Előrehozott öregségi nyugdíj

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.25. 17:39

Csak a vita megy,még nem szavaznak,,,,

oldpuli # 2011.10.25. 17:35

Nem tudom,hogy mi hangzott el a Parlamentben, de kíváncsi vagyok,hogy a csökkentettnél lesz-e 2012-ben %-emelés .
Köszönöm a segítségeteket.
Üdv: old puli

jozsi19510 # 2011.10.25. 17:11

Bocsánat!

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Tisztelettel: A Jogifórum Segítőkész Csapatának!

jozsi19510 # 2011.10.25. 17:07

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Tisztelettel a jogifórum segítőkész csapatának!

Üdvözlettel Józsi

Jucu52 # 2011.10.25. 16:55

előrehozott jelölt!

Köszönöm szépen!

sitimaci # 2011.10.25. 15:55

T.Fórumozók!Elmondták a beszédet a Parlamentben!Volt valami újdonság szerintetek?Üdv.

Jucu52 # 2011.10.25. 15:48

Kedves előrehozott!

Úgy látszik, ma kissé dekoncentrált vagyok, mert újra elolvastam, amit utoljára írtál, és látom, abban leírtad, hogy április 1-től módosult a jogszabály. Nekem ez azért fontos, mert március 2-ától mentem el nyugdíjba, és mind a mai napig nem fizették ki a jubileumi jutalmamat, vagyis esetemben a még akkor hatályos jogszabályt kell alkalmazniuk.

Jucu52 # 2011.10.25. 15:43

Kedves előrehozott!

Valószínűleg épp egyszerre írhattunk reggel, csak én megírtam a saját gondolatomat, majd el kellett rohannom, így a tiédet már nem láttam.

Nagyon szépen köszönöm, hogy felvilágosítottál, mert sehol nem találtam erre vonatkozó szabályozást, ezért ez engem megzavart. Most az iránymutatásod alapján utána néztem, és tényleg úgy van, ahogy Te írod. Sajnálom, hogy ennek alapján rossz információt adtam, de szerencsére, Te helyrehoztad.

Azt nem tudod véletlenül, hogy konkrétan mikor került sor erre a módosításra?

Még egyszer köszi!

toti53 # 2011.10.25. 15:33

Kedves Veci!
Ha 2012.évben (59 évesen) 37 éves szolg idővel mennék el korhatár előtti ellátásba, akkor évente járna azért az emelés?

Köszönöm előre is válaszodat
Toti53.

lagi53 # 2011.10.25. 15:21

Kedves Fórumozók, Segítők!
Csak néhány napja találtam rá a fórumra de már eddig is nagyon sok hasznos tanácsra leltem. 40 éves szolgálati viszonnyal rendelkezem (megállapított), de csak 2012. márciusában leszek 59 éves.jozsi19510 kérdései alapján világosodtam meg, hogy ha a napokban "közölné" velem a az iskolám igazgatója a felmentési idő megkezdését, akkor még jubileumi jutalmat is kaphatok.Szerintetek mi ennek az utolsó napja? Másik kérdés: meg lehet-e oldani úgy a 8 hónapos felmentési időt, hogy június végéig dolgozhassak? (Annazsu-tól kapott link segítségével hallgatom a parlamenti közvetítést!)
Előre is mindent köszönök!

vadkerti # 2011.10.25. 15:12

Kedves Veci!A feleségemnek 39év156napja volt jan-15-én.a 40-évből.Azt szeretném kérdezni hogy a hiányzó napokat hogyan számolják,naptári naponként vagy munkanaponként!!!!

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.25. 15:10
Annazsu # 2011.10.25. 14:37

http://www.radio.hu/index.php?…

En itt hallgatom radion!!!

Veci # 2011.10.25. 14:18

Nem tudok rákapcsolódni a Parlamenti közvetítésre, majd tájékoztassatok!

Üdvözlettel Veci

CsHAndi # 2011.10.25. 13:14

Sziasztok,
édesanyám prémium éves. Most, hogy az adójóváírást eltörlik, kérdésem az, hogy megilleti őt a kompenzáció? Ha nem tudjátok, akkor hol lehet ezt kideríteni?

virág7 # 2011.10.25. 13:11

A 37év 65 nap az szolgálati idő. KÖSZÖNÖM VECA a válaszod, megtámogattál döntésemben. Én kicsit attól is tartok, hogy átdolgozzák a nyugdíj tartalmát és nehogy rosszabbul járjak majd. Arra nem is gondoltam, hogy esetleg jövőre, 59 évesen már nem tesznek ki a rokkant nyugdíjból.

cinege53 # 2011.10.25. 13:03

Kedves Fórumozók! Írtam egy levelet a Jubileumi jutalom fórumra, dem válaszolt senki, talán Ti itt tudtok segíteni!
Sorra olvasom a jubileumi jutalommal kapcsolatos felvetéseket, és megérett bennem egy kérdés, én kaphatok-e?
Most novemberben töltöm be az 58. évem és január 1-én megyek nyugdíjba a 40 évessel. Közalkalmazottként dolgozom, és összesen 33 és fél év közalkalmazottim van a jelenlegi munkáltatóm által kiszámolva. Ez azért lényeges,mert eddig még sehol nem kaptam jubileumi jutalmat, munkahelyeim átalakuláson, beolvadáson, átminősítésen..(Kincstár, minisztérium, hivatal..stb.) mentek keresztül, belépéskor-átlépéskor minden munkahelyen mást számoltak,én pedig végképp nem voltam tisztában a szabályokkal. Amikor kérdeztem, mikor kapok, mondták, hogy abban az évben jár, amikor betölti az ember lánya, visszamenőleg nem adható, és én elfogadtam, de valahogy soha nem értem el az előírt időt, hol előtte voltam, hol utána.
Igaz, hogy utólag nem adható meg?
Jelenlegi munkáltatómnál egy éve dolgozom, ezért eddig nem gondoltam rá, de most felmerült bennem, kérhetem-e tőle nyugdíjazásamkor a 30 éves jubileumit? vagy a korábbi munkahelyemtől kellene?
Köszönöm, ha segítetek!

Veci # 2011.10.25. 12:04

anyuka53
Ezzel lehet, hogy késésben vannak :-)

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.25. 12:03

jozsi19510
Szerintem a hálád örökké üldözhet bennünket, majd mi arra vigyázunk, hogy a sarkon utól ne érjen, nehogy fejbe vágjon :-)

Küldj nekünk egy szép virtuális virágcsokrot. Mindenjót neked, készülj a nagy "semmittevésre".

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.25. 12:00

Ágoboszi
Szerintem te is kitudnád számítani, megbocsáss most ebben a topicban sok kétség forog közszájon és nem matematikai összeadást végzünk (bocsi ezért a megjegyzésért). Azonkívül megírhattad volna pl. mikor születtél, munkaviszonyon kívül volt-e más ellátásod, kértél-e már jogosultsági időt a K01-es nyomtatványon (ezt mielőbb tedd meg és abból nagyon egyszerűen látni fogod mikor lesz meg a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+gyermekkel otthon töltött idő összesen 40 év).

Ha nem voltál munkanélküli ellátáson, ápolási díjon, nem volt megváltott időd és ebben az 1972-től terjedő időben nem voltál nappali tagozatos hallgató/tanuló, akkor 1972+40=2012 évben én augusztus 20-ig dolgoznék. Ennyire egyszerő (megint bocsi!!!!)

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.25. 11:53

virág7
Ez a 39 év 60 nap neked jogosultsági idő?

• Ha a rokkantnyugdíjat választod, akkor 1 év múlva az öregségi nyugdíjkorhatáron belül leszel 5 évvel és most is azokat már nem viszik vissza a munka világába. A számítás módja ugyanaz, mint a nyugdíjé.
  • Most nem tartom a fentiek miatt célszerűnek, hogy bármit előre befizess, gondolom a korengedményes nyugdíj miatt kérdezed, amit a munkáltató a munkavállalóval köthet.
  • ha a rokkantnyugdíjat választod és a 39 év 60 nap jogosultsági idő, akkor a hiányzó 310 napot (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb) akár 4-6 órás munkával is megszerezhetnéd (egy 4-6 órás munkanap a jogosultsági időnél 1 napnak számít). Erre a tv.javaslat azt hiszem ad lehetőséget.
  • Az 1953-ban született nők a korhatár előtti ellátást később is igénybevehetik, mint az 59. szülinap.

Vagyis én a helyedben a rokkantnyugdíjat választanám, így nem kellene a korengedményes nyugdíjhoz annyi pénzt beáldozni, valamint a r.nyugdíjnak is várhatóan lesz januárban emelés, utazási kedvezmény, a mostani bizottság biztos szigorúan felülviszgált, ezért is kétlem, hogy jövőre visszaminősítenének, meg akkor már 5 évvel a korhatáron belül leszel.
NOS, én ennyit tudtam, hátha más valaki jobb tanácsot adna.

Üdvözlettel Veci

anyuka53 # 2011.10.25. 10:57

Kedves Veci!
Köszönöm szépen az elérhetőséget.
Nagy várakozással figyelem a fejleményeket. Napok óta azért imátkozom, hogy a Mindenható adjon bölcsességet a törvényalkotóknak.
Üdvözlettel: anyuka53

jozsi19510 # 2011.10.25. 10:42

Kedves Fórumozó Társaim!

Kedves Veci!

"Szerintem a felmentéssel együtt tényleg közölhetik is a jub.jutalom mértékét is. Láro előrehozott.jelölt és Lyonee is válaszolt."

Így történt!

Sikerült a dolog! Hogy nem léptem hurokba, és időben meghoztam a helyes döntést, azt kizárólag Nektek köszönhetem!
De erre nehéz megtalálni a megfelelő szavakat!
Még egyszer köszönöm a türelmet, és az időt nem sajnáló
önzetlen segítséget!

Üdvözlettel Józsi

Ágoboszi # 2011.10.25. 10:32

1972.augusztus 15-től dolgozom mint közalkalmazott. l egyermekem van aki 1977-ben született. 15 hónapot voltam vele gyesen.A munkaviszonyom folyamatos. Mikortól vehetem igénybe a nők 4o éves munka viszony után járó öregséginyugdíjat és jár - e felmondási idő.

Köszönettel

virág7 # 2011.10.25. 10:26

Sürgős döntésemhez kérem a véleményüket. Megkaptam az 50%-t a rokkant nyugdíjhoz, de 1 évre.
A problémám a következő: 1953-ban születtem, dec.31-én 39 év 60 nap lesz a munkaviszonyom.
Mi a legjobb most nekem, 1. rokkant nyugdíj, 2, előrehozott nyugdíj-befizetve jövő októberig a szükséges összeg? Ha a rokkant nyugdíjat választom és lejár 2012-ben, nem tudok jövőre a 40 évvel elmenni mivel az nem növekszik, az 59-évhez tartozó kedvezmény megszűnik, mi lesz a megoldás?