Előrehozott öregségi nyugdíj

dinyoka # 2010.11.12. 11:41

Hát én már teljesen összezavarodtam. Találtam egy ilyen cikket :

Munkaviszonynak minősülő jogviszonyok:A nyugdíj megállapításánál szolgálati időként kell figyelembe venni

• a munkaviszonyban,
  • a közszolgálati jogviszonyban,
  • a közalkalmazotti jogviszonyban,
  • a szolgálati viszonyban,
  • a szakmunkástanuló-viszony alapján, valamint a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulóként,
  • a bedolgozóként,
  • a megbízás alapján,
  • a választott tisztségviselőként,
  • a vállalkozási jellegű jogviszonyban, egyéni vagy társas vállalkozóként,
  • az alkalmi fizikai munkát végzőként,
  • az ösztöndíjas aspiránsként és ösztöndíjas doktorjelöltként, továbbá
  • az ipari és mezőgazdasági szövetkezeti tagként biztosításban töltött időt, valamint azt az időt, amelyre az igénylő szolgálati idő megszerzésére megállapodást kötött, és az erre előírt mértékű járulékot megfizette.

Szolgálati időnek számít a katonai szolgálatban és polgári szolgálatban eltöltött idő is.

Szolgálati időként kell figyelembe venni azt az időt is, amely a munkaviszony (közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszony) jogellenes megszüntetésétől annak helyreállításáig, vagy az utóbbi mellőzése esetén a jogviszony jogellenes megszüntetésének jogerős megállapításáig telt el.

Munkaviszonynak nem minősülő idők:
Szolgálati időként kell figyelembe venni:

• a táppénz, betegszabadság, a baleseti táppénz, illetőleg a kártalanítási segély, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyógykezelési járadék, az ideiglenes rokkantsági nyugdíj és az időleges rokkantsági járadék folyósításának,
  • a szülési szabadságnak, és
  • a gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát.

Szolgálati időnek számít a biztosítási idő alatt, vagy az ezt követő 30 napon belül kezdődött kórházi ápolás ideje is. A biztosítás megszűnését követő kórházi ápolás alapján összesen egy évet, gümőkóros megbetegedés esetén két évet lehet figyelembe venni.

A nyugdíj megállapításánál szolgálati időként veszik figyelembe az átképzési támogatás, a munkanélküli-segély és az átmeneti munkanélküli-járadék folyósításának idejét, és azt az időt, mely alatt az igénylő ápolási díjban, illetve gyermeknevelési támogatásban részesült, feltéve, hogy ezek után nyugdíjjárulékot fizetett.

Szóval szakiskolák nem számitanak bele, de a gyermek gondozás igen? És a táppénz?? Ha valaki pont azért volt sokáig (majd 7-8 hónapig akár többször is) táppénzen, mert veszélyeztetett terhes volt? Hát tényleg kiváncsi vagyok! És ha a feltételezésem igaznak tünik akkor feltenném a kérdést :Magyarországon érdemes tanulni és családot alapitani?

Veci # 2010.11.12. 12:33

Kedves Érdekeltek!

Már annyira felzaklatjátok magatokat a sok kérdéssel, tanácstalan mindenki mindaddig, amíg nem lesz törvényjavaslat, azt nem fogadja el a parlament és nem emelkedik jogerőre a módosítás, addig kár felzaklatni magatokat.
Higgyétek el akik sokat foglalkoztunk/foglalkozunk a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekkel, most mi sem tudnánk bármi biztató, megnyugtató választ adni az érdeklődésetekre.
Szerintem a nyugdíjtémában járatosabb fórumozó társaimmal együtt vagy nem reagálunk, vagy ritkán írunk, mert ebben a pillanatban még konkrétan nem tudunk segíteni, mivel nem ismeretes a törvénymódosítás szövege.
Ne gondoljátok, hogy elhagyjuk a topic-ot, de nem tudunk mi sem részleteket. Amint találunk konkrétumokat, jelentkezni fogunk.

Üdvözlettel Veci

izentai # 2010.11.12. 13:57

Kedves Veci és Mindnyájan!
A Parlament a törvényjavaslatot elfogja fogadni, jogerőre fog emelkedni, hisz Ők talalták ki és Ők vannak 2/3-os többségben.
Amint törvény lesz belőle akkor már kár a gőzért, a zaklatottságért mindenki mehet oda ahova akar.
És ha mégsem akkor megváltoztatja az Alkotmány. Ennyi.. Ezekre szavaztunk, sajnos.!
Via

mária56 # 2010.11.12. 15:27

Folyamatosan olvasom a Fórumot,izgatottan vártam a nők nyugdíjbafonulásával kapcsolatos kormány bejelentést, és ki hogy értelmezi. Tőletek vártam megerősítést, hogy jól értelmeztem-e, mi szerint a szakiskola nem egyenlő a szkmunkásképző iskolával. Igazából senki sem írt biztatót.
Én az elmúlt héten kaptam meg a nyugdíjbiztosítótól az igazolást a szolgálati időről, és abban benne van a 3 év szakmunkástanuló iskola is.

ágimama # 2010.11.12. 16:48

Üdvözletem mindenkinek!
Veci kedves! Az lenne a kérdésem, hogy szerinted a jó "régi előnyugdíj" él-e még? Arra gondoltam, hogy az az 52-es születésű nő akinek megvan a 40 év SZOLGÁLATI IDEJE, és betöltötte az 59 életévét, elmehet csökkentés nélküli előnyugdíjba.
Ez szerintem már törvény nem? Persze tudom, hogy most előtérbe került az életkor nélküli 40 éves....
valamilyen viszony utáni nyugdíjazás, de én az előzőre gondoltam. Mert abba beleszámított az összes szolgálati idő

gabusch # 2010.11.12. 16:57

53-as "Ratkó-"szőke" -és nappali diplomás lányok!(kb.6ezren-persze nem toom, h hányan is lehetünk manapság aktív tanarak,tudósok és megbecsült művészek és kutatók stb.)
!!
Kérdésem..
Összehozzak e a facebookon egy "53-asok vagyunk" nevű csoportot(nyílván az informatikus fiam segedelmével)??

Persze igaza van a bölcs Vecának..
Legyünk már türelemmel a jöv.hétig:-)

Üdv: egy gabusch

lájza # 2010.11.12. 17:12

Kedves Ágimama!
Két kolléganőm jövőre tölti be az 59 évet és már nagyon készülnek. Egyikük bérszámfejtő - gondolom, pontosan tudja, hogy mi vonatkozik rá. Tőlük tudom, hogy az 52-es születésűekre még vonatkozik az előrehozott nyugdíj, azt hiszem 38 év szolgálati idő szükséges, de ebben nem vagyok biztos.

Veci # 2010.11.12. 17:22

ágimama és a többi érintett!

Nem tudom megerősíteni és cáfolni sem, hogy mennyire érinti a most hatályos törvény szerinti nyugdíjba vonulókat. Lehetséges, hogy csak azokat érintené a bejelentett módosítás, akik 59. életévük betöltése előtt mennének nyugdíjba, vagy mindenkit? Nem tudom, de akár elő is fordulhatna.
VÁRJUK MEG a beterjesztést, hatályba lépést.
Hiába ragozzuk a kérdést, ha én lennék a törvényalkotó, akkor az 1952-ben születetteknek a ma hatályos tv. szerint adnám meg a lehetőséget 2011-ben. MERT ők 2011-ben előrehozott nyugdíjkorhatárt elérik. De nem vagyok törvényalkotó.
De úgy gondolom, hogy talán az lenne igazságos, ha valaki a ma hatályos tv. szerint menne nyugdíjba, akkor azt ne érintse a bejelentett változás.
TÜRELEM, erre kérlek benneteket.

Ha benyújtják a parlamentnek a törvényjavaslatot, akkor az kb. itt fog megjelenni:
http://www.parlament.hu/….irom_lekerd?…

Üdvözlettel Veci

mesehabbal # 2010.11.12. 17:45

Kedves Fórumozok!

Már régóta olvasom a bejegyzéseiteket, különösen most, amikor bemondták, hogy „2011-től 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak a nők”.
A férjem azonnal hívott, hogy bejelentette a kormány döntését Nagy Anna kormányszóvivő.
Többekhez hasonlóan, én is kértem a szolgálati időm kiszámítását. A válaszban ez áll 2010. december 31-ig 40 év 150 napom lesz. A szolgálati időmben a szakmunkástanuló-viszonyom is szerepel.
Mivel olvastam itt is, hogy nagy a bizonytalanság, felhívtam az ONYF-et. Megkérdeztem, mit tudnak a tegnapi bejelentésről, közölték, hogy semmit. Még őket sem tájékoztatták, hogy mi az ami beszámítható lesz és mi az, ami nem. Tehát hiába számolták ki az időmet.
Csak én is azt tudom mondani, türelem, türelem!
Bár nem hiszem, hogy a politikusok ne kapnának jelzést az ilyen jellegű fórumokról. Csak egy kis jóindulat kellene, hogy kicsit részletesebb tájékoztatást adjanak, és mindenki megnyugodna.
Üdvözlettel: Ágnes

becsaptak # 2010.11.12. 18:32

Tisztelt Fórumozók!Azt nem értem,hogy miért nem számítanak az iskolai évek a 40 éves szolgálati időbe.Miért kell megkülönböztetni a nőket 40 év az 40 év bárhová járt iskolába.Még a szakmunkások sem számítanak bele pedig azok még annó nyugdíjjárulékot is fizettek,gyermekkoruk óta és még szombatokon is dolgoztak,mivel akkor még kellett, és ez a köszönet a becsületes munkájuk jutalmául,hogy most figyelembe se veszik.Remélem átgondolják még és kedvezőbb döntést fognak hozni!!!!!!! Tisztelettel Böbe

Vöcsök # 2010.11.12. 18:53

Tisztelt fórumozók!

Én 51-es születésű vagyok,a nyugdíjazásomhoz minden időm megvan,az a kérdésem,hogy ez a nyugdíjrendszer 2011-től megmarad-e a kedvezménnyel együtt.Én úgy hallottam,hogy a jövő évben a kedvezmény megmarad atöbbin akarnak változtatni.Valaki fórumozó hallott-e valamit erről.

Topmiett # 2010.11.12. 19:56

Kedves fórumozó hölgyek, sorstársaim!

A kedvezményes nyugdíjaztatás az én értelmezésemben azt jelenti,hogy kedvezőbb, mint a jelenleg érvényben lévő törvényi szabályozás.
E szerint: az 1952-ben születettek előrehozott nyugdíjba mehetnek 2011-ben 59 éves korukban 40 év szolgálati idővel csökkentés nélkül (illetve már 37 év szolgálati idővel is, csökkentett előrehozott formában), amelybe a szakképzés és a felsőfokú képzés,
munkanélküli ellátás, ápolási díj. … is beletartozik, miután mindegyik után megfizettük a nyugdíjjárulékot.
Ennél csak kedvezőbb szabályozás születhet!!!
Az 1953-ban és később, maximum 1955-ben születetteknél kezdődnek a problémák, és rajtuk lehet könnyíteni, ha akarnak.
Én őszintén sajnálom a törvényalkotókat, mert ezt egy "söralátét"-en nem fogják tudni szabályozni, s megteremteni az összhangot a hatályos törvénnyel.
A Nyugdíjintézet mosolyog magában, hogy ebből mi sül ki. A honlapjukon belső használatra fenn van a tervezett, mely így is bonyolultabb, mint a szűkszavú tájékoztatás. Kivárnak, s majd sok-sok kört futtatnak még meg a döntő pozícióban lévők felé visszacsatolás képpen a végrehajtás során.
A kormányzat örülhetne, hogy a több ezer megfáradt nő helyett munkahely lenne a fiataloknak, így kétszeresen jól járnának.
Kérdés továbbá a korengedményes nyugdíjazás kérdése is, melynek meghosszabbított határideje is lejár 2010. december 31-én. Lesz hosszabbítás? Az így történő lefizetés is csak az államkasszát kímélné? Rengeteg a kérdés, én várok türelemmel.

Gabicsek # 2010.11.12. 20:30

Becsaptak!
Az iskolai évek beleszámítanak a szolgálati időbe. A munkaviszonyba nem számítanak bele, és mint már itt korábban is szó volt róla - ha visszaolvasol - a két fogalom nem ugyanazt jelenti.

Topmiett és akit érint!
És ezt találtam most a neten, aki érintett, és talán örülhet, tehát úgy néz ki, marad a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj rendszere:

http://www.weborvos.hu/…meny/164304/

Aki nem esik bele majd esetleg a 40 éves munkaviszonyos nyugdíjazásba, hátha igénybe veheti a korengedményest, vagy korkedvezményest, mert elvileg meg fogják hosszabbítani. Akit érint, olvassa el a linken a cikket.

gilbert # 2010.11.12. 21:55

Kedves Sorstársaim!

Az uj szabályok szerinti 40 év sokunk, (gyanitom, hogy a többségünk számára) övön aluli ütés!!
Felsőfokú tanulmányaink miatt most megbüntetnek, mi még nem unokázhatunk!
E tény még akkor is elfogadhatóbb lenne, ha egy részünk a közelmúltban nem vesztette el volna a munkáját, vagy ilyen veszély nem fenyegeti. Munka hiányában a legvalószinűbbnek az látszik, hogy nyugdijbavonulás helyett mi is gyarapitjuk a diplomás álláskeresők táborát.

MajorDomus # 2010.11.12. 23:30

becsaptak az iskolad beleszámít a szolgálati idodbe.
De a kedvezményes nyugdijbavomulas 40 ev munkaviszonya ,kötött, s az nem ugyanaz.
Az iskolában nem dolgoztal hanem állam,költségén tanultak.
Izentai
beszélj a magad nevében. Te lehet hogy rájuk szavaztal
cserebe majd meghívnak a koronazasra
sajnos sokan hittetek a törpe napóleonnak

becsaptak # 2010.11.13. 05:37

Gabicsek MajorDomus! Köszönöm szépen a választ.Ezt értem,hogy a két fogalom más,csak a választás előtt még szolgálati időt igértek és én úgy vagyok ezzel ha én valamit megigérek állom a szavam és ezért mástól is ezt várnám el. De sajnos ez ügyben mást tapasztalok.A választások előtt munkaviszonyról kellett volna akkor beszélni és nemlenne ekkora káosz.Oké hogy vannak iskolák akiket az állam pénzén tanítottak de a szakmunkások már akkor is dolgoztak ösztöndíjat kaptak munkájuk után és abból nyugdíjjárulékot vontak és mit értek vele az sem számít.Azt büntetik aki tanul sajnos!!!!Még annyit a kormány is ha valamit megigér azt tarsa be!!!!!

Veci # 2010.11.13. 06:31

Vöcsök
Az 1951-ben született nők megszerzett jogosultságának későbbi érvényesítéséről van szó. A törvénymódosítás ezt nem érintheti (remélem). Még az 1951-ig születetteknek volt gyermekkedvezmény, az vette igénybe, akinek hiányzott a szolgálati időhöz, a 38 évhez az előrehozott nyugdíjhoz, 33 évhez a csökkentett előrehozott nyugdíjhoz. Akinek a gyermekkedvezmény nélkül is megvolt az előírt szolgálati ideje, annak ezt már nem kellett beszámítani. 1951-es vagyok én is, 42 év szolgálati időm volt 57 évesen, és így nem kellett a három gyermekem utáni gyermekkedvezményt beszámítani.
Tehát nincs min izgulnod.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.13. 07:26

Kedves érdekelte!

Elkezdtem értelmezgetni a munkaviszony/szolgálati idő fogalmát, mint arról már lentebb többen írtatok. Az este néztem az Egyenes beszéd című műsort, ahol a két fogalom közötti különbségről beszélt Török Zsolt, ekkor esett le nekem is a tantusz a kettő közötti különbségről, és hasonlítottam össze a két fogalmi meghatározást.

A választások előtt munkaviszonyt is emlegettek (még január 15-én, amikor a svéd nyugdíjmodell kiszivárgása után ment az értelmezés).
Fidesz: negyven év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
http://www.mr1-kossuth.hu/…a-a-nok.html

A Fidesz egyik első lépése lesz, ha kormányra kerül, hogy újragondolja a nyugdíjrendszert - mondja a párt szakpolitikusa, Iván László. Mielőbb az új parlament elé terjesztik majd, hogy a nők 40 év munka után - életkortól függetlenül - nyugdíjba mehessenek. „A nők sokkal hátrányosabb helyzetben élték/élik az életüket. A nők biztosítják az otthoni háztartási dolgokat” – fűzte hozzá a legnagyobb ellenzéki párt nyugdíjas tagozatának elnöke. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a témában tartott sajtótájékoztatón bejelentette a terv megvalósítását a párt elnöksége garantálja.

De mennyire érdekes ugyanezen a napon Navracsics Tibor szolgálati időt emleget a Duna tv-ből van róla videó: http://www.dunatv.hu/…ka_utan.html

A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - negyvenévnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, az ellenzéki párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót azt követően, hogy a tagozat ülésén - amelyen Orbán Viktor pártelnök képviseletében részt vett Navracsics Tibor is - különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak.

Augusztusban a választások után már szolgálati időről beszélt Iván professzor, vagy nyelvbotlás, értelmezési tévedés lehetett?, akkor mi volt januárban.
A nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek
http://www.fidesz.hu/index.php?…

Több tízezer nőt érinthet a kormány azon terve, hogy januártól negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők; a férfiak kedvezményes nyugdíjazásáról még nem tárgyalt a kabinet - mondta Iván László, a Fidesz nyugdíj- és idősügyi szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy látszik, hogy talán a politukusok sem néztek mélyére a két fogalomnak? Ez tévesztette meg augusztustól is a nőtársaimat, s ezért érezhettek csalódást.
DE a választási ígéret egyik nyilatkozatban munkaviszonyról, másikban szolgálati időről szólt.
A kormányszóvivői bejelentés viszonyt tényleg munkaviszonyról szól.

Lentebb dinyoka, jucus52, lajza utaltak a két fogalomra (munkaviszony, szolgálati idő).
Ezek szerint nem lettek becsapva a nők, vagy mégis? Mindenki úgy értelmezte, hogy a 40 évbe minden beletartozik úgy, mint a hatályos törvény szerinti szolgálati időbe. Nyilván nem lehet feltételezni rólunk egyszerű halandókról, hogy ennyire mélyen ismerjük a jogszabályokat, fogalmi meghatározásokat. De mondják, hogy törvény nem ismerete nem mentesít a következményektől.

VÁRJUK meg mostmár a módosító javaslatot, a parlamenti döntést és a törvénymódosítás hatályba lépését. Addig csak tanácstalankodunk.

Üdvözlettel Veci

becsaptak # 2010.11.13. 07:29

Kedves Veci! Azt szeretném megkérdezni, aki 40 év 158 nap szolgálati idővel rendelkezik éa szeretné igénybe venni a korengedményes vagy korkedvezményes nyugdíjazást annak jár-e özvegyi nyugdíj?Köszönöm a választ előre is.

lájza # 2010.11.13. 07:46

Tudomásom szerint, törvényileg is szabályozva van bizonyos választási lehetőségek esetén, hogy a dolgozó egy esetleges kedvezőbb lehetőség mellett döntsön.
A következetesség betartásával, akkor - ha már nem voltak tisztában a fogalmakkal a nyilatkozatok kapcsán - a kedvezőbb lehetőséget kellene megadni, azaz a szolgálati idő figyelembe vételét.

Igenis, igazságtalannak tartom azt, hogy nem favorizálják azt, ha valaki szakmunkás tanulóként már 15 éves korában elkezdett dolgozni, ha nem is teljes munkaidőben, szemben azzal, akit nem érdekelt semmilyen formában a tanulás.

Vagy azt sem "díjazzák", aki képességeinek és lehetőségeinek megfelelően tett azért, hogy mielőbb elvégezzen egy főiskolát, egyetemet. A tanulás többnyire mindenki számára ugyanolyan megterhelő, mint a munka és attól is elfárad a szervezet.
Minden tiszteletem egyébként azoké, akik mindezt munka és gyereknevelés mellett tették. Talán ott kellene némi bónusszal honorálni ezt a plusz erőfeszítést.

Nehéz igazságosan megítélni....

Veci # 2010.11.13. 07:46

becsaptak
Az özvegyi nyugdíj témában nincs nagy jártasságom, de a feléledés az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor következik be, ha a feltételek fennálnak. Erre GYERTYA az özvegyi nyugdíj feléledése topicban pontosabban válaszol.

Üdvözlettel Veci

lájza # 2010.11.13. 07:56

És hát kétségbe vonható az a 18-24000-es létszám is, amiről beszélnek, mivel nagyon sok olyan 55 és a fölötti nő, aki már 15 éves korától dolgozott, időközben biztosan valamennyi időre munkanélkülivé vált. Ugye azt hangoztatják, hogy a képesítés nélküliek gyarapítják jobban a munkanélküliek táborát. A munkanélküli ellátás időszaka viszont, megint csak nem számít munkaviszonynak, csak szolgálati időnek.

És hát én is - sajnos, diplomás létemre is - meg tudnám mondani, hogy mennyivel is volt "kellemesebb" a létbizonytalanságban lavírozni - akár csak rövid időre is - mint dolgozni. Senkinek nem kívánom, főleg úgy, hogy a gyerekét totál egyedül neveli....

becsaptak # 2010.11.13. 08:50

Veci! Köszönöm szépen a választ.

gariv # 2010.11.13. 10:45

Köszönöm FIDESZ!
Nappali tagozaton tanultam, szereztem szakképesítést, négy gyereket felneveltem. Voltam gyesen is, gyedet már nem kaptam, mert amikor azt (1985-ben) bevezették két gyermekem után voltam gyes-re jogosult, a két gyes összege meg annyi volt mint az akkor nekem járt volna gyed. Szoc. polt. sem kaptam mert nem építettem/vettem új lakást. Most meg a munkából való hosszabb távollét miatt csak 8 évet vesznek figyelembe.

mária56 # 2010.11.13. 11:49

Kedves Sorstársaim
Iván László az ECHO TV-beb október 9.-én kiemelte, hogy nem a munkában eltöltött 40 év, hanem 40 év szolgálati időről van szó. Itt aztán lehet variálni, hogy a jogalkotók mely elemeket vesznek bele a szolgálati időbe a jövőben. Az már kezd kirajzolódni, hogy nem úgy alakulnak a dolgok ahogy sokan szeretnénk. Vannak akik hivatásuknál fogva 3 műszakban dolgozták a 40 évet (pl. eü.dolgozók, szociális intézmények dolgozói) Egyáltalán nem mindegy, ünnepnapok család nélkül.