezést nem kell biztosítania, mert ugye enni itthon is enne a kollega. Évi 44 napra elrendelheti a kiküldetést, atöbbire meg meg kelle egyezni.

Arifiú30 # 2004.11.21. 17:37

Sziasztok ! A kiküldetéssel kapcsolatban a következö a prooblémám. Cégem 5-6 olyan kisebb vállalkozással is kapcsolatban van, melyeknek ugyan mi adjuk a munkát, de mivel ott olcsobb a munkaerö, ezért nem mi készítjük a terméket. Ezekhez a partnereinkez viszont idönként mi küldünk szakképzet munkatársakat , mint a quality területérök, mint egyéb szakembereket. A gond az, hogy ezek a kisebb cégek 150-250 km-re vannak a mi cégünktöl. Ilyenkor ezek a kiküldetésben lévö kollégák több hétig is ott laknak és csak hétvégén jönnek haza, ha hazajönnek. A vállalat napidíj gyanánt brutto 500 forintot ad ter,észetesen a rendes béren felül az ott dolgozó kollégáknak. Természetesen a szállást fizeti. Kérdem én, hogy bruttó 500 forintért múszáj vállalni valakinek ezt a családtól távól végzendö munkát? Miért csak ennyi jár ezért? Kötelezö ezt vállalni?
Elöre is köszi