Takarítói állásban OKJ-s takarító végzettséggel jár-e a garantált bérminimum?
minimálbér vagy garantált bérminimum
ireland70
Én úgy tudom, hogy a garantált bérminimum a legalább középfokú szakképzettséget igénylő munkakör betöltése esetén jár csak. A takarítói állás szerintem nem ezek közé tartozik.
Szomorú örökös
Igaz, de akkor miért van OKJ-s képzés belőle? Annak mi az értelme, hogy megszerzed a szakképesítést és nem számít amikor munkát vállalsz?
Valahol ezt olvastam: Ha nem egyértelmű annak megállapítása, hogy terheli-e garantált bér fizetési kötelezettség a munkáltatót abban az esetben, amennyiben az adott munkakör többféle végzettséggel is betölthető, és azok szintjei különbözőek. Amennyiben azonban a munkavállaló a felsorolt középfokú végzettséggel rendelkezik, a garantált bérminimum megfizetése nem hagyható el.
így most teljesen tanácstalan vagyok, hogy jár vagy nem jár...
Garantált bérminimun jár minden szakmájában dolgozónak, pl egy szakmunkás szakácsnak, vagy pincérnek is, de egy okj-s hegesztőnek is, ha hegesztő állásban van.
Bea1
Mit lehet tenni, ha mégis csak a minimálbért fizetik?
Lehet, hogy nem takarítói munkakörbe soroltak?
Mondjuk "Kisegítő" vagy "udvaros", és máris nem kell fizetniük.
Próbáltam most én is keresni, takarító munkakörben a feor szám szerintem 9-es, ahol a szakképzettséget nem igénylő foglalkozások vannak. Szerintem sem garantált bérminimum, mert maga a foglalkozás nem igényel középfokú végzettséget. De hátha jön még valaki aki esetleg jobban tudja.
21: alapfokú részszakképesítés, amely befejezett iskolai végzettséget nem igényel, az iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a speciális szakiskolai képzésben, illetve a HÍD II. programban szerezhető meg
31: alsó középfokú részszakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti elméleti és gyakorlati tudáselemekre épül, iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a speciális szakiskolai képzésben, illetve HÍD II. programban szerezhető meg
32: alsó középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg
33: alsó középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igénylő, iskolarendszeren kívüli szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül
34: középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg
35: középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igénylő, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül
51: felső középfokú részszakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött, és iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg
52: felső középfokú szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött, és elsősorban iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg
53: felső középfokú szakképesítés-ráépülés, amely az iskolarendszeren kívüli szakképzésben megszerezhető, érettségi végzettséghez kötött, szakképesítésre épül
54: emelt szintű szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött, és elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg
55: emelt szintű szakképesítés-ráépülés, amely elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető, érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül
62: felsőfokú végzettséghez kötött szakképesítés

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02